Terapia cu radionuclizi, abordare în lupta împotriva cancerului. Dr. Mirela Gherghe: Sunt terapii țintite

radionuclizi - FOTO: Freepik@alex79zpua
EXCLUSIV
Acestă terapie elimină tumorile, având o eficacitate ridicată în zeci de tipuri de cancer.

În România, terapia cu radionuclizi este cunoscută în principal pentru utilizarea iodului 131 în tratamentul cancerului de tiroidă. Însă, această metodă avansată de tratament a evoluat semnificativ în ultimii ani și s-a extins pentru a trata și alte tipuri de tumori.

Conf. dr. Mirela Gherghe, medic primar în medicină nucleară, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL care este perspectiva acestor tratamente mai puțin cunoscute, dar extrem de eficiente.

Vezi și: DdrC, proteina care repară ADN-ul și previne cancerul. Detectează daunele celulare și se fixează pe zonele afectate

"Vorbim de terapii cu radionuclizi, un tip de terapii mai puțin cunoscute în România pentru că la noi în țară, terapia cu radionuclizi se face doar în cancerul de tiroidă, cu iod 131. Între timp, aceste terapii s-au lărgit foarte mult cu indicație și în alte tipuri de tumori. Pe lângă radioembolizarea cu Ditriu 90, există terapii eficiente în cancerul de prostată cu Lutețiu 177 PSMA, și în tumorile neuroendocrine cu Lutețiu 177 DOTA.

Sunt niște terapii țintite pe care le aplicăm doar atunci, dacă vorbim de cancerul de prostată și tumorile neuroendocrine, când avem confirmarea prin imagistica pe care o facem pre-terapeutic că acești pacienți vor răspunde la aceste tipuri de tumori. Avem niște izotopi pentru diagnostic care ne confirmă că există receptori pentru PSMA sau DOTA, pe celulele tumorale și atunci terapia se adresează țintit acestor receptori celulari", a explicat conf. dr. Mirela Gherghe, medic primar medicină Nucleară, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Această abordare personalizată oferă pacienților șanse mai mari de succes și reduce riscurile asociate cu tratamentele mai tradiționale. Într-o perioadă în care medicina avansează rapid, astfel de terapii reprezintă un pas important în direcția unor tratamente mai eficiente și mai puțin invazive.

Vezi și: De ce nu putem avea scaun fără a urina. Conexiunea dintre mișcările intestinale și urinare

Ce este terapia țintită

Terapia țintită reprezintă o revoluție în tratamentul cancerului, axându-se pe modificările genetice care transformă celulele sănătoase în celule canceroase. Acest tip de terapie identifică mutațiile specifice din ADN-ul celulelor tumorale și dezvoltă tratamente precise care vizează aceste schimbări, oferind un tratament personalizat care afectează mai puțin celulele sănătoase din organism.

Până acum, au fost dezvoltate peste 80 de terapii țintite pentru diferite forme de cancer, care pot fi folosite fie ca tratament principal, fie în combinație cu alte terapii, potrivit Cleveland Clinic.

Vezi și: Ce se întâmplă atunci când dai scroll la videoclipuri. Motivul pentru care ești plictisit și leneș

Terapia cu radionuclizi - FOTO: Freepik

Cum funcționează terapia țintită

Pentru a aplica terapia țintită, medicii analizează mutațiile genetice ce contribuie la dezvoltarea cancerului și identifică țintele specifice pe care trebuie să le atace. Aceste ținte pot fi fie la suprafața celulelor canceroase, fie în interiorul acestora. Iată cele două tipuri principale de terapii țintite și modul în care acestea acționează:

Anticorpi monoclonali: Aceștia sunt versiuni create în laborator ale anticorpilor naturali din organism. Anticorpii sunt proteine care ajută sistemul imunitar să identifice și să distrugă celulele canceroase. Anticorpii monoclonali pot combate cancerul prin diferite mecanisme, inclusiv marcând celulele canceroase pentru a fi distruse de sistemul imunitar.

Medicamente cu molecule mici: Aceste medicamente se leagă de ținte specifice de pe celulele canceroase și blochează procesele necesare pentru creșterea și supraviețuirea acestora, fie prin împiedicarea creșterii, fie prin provocarea distrugerii celulelor.

Vezi și: Consumul de cafea înainte de cumpărături, consecințe neașteptate. Cofeina duce la cumpărături impulsive

Exemple de terapii țintite

Celulele canceroase au nevoie de anumite condiții pentru a supraviețui și a se dezvolta. Unele terapii țintite vizează aceste nevoi pentru a împiedica creșterea și supraviețuirea celulelor canceroase:

Inhibitori ai angiogenezei: Aceste terapii blochează semnalele chimice care stimulează formarea de noi vase de sânge necesare pentru alimentarea celulelor canceroase cu oxigen și nutrienți.

Vezi și: Colonoscopie: când trebuie să o faci și la ce ajută. Testul simplu care îți arată dacă ai cancer. Dr. Bogdan Marțian: Cancerul poate să fie acolo și să nu sângereze

Inhibitori ai proteazomilor: Acești inhibitori vizează enzimele care digeră proteinele din interiorul celulelor canceroase, perturbând funcționarea acestora.

Inhibitori ai transmiterii semnalului: Acești agenți blochează sistemul de comunicare al celulelor canceroase, care le permite să crească și să se înmulțească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel