Tehnica salvatoare pentru cancerul de colon, stomac, rect. Adina Croitoru: Aduce maximul de supraviețuire. Ține tumora pe loc

Tehnica salvatoare pentru cancerul de colon, stomac, rect - FOTO: Freepick@andreyoskirko
EXCLUSIV
Care este tehnica ce poate ține cancerul pe loc. Pacienții cu cancer digestiv au o rată de supraviețuire de peste doi ani, în anumite condiții.

Pacienții cu cancer digestiv pot beneficia de noile terapii de tratament pentru a crește speranța de viață. Prof. dr. Adina Croitoru, medic primar oncologie medicală, de la Institutul Clinic Fundeni și Universitatea Titu Maiorescu, a vorbit în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical despre tratamentul cancerelor digestive.

Cancerele tubului digestiv reprezintă circa 20% dintre toate cancerele viscerale şi determină 25% dintre decesele prin cancer, fiind în creştere constantă ca frecvenţă de mai multe decenii, în special în ţările cu nivel socio-economic crescut.

Cele mai frecvente cancere digestive sunt cancerul de colon, rect, pancreas, cancerul de stomac, cancerul de ficat și al căilor biliare și cel de esofag.

Tratamentul chirurgical, cele mai mari șanse de supraviețuire

Chirurgia este singura metodă de tratament care prelungește durata de viață a pacienților care suferă de cancer digestiv. Această opțiune este posibilă în condițiile în care tumorile sunt operabile. În plus, există și terapii adjuvante. Chimioterapia alături de chirurgie oferă o șansă la viață pacienților.

Chirurgia este principala opțiune de tratament în cancerul digestiv. Cancerele tubului digestiv – cancerul de stomac, cancerul de colon şi cancerul de rect - sunt din ce în ce mai frecvente în ultimii ani. Apariţia la vârste tinere, diagnosticul tardiv şi formele agresive sunt factori de prognostic nefavorabil, de aceea identificarea precoce şi tratamentul chirurgical radical sunt esenţiale pentru creşterea supravieţuirii.

”În momentul de față, tratamentul chirurgical pentru pacienții cu boală rezecabilă este tratamentul care aduce maximul de supraviețuire. La acești pacienți vorbim, din start, de o supraviețuire care depășește doi ani dacă asociem chimioterapia adjuvantă tratamentului chirurgical. Terapia adjuvantă este destul de dificilă cu un triplet de chimioterapie care necesită un pacient care poate să tolereze o chimioterapie de acest gen.

În tumorile local avansate sau tumorile care nu pot fi operate se încearcă o terapie de conversie la operabilitate. Prin tratamentul chirurgical se obține maximul de supraviețuire, prin îndepărtarea tumorii respective”, a declarat prof. dr. Adina Croitoru, medic primar oncologie medicală, de la Institutul Clinic Fundeni și Universitatea Titu Maiorescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.

Vezi și: Bananele, benefice pentru sănătate. Cele pătate luptă împotriva cancerului

Chimioterapia, altă opțiune. "Radioterapia reușește să mențină pe loc o tumoră"

Chimioterapia și radioterapia sunt alte opțiuni de tratament în cazul pacienților care suferă de cancer digestiv. În cazul chimioterapiei ar putea fi posibilă și realizarea unor investigații molecular suplimentare.

”Un tratament de conversie este o chimioterapie agresivă și dacă avem posibilitatea de a face o analiză moleculară pentru a determina mutația BRACA pentru acești pacienți și am alege acei pacienți care ar putea să beneficieze de tratamentul cu Cisplatin, rezultate ar fi mult mai bune.

În afară de chimioterapia de conversie asociem și radioterapia care în ultimul timp și-a dovedit eficiența în creșterea supraviețuirii acestor pacienți. Acolo unde nu am reușit să transformăm în boală rezecabilă, o boală locală avansată, radioterapia reușește să mențină pe loc o tumoră de acest gen”, a mai explicat sursa citată.

Vezi și: 6 obiceiuri care încetinesc îmbătrânirea. De ce este micul dejun important

Complicațiile radioterapiei

Radioterapia poate provoca anumite efecte secundare.

”Sunt o serie de complicații și ale radioterapiei dat fiind faptul că este o tumoră care se află într-un loc înconjurat de o serie de organe. Radioterapia se poate asocia cu o serie de efecte adverse precum: gastrite, ulcere, enterite. Necesită un control foarte bun.

Sunt o serie de modificări ale schemelor de radioterapie care în momentul de față permit administrarea unei doze mari într-un camp bine definit și care pot să evite aceste efecte adverse.

Vezi și: Cum putem să ne creștem imunitatea. Medic: Are efect antiinflamator

Tumora borderline, la limita operabilității, rolul chirurgului, radioterapeutului este foarte important pentru a decide exact când, cum, cu ce tratament să începem și care tratament este mai bun pentru pacienți. Pentru borderline o chimioterapie adjuvantă poate să faciliteze o intervenție”, a mai explicat medicul.

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel