Terapia care ajută persoanele cu demență. Laura Roxana Goga: Se folosește modelul ABC

dementa - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Persoanele cu demență se confruntă adesea cu niveluri ridicate de stres și anxietate, iar aceste aspecte pot fi dificil de gestionat din cauza schimbărilor cognitive și emoționale asociate cu boala

Persoanele cu demență pot deveni confuze și neliniștite din cauza dificultăților în procesarea informațiilor și a pierderii memoriei. Această confuzie poate duce la sentimente de anxietate și frustrare.

Anxietatea poate să se manifeste sub formă de agitație și comportamente probleme, cum ar fi rătăcirea, iritabilitatea sau agresivitatea. Aceste comportamente pot apărea din cauza stresului sau a incapacității de a face față la situații sau stimuli în mod eficient.

Persoanele cu demență pot fi îngrijorate de pierderea controlului asupra propriei lor vieți și a abilităților. Acest sentiment de vulnerabilitate poate amplifica stresul și anxietatea. Sunt doar câteva din stările cu care se confruntă persoanele cu demență.

Terapia care ajută persoanele cu demență

În lupta împotriva stresului și anxietății asociate cu demența, terapia cognitiv-comportamentală (TCC) a demonstrat să fie un instrument eficient. Psihologul Laura Goga explică că TCC se concentrează pe identificarea și gestionarea factorilor care declanșează aceste probleme, folosind modelul ABC.

Vezi și: Boala care nu se vindecă niciodată. Se înregistrează o scădere a cazurilor. Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: Foarte important

”Terapia cognitiv-comportamentală poate ajuta persoanele cu demență să gestioneze stresul, anxietatea prin identificarea ABC-ului:

A: factorul activator

B: cogniția

C: consecințele",  a explicat Laura Goga, psiholog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Inegalitățile din sistemul medical, efect asupra pacienților. Alexandru Rafila: Sunt două cauze

Terapie - FOTO: Freepik

Ce reprezintă A, B și C

A - Factorul activator: Terapeuții lucrează cu pacienții pentru a identifica situațiile sau gândurile care declanșează anxietatea sau stresul. Acestea pot fi evenimente specifice, precum pierderea unui obiect drag sau dificultăți în completarea unei sarcini.

B - Cogniția: Odată ce factorii activatori sunt identificați, TCC se concentrează pe convingerile și gândurile asociate acestora. Pacienții sunt încurajați să exploreze și să schimbe gândurile negative sau distorsionate care pot amplifica stresul și anxietatea.

C - Consecințele: În final, TCC ajută pacienții să identifice și să dezvolte strategii sănătoase de gestionare a consecințelor emoționale ale factorilor activatori. Acest lucru poate include tehnici de relaxare, rezolvare a problemelor și moduri de a face față mai eficient situațiilor stresante.

Prin abordarea acestor aspecte, TCC oferă pacienților cu demență instrumente și strategii practice pentru a gestiona mai bine stresul și anxietatea, îmbunătățind astfel calitatea vieții lor și a celor din jurul lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel