Ce presupune terapia prin artă și cum te poate ajuta să îți înțelegi emoțiile

terapia prin arta Foto: Freepik
Află care sunt mecanismele prin care terapia prin artă combate stresul și îți dezvoltă încrederea.

Deși se spune de multe secole că arta nu are niciun scop în afară de ea însăși, se pare ca actul a transforma imaginarul în tactil poate ajuta creierul uman. Timp de mulți ani, terapia prin artă a fost utilizată ca o modalitate utilă de a reduce stresul. În zilele noastre, oamenii aleg arta ca o opțiune de terapie alternativă pentru a ajuta la gestionarea stresului și a altor probleme de sănătate mintală, datorită numărului tot mai mare de dovezi care îi susțin avantajele.

Experiența fiecărei persoane cu arta este unică, iar atunci când fac artă, mulți consideră că aceasta îi ajută să își proceseze sentimentele și să se decomprime. Drept urmare, una dintre cele mai bune metode complet naturale de reducere a stresului în viața de zi cu zi este terapia prin artă.

Prea mult stres nu este ceva nou pentru un număr mare de oameni tineri și bătrâni. Tipurile de tratament alternativ, cum ar fi terapia prin artă, pot ajuta la reducerea stresului, fie că acesta provine de la o viață profesională sau de familie agitată, fie că este vorba de a face față unor probleme medicale sau de sănătate mintală care te fac să fii anxios.

Ce presupune terapia prin arta

Terapia prin artă este o formă de tratament de sănătate mintală care utilizează mass-media și creativitatea pacientului pentru a procesa și înțelege emoțiile în mod terapeutic, în timp ce creează artă. Acest tip de terapie implică adesea un terapeut certificat și este folosit pentru a ajuta la o varietate de preocupări, inclusiv recuperarea și procesarea traumelor anterioare. Cu toate acestea, puteți face anumite exerciții de terapie prin artă de unul singur.

De ce ajută arta la sănătatea mintală?

Obiectivul principal al terapiei prin artă este de a ajuta persoana care se confruntă cu probleme să se relaxeze suficient pentru a intra în contact cu sentimentele sale. S-a demonstrat că nivelul de stres al pacienților se reduce dramatic atunci când aceștia creează artă, chiar și ceva atât de elementar precum coloratul. Odată ce pacientul este în sfârșit capabil să se relaxeze, atenția sa poate fi îndreptată către alte activități, cum ar fi îngrijirea de sine, procesarea sentimentelor și eliberarea emoțională.

A fi un artist priceput nu este o cerință pentru terapia prin artă. Alternativ, clientul poate pur și simplu să scrie tot ceea ce îi vine în minte - de multe ori fără să vorbească - și să-și înregistreze ideile. Cei cărora le este dificil să-și exprime verbal emoțiile și problemele beneficiază foarte mult de acest tip de tratament. Copiii beneficiază, de asemenea, foarte mult de art-terapie, deoarece mulți dintre ei folosesc desenul ca instrument de comunicare și înțelegere, potrivit Sage Neuroscience Center.

Cum să ameliorezi stresul cu terapia prin artă

Potențialul art-terapiei de a promova relaxarea clientului este una dintre cele mai importante caracteristici ale sale. Multe persoane își găsesc alinarea în faptul că fluxul lor creativ este eliberat de această activitate, deoarece nu trebuie să fie artiști pentru a face acest lucru. Chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, terapia prin artă îi permite clientului să se îndepărteze temporar de ceea ce îi provoacă suferință. Mulți oameni consideră că a face artă îi ajută să încetinească ritmul, ceea ce le permite să se relaxeze, să reducă stresul și să își elibereze creativitatea.

Vezi și: Ce este o fobie și care sunt cauzele care declanșează aceste temeri. Cum tratezi o fobie

Beneficiile terapiei prin artă pentru sănătatea mintală

1. Stimulează conștiința de sine

În terapia prin artă, conștientizarea și autocunoașterea sunt componente cruciale. Pentru a simplifica, mindfulness este practica de a acorda atenție corpului, gândurilor și emoțiilor tale. Acest lucru face posibil ca un pacient să urmeze o terapie și să producă artă în același timp.

2. Te ajută să procesezi și să înțelegi emoțiile

Capacitatea de a absorbi și de a înțelege emoțiile care ar putea fi la originea dificultăților tale este o altă componentă esențială a terapiei și a ameliorării stresului. Inițierea cu acuratețe a unui tratament pentru o problemă necesită identificarea cauzei sale fundamentale. Pentru a identifica cauzele problemelor lor și pentru a începe procesul de înțelegere și procesare a acestora, pacienții care fac terapie prin artă sunt capabili să se conecteze cu emoțiile lor.

3. Arta oferă o eliberare emoțională

Un alt avantaj fantastic al terapiei prin artă este eliberarea emoțională. Prelucrarea sentimentelor legate de trecut și prezent și depășirea lor reprezintă o parte importantă a terapiei și a eliberării de stres. Îți poți transforma semnificativ viața dacă renunți la vechile traume, la experiențele dureroase și la emoțiile neeliberate. Clienții care beneficiază de eliberare emoțională sunt capabili să se elibereze de poveri grele și, poate, să își continue viața.

4. Dezvoltă încrederea în sine

Capacitatea art-terapiei de a stimula încrederea în sine este un alt aspect benefic. Mulți oameni au descoperit că actul de a produce ceva pe cont propriu le sporește încrederea în sine, deoarece le permite să se exprime liber, fără presiunea externă de a fi buni în ceea ce fac sau de a urma exemplul altor artiști. Realizarea a ceva care vă face să vă simțiți mândri vă va oferi un sentiment de mândrie și de succes, indiferent de cât de des creați artă. Oamenii pot continua să își dezvolte sentimentul de valoare de sine și pot avea motive de mulțumire de sine datorită acestui lucru.

Este posibil ca schițarea să elibereze stresul? Printre cele mai populare exerciții de terapie prin artă se numără pictura și desenul. Acestea sunt frecvent utilizate pentru a oferi răspunsuri la întrebări și pentru a reduce tensiunea.

Foto: Freepik @DCStudio

Cum pot desenul și pictura să reducă stresul?

Cercetările privind efectele artei și ale creativității active asupra creierului arată că pacienții care au noi posibilități de creație au în mod frecvent niveluri mai ridicate de dopamină. Un neurotransmițător numit dopamină este frecvent deficitar la cei care suferă de anxietate, depresie sau stres extrem.  Terapia prin artă este o opțiune excelentă pentru cei care suferă de boli mintale precum depresia persistentă și anxietatea, deoarece s-a demonstrat că ajută la creșterea acestor niveluri de dopamină și face ca pacientul să se simtă fericit.

Vezi și: Alimentele care îți reduc anxietatea. Ce impact are alimentația asupra stării de anxietate

Care este practica ta de terapie prin artă?

Poți efectua o gamă largă de activități de art-terapie în cadrul unei ședințe sau chiar pe cont propriu, deoarece este vorba de procesul de utilizare a oricărui material pentru a produce orice fel de artă.

Iată nouă metode pe care le poți practica în terapia prin artă:

1. Ceramica și lutul

Formele de artă intimă, cum ar fi ceramica și lucrul cu argila, permit oamenilor să exerseze atenția și proiectarea atentă, în timp ce își distrag atenția de la presiuni.

2. Sculptura

Mai mulți artterapeuți folosesc, de asemenea, sculptura ca tehnică valoroasă, în special pentru a vedea cum clienții interacționează cu creațiile lor și dobândesc o înțelegere mai profundă a acestora.

3. Schițarea sau mâzgălirea

Schițarea și chiar mâzgălirea sunt modalități utile de exprimare a sentimentelor sau a îngrijorării într-o anumită împrejurare. Acesta este un lucru pe care multe persoane anxioase se pot găsi deja făcându-l în alte locuri publice.

4. Colaje

Realizarea de artă prin colaje este o modalitate minunată de a lucra cu medii mixte. Clientul are opțiunea de a selecta o temă sau de a dedica timp pentru a crea un tablou de vis.

5. Țesături

O altă tehnică încântătoare și plăcută de a face art-terapie este cea cu țesături. Coaserea și colorarea cravatelor sunt metode excelente exprimare a creativității, iar cel mai grozav lucru este că poți să porți ceea ce creezi.

6. Cărți de colorat

Oamenii de toate vârstele pot beneficia de utilizarea cărților de colorat ca mijloc ușor de eliberare a stresului, deoarece acestea îi învață să conștientizeze și îi ajută să se concentreze asupra micilor detalii.

7. Textile

Deși arta textilă și arta țesăturilor sunt înrudite, arta textilă utilizează o gamă largă de materiale care pot fi combinate în orice mod pe care artistul îl consideră potrivit. Textilele, fie că sunt tricotate sau croșetate, reprezintă un alt proiect excelent de terapie prin artă.

8. Jurnale de artă

Crearea unui jurnal de artă este o metodă fantastică de a practica terapia prin artă în afara ședințelor. În plus, a avea caiete de schițe tematice sau caiete dedicate pentru anumite fațete ale vieții tale te poate menține inspirat și organizat.

9. Fotografie

O altă tehnică distractivă de terapie creativă este fotografia. Cu ajutorul fotografiei, un artist poate capta imagini cu orice, indiferent de sentimentele sale față de acest lucru.

Terapia prin artă poate fi practicată de către persoane fizice fără a avea un terapeut autorizat. Unele exerciții includ păstrarea de caiete de schițe și caiete de notițe, colorarea și cărți de colorat, pictura, desenul sau mâzgăleala și crearea de albume. Caietele de schițe pot fi folosite în diferite scopuri, cum ar fi desenarea sentimentelor sau inspirația, și pot oferi o pauză atunci când este nevoie. 

Cărțile de colorat pot ajuta la încetinirea creierului și la practicarea atenției, în special pentru cei care se simt stresați sau nervoși. Pictura, desenul sau mâzgăleala pot ajuta la gestionarea factorilor de stres și pot aduce atenția asupra a ceva nou. Menținerea unui jurnal de artă poate fi o formă utilă de terapie prin artă, legată de o temă specifică sau de o colecție de fericire.

În cele din urmă, terapia prin artă ajută persoanele de toate vârstele să reducă stresul. Terapia prin artă te poate ajuta să găsești noi modalități de a te exprima și de a te elibera de stres, indiferent dacă te confrunți cu traume, tristețe sau anxietate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel