Această vitamină îți protejează...
Atunci când valorile tensiunii arteriale fluctuează mai mult decât e normal, medicii spun că avem de-a face cu o afecțiune numită tensiune arterială oscilantă. Tensiunea arterială crește și scade de mai multe ori în cursul unei singure zile, uneori chiar și în câteva minute.
Mulți factori contribuie la aceste schimbări, inclusiv activitatea fizică, emoția, poziția corpului, dieta (în special sarea și consumul de alcool) și lipsa de somn.
Cu toate acestea, nu există o definiție clară sau criterii standard pentru a face distincția între fluctuațiile normale și anormale, scrie Harvard Medical Scool.
O cauză obișnuită, dar subapreciată a hipertensiunii oscilante sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, naproxenul și celecoxibul.
AINS au tendința de a crește tensiunea arterială, probabil prin modificarea fluxului sanguin în rinichi, determinând organismul să rețină mai mult sodiu și apă.
Prea multă cofeină poate contracta vasele de sânge, determinând creșterea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, beți zilnic cafea, ca de obicei, nu este o problemă. Anxietatea și stresul pot, de asemenea, crește tensiunea arterială.
De fapt, anxietatea pe care unii oameni o experimentează într-un cabinet medical provoacă o formă de hipertensiune oscilantă, cunoscută sub numele de „hipertensiune de halat alb”.
Unii oameni experimentează fenomenul opus, în care tensiunea arterială este normală la cabinetul medicului, dar mai mare în alte momente. Această problemă, cunoscută sub numele de hipertensiune mascată, este ușor de scăpat din vedere. Este un motiv pentru care monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu este importantă.
Utilizarea medicamentelor cu durată mai lungă de acțiune, luate o dată pe zi, poate ajuta; o altă opțiune pe care medicul dumneavoastră o poate sugera este să luați medicamente seara.
Cea mai bună modalitate de a diagnostica hipertensiunea oscilantă este monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale. Puteți purta un dispozitiv care măsoară automat tensiunea arterială la fiecare 15-30 de minute în timpul zilei și la fiecare 30-60 de minute pe timp de noapte.
Citirea rezultată poate permite medicului dumneavoastră să identifice sursa puseelor de tensiune.
Unii oameni simt simptome atunci când tensiunea arterială crește, inclusiv cefaleea, palpitațiile inimii, înroșirea feței și sunete în urechi (tinitus).
Când apar aceste simptome, medicul dumneavoastră vă poate recomanda testele de sânge pentru a afla cauza principală a presiunii sanguine oscilante, cum ar fi un nivel ridicat al hormonilor suprarenale.
Articolul integral poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...