Acest tratament învinge cancerul și...
O echipă suedeză responsabilă de cercetarea transplantului de uter a transplantat, pentru prima dată, un uter de la un donator decedat. Operația s-a desfășurat fără complicații, iar destinatarului îi merge bine.
Transplantul a fost făcut în decembrie 2019 sub supravegherea lui Mats Brannström, medic consultant și profesor de obstetrică și ginecologie la Universitatea din Göteborg. Echipa de cercetare intenționează să efectueze alte cinci transplanturi de uter al unui donator decedat în cursul anilor 2020 și 2021.
Până în prezent, trei copii din lume s-au născut după transplantul uterului unui donator decedat: unul în Brazilia, urmat de doi în Statele Unite. Prima astfel de naștere în Suedia poate avea loc cel mai devreme în 2021, notează medicalxpress.com. „Este bine că am început. Acum am putut spune și celorlalți participanți la studiu de pe lista de așteptare că a fost făcut primul transplant”, spune Mats Brannström.
Fiecare transplant de uter anterior din Suedia a implicat un donator viu - adesea mama destinatarului sau, în unele cazuri, o prietenă apropiată. Scopul încercării noii metode este extindere a opțiunilor înainte de posibila stabilire a transplantului de uter ca tratament.
Numărul potențialilor donatori ar crește. Chiar și o femeie fără un donator adecvat în apropierea ei ar putea fi eligibilă pentru transplant. Mai mult, nu este nevoie ca un donator viu să fie supus anesteziei și intervențiilor chirurgicale.
Donatorul în cazul de față a fost o femeie care a născut anterior și a fost la vârstă fertilă la momentul morții sale subite. Familia ei a fost întrebată despre atitudinea ei față de donarea de organe, ca întotdeauna atunci când un potențial donator nu este înscris în registrul donatorilor.
„De asemenea, au fost întrebați în mod specific despre uterul ei, întrucât este un nou organ în acest context. În conformitate cu autorizarea eticii de cercetare pentru studiu, trebuie făcută o mențiune specială a uterului”, explică Brannström.
Beneficiara uterului femeii în vârstă de 30 de ani a fost chemată la Spitalul Universitar Sahlgrenska pentru operație, care a avut loc în scurt timp. A putut să plece acasă după cinci zile, iar acum este monitorizată și primește îngrijiri la fel ca orice altă femeie cu uter transplantat în Suedia.
Planul este ca în această toamnă, la zece luni după operație, să inițieze încercările de a rămâne însărcinată. Acest lucru se va realiza prin introducerea în uterul transplantat a unui embrion obținut prin fecundare in vitro (FIV) înainte de transplant.
Încă de la descoperirea suedeză din 2014, când a avut loc prima naștere la nivel mondial dintr-un uter transplantat, încă opt bebeluși - inclusiv trei perechi de frați - s-au născut. Cea mai recentă naștere din acest studiu a avut loc în ianuarie 2020.
În 2019, un bebeluș s-a născut printr-un alt proiect, care a implicat o tehnologie nouă, cu o tehnică asistată de robot care permite o intervenție chirurgicală mai puțin invazivă la donator. Ultima dintre cele opt operațiuni a fost efectuată în noiembrie 2019. O sarcină este în curs de desfășurare.
Sursa, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...