Suplimentele cu zinc şi acid folic nu ajută la creşterea fertilităţii masculine

Suplimente   FOTO: pexels.com
Consumul zilnic de suplimente cu zinc sau acid folic nu ajută la creşterea fertilităţii masculine, potrivit unui nou studiu realizat de oameni de ştiinţă din Statele Unite, relatează marţi Press Association

Cercetătorii au descoperit că administrarea zilnică a acestor suplimente nu a îmbunătăţit calitatea spermei la bărbaţii care urmau un tratament împotriva infertilităţii, notează Agerpres. 

În cadrul studiului au participat 2.370 de cupluri. Bărbaţii care au luat parte la cercetare aveau vârste de 18 ani şi peste, în timp ce femeile aveau între 18 şi 45 de ani.

Jumătate dintre bărbaţi au primit 5 mg de acid folic şi 30 mg de zinc zilnic timp de şase luni, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo.

Toate cuplurile urmau un tratament la un centru de fertilitate din SUA în momentul realizării studiului.

Probe de spermă au fost colectate pe parcursul studiului şi calitatea acestora a fost analizată prin examinarea formei, dimensiunii, structurii şi concentraţiei, precum şi a numărului total de spermatozoizi.

La sfârşitul procedurii, 820 de cupluri au avut un copil.

Potrivit cercetătorilor, numărul naşterilor "nu a fost semnificativ diferit în cadrul grupurilor care au primit tratament", cu 404 naşteri în grupul în care bărbaţii au primit suplimente cu acid folic şi zinc, comparativ cu 416 în grupul care a primit un placebo.

În plus, echipa de cercetători a afirmat că a observat "o creştere statistică semnificativă a fragmentării ADN-ului" la probele de spermă din grupul acid folic şi zinc (29,7%), comparativ cu grupul placebo (27,2%), ceea ce indică "o deteriorare crescută a ADN-ului din spermă asociată cu administrarea de suplimente".

Cercetătorii au declarat că descoperirile lor contrazic studiile anterioare, inclusiv o meta-analiză publicată în 2017 în Urology Journal care sugerează că suplimentele cu acid folic şi zinc au un efect pozitiv asupra calităţii spermei la bărbaţii cu subfertilitate.

"În rândul cuplurilor care urmează un tratament pentru infertilitate, utilizarea de suplimente cu acid folic şi zinc de către partenerii de sex masculin, comparativ cu cei care au primit un placebo, nu a îmbunătăţit semnificativ calitatea spermei sau rata naşterilor", au afirmat autorii studiului publicat în The Journal of the American Medical Association.

"Aceste descoperiri nu susţin utilizarea suplimentelor cu acid folic şi zinc de către partenerii de sex masculin în cadrul tratamentelor împotriva infertilităţii", au mai spus ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel