Tehnici moderne pentru varice și insuficiență venoasă, la Conferința Națională de Flebologie

Varice
Specialiști din România, Grecia, Portugalia, Italia și Ungaria s-au reunit, de astăzi, la Timișoara, pentru a discuta tehnici moderne de tratament și abordare pentru pacienți cu varice și insuficiență venoasă, la Conferința Națională de Flebologie.

Problemele insuficienței venoase, tehnici moderne pentru tratarea cazurilor și comportamentul interdisciplinar medical vizavi de această boală sunt principalele teme ale Conferinței Naționale de Flebologie (CNF) care s-a deschis astăzi, la Timișoara, cu participarea a zeci de specialiști din România, Grecia, Portugalia, Italia și Ungaria.

Din ce în ce mai mulți pacienți

Președintele CNF, prof. dr. Sorin Olariu, șeful Clinicii I Chirurgie a Spitalului Județean Timișoara, a declarat presei că numărul pacienților care au nevoie de intervenții chirurgicale pentru tratarea flebitelor este foarte mare, pe lista sa de așteptare fiind înregistrate cazuri până în luna iunie 2020.

„În patologia venoasă a CNF discutăm despre tehnicile moderne de cură a varicelor, tehnica clasică este istorie. Avem metodele cu laser, radiofrecvență, polimarizare (venasil), ablația mecanico - chimică a venei, ablație prin aburi. Din păcate, în toate spitalele (de la noi, n.r.) se practică metodele clasice, pentru că tehnicile moderne necesită tehnologie și materiale de unică folosință care sunt scumpe și pe care nu le asigură Casa de Asigurări de Sănătate. Ei asigură doar pentru operațiile clasice", a explicat prof. Sorin Olariu.

Chirurgul spune că diferența între tehnicile noi și cea clasică este enormă, pornind de la durata de spitalizare, care prin tehnica modernă ține pacientul în clinică doar câteva ore, în timp ce metoda clasică presupune internare de trei-patru zile, precum și durere post-procedură.

Dr. Sorin Olariu a punctat faptul că în cele mai multe cazuri, diagnosticul de varice se pune întâmplător, când pacientul merge la medic pentru o cu totul altă patologie, dar incidența bolii varicoase este destul de mare, circa 30% dintre pacienții care ajung la Spitalul Județean Timișoara având o boală venoasă cronică, varice, iar cea mai fragedă vârstă la care pot apărea varicele este în jurul a 16 ani.

Complicațiile acestor boli

„Boala este neglijată pentru că nu doare foarte tare și nu te omoară. Dar de multe ori evoluează, produce modificări tegumentare care pot culmina cu ulcerul trofic care odată produs necesită tratament de lungă durată, este costisitor, necesită spitalizare și implică incapacitate de muncă", a menționat dr. Sorin Olariu, citat de Agerpres. 

Specialistul mai susține că este o boală cu încărcătură genetică, iar protecția constă în regimul de viață, purtarea ciorapului elastic, evitarea efortului ortostatic și efectuarea unor exerciții care întăresc tonusul venos, iar în momentul în care varicele apar, nu trebuie lăsate să evolueze.

Cu toate că „nu omoară direct", chirurgul Sorin Olariu atrage atenția că una din complicațiile de temut ale insuficienței venoase cronice este embolia.
Anul trecut, la Spitalul Județean Timișoara s-a efectuat prima intervenție „Lunch time surgery" (operație în tipul pauzei de masă), care presupune „arderea" varicelor cu o substanță chimică ce se introduce în vena bolnavă, dar procedeul este eficient doar în cazul varicelor incipiente.

Evenimentul este organizat de Societatea Română de Flebologie, Clinica I Chirurgie din cadrul Spitalului Județean Timișoara și de Asociația Medicală "Academician Pius Brînzeu", sub egida Universității de Medicină și Farmacie "Victor Babeș" din Timișoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel