Testosteronul: când îi face pe bărbați mai generoși

Testosteronul ii face pe bărbați mai generoși
Testosteronul îi face pe bărbați mai generoși, însă nu în orice condiții. Cercetătorii au făcut un experiment pentru a descoperi cum îi influențează pe aceștia și au descoperit că în anumite situații, bărbații devin mai generoși.

O echipă de cercetători de la Universitatea Shenzhen, de la Wayne State University și de la Peking University, a constatat prin experimentare că bărbații tineri care au primit o doză de testosteron sunt mai generoși atunci când sunt văzuți de alții. În lucrarea lor publicată în jurnalul Proceedings of the Royal Society B, grupul prezintă un experiment pe care l-au realizat cu voluntari tineri de sex masculin și ce au descoperit în urma acestui experiment.
Cercetările anterioare au arătat că „efectul audienței” tinde să facă oamenii mai generoși cu donații - atunci când li se cere să dea, în prezența altora, majoritatea oamenilor tind să dea mai mult. În acest nou efort, cercetătorii s-au întrebat despre posibilul impact asupra actului de donație atunci când persoanei care donează i s-a administrat testosteron - hormonul a fost legat anterior de comportamentul masculin.

Participanților la experiment li s-a cerut să-și dea pe brațe și umeri cu un gel cu testosteron. 140 de bărbați uc vârste între 18 și 25 de an iau participat. Fără să știe, jumătate dintre ei au fost tratați cu un gel care conține testosteron, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo.
Apoi au așteptat trei ore pentru ca testosteronul să-și facă efectul în organism. Li s-a cerut apoi să doneze bani unei binecunoscute organizații de caritate. Unii dintre voluntari au fost solicitați să doneze într-un cadru privat, în timp ce unii au fost invitați să doneze în timp ce stăteau în fața unui grup de spectatori.
În studierea datelor lor, cercetătorii au descoperit că acei bărbați care au primit gelul cu testosteron și care au fost rugați să doneze în timp ce alții urmăreau tind să doneze cei mai mulți bani carității.
Cercetătorii sugerează că voluntarii arătau un exemplu de dorință de a părea mai atractivi sau de a-și îmbunătăți statutul - totul datorită cantității crescute de hormon, care avea un impact asupra creierului lor: le dădea o dorință mai mare de a-și îmbunătăți poziția socială - și au acționat pentru asta donând mai mulți bani.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel