Te mănâncă scalpul? Ce boli poți avea și ce remedii există

Ce faci când te mănâncă scalpul. Foto: Element5 Digital on Unsplash
Te mănâncă scalpul și nu trece când te scarpini cu disperare? De obicei, cauza problemei este ascunsă sub părul tău! Iată care poate fi ea și ce remedii există: 

De regulă, când te mănâncă calpul cauza poate fi stresul sau mătreața. Uneori, însă, mâncărimea scalpului este cauzată de o afecțiune dermatologică, dar chiar și aceasta poate fi gestionată cu atenție.

Iată cele mai frecvente afecțiuni care provoacă mâncărimi ale scalpului:

1) Stresul și anxietatea. Amândouă pot provoca mâncărimi, iritații ale pielii, peste tot pe corp, inclusiv pe scalp. De regulă, acestea dispar dacă ții sub control stresul și anxietatea. 

2) Mătreață. Mătreața este cauzată de multe lucruri, inclusiv stresul și gripa. Deși de regulă o igienă precară nu provoacă mătreață, aceasta o poate exacerba și o poate face mai vizibilă. De asemenea, poate avea cauze medicale, așa că cel mai bine este să consultați un dermatolog care vă va recomanda și tratamentul pentru ea. 

3) Dermatita seboreică. Dermatita seboreică poate apărea oriunde pe corp, provocând mâncărime și fulgi ale pielii. Inclusiv pe scalp. Tot dermatologul vă ajută. 

4) Psoriazis. Psoriazisul face ca pielea să se descompună și să se formeze cruste. Puteți avea psoriazis oriunde pe corp, inclusiv pe scalp.

Cum se tratează mâncărimea scalpului

Dacă nu e vorba de cauze medicale, pentru care aveți nevoie de ajutorul unui dermatolog, urmați aceste sfaturi pentru a vă trata mâncărimea acasă:

1) Șampon special. Poate fi un șampon anti-mătreață sau șampon cu efect calmant. Se găsesc la farmacie.

2) Oțet de mere. Oțetul de mere ajută la o curățare mai bună a scalpului și la reducerea mâncărimii atunci când este aplicat într-un amestec diluat cu apă sau dacă puneți câteva picături în șampon. Atenție, însă, nu îl folosiți dacă aveți răni de la atâta scărpinat. 

3) Acidul salicilic. Nu, nu e aspirină, nu trebuie să luați pastile! Acidul salicilic este o substanță care se găsește în anumite tipuri de șampoane care vă vor calma mâncărimea de pe pielea capului.

Cum prevenim apariția mâncărimii

Dacă mâncărimea scalpului este rezultatul unor afecțiuni dermatologice sau afecțiuni asociate cu un răspuns autoimun (cum ar fi psoriazisul), poate fi dificil să preveniți apariția ei, dar o puteți controla cu tratamentele prescrise de un dermatolog. 

Sunt însă și câteva „obiceiuri” bune pe care ar trebui să le adoptați: 

- Spălați-vă părul, dar nu mai des de o dată la două zile, pentru a preveni spălarea excesivă care vă irită și v usucă pielea capului

- Folosiți un șampon anti-mătreață o dată pe săptămână ca tratament de curățare profundă a scalpului

- Folosiți produse special realizate pentru pielea sensibilă

- Faceți un remediu natural anti-mâncărime pentru păr cu ulei de cocos, oțet de mere sau acid salicilic. Se folosește ca o mască. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel