Schimbările extreme de temperatură...
Un studiu recent efectuat de cercetători de la Universitatea Brunel din Londra și Universitatea din Birmingham din Marea Britanie a dezvăluit o descoperire alarmantă: oamenii pot absorbi substanțe ignifuge toxice prin piele. Această constatare este extrem de importantă, deoarece substanțele ignifuge, în timp ce salvează vieți prin prevenirea incendiilor, prezintă și riscuri grave pentru sănătate.
Conform cercetărilor, substanțele cunoscute sub numele de eteri difenilici polibromurați (PBDE) pot fi absorbite prin piele și pot intra în fluxul sanguin în doar 24 de ore. Acest lucru indică o nouă cale de expunere la aceste substanțe toxice și subliniază necesitatea urgentă de reglementare și protecție împotriva microplasticelor încărcate cu PBDE.
Oamenii pot absorbi substanțe ignifuge toxice prin piele, arată un studiu. Substanțele ignifuge par să salveze vieți, dar, pe lângă faptul că împiedică posibilele incendii, multe dintre aceste produse chimice ar putea îmbolnăvi încet persoanele pe care ar fi trebuit să le protejeze.
Studiile au legat substanțele ignifuge de riscuri serioase pentru sănătate, inclusiv perturbări hormonale și cancer, deși detalii despre efectele lor în cazul oamenilor rămân limitate. Cele descrise drept "substanțe chimice permanente" tind să reziste degradării și să se acumuleze în țesuturile corpului, potrivit Science Alert.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), oamenii sunt expuși în mod obișnuit substanțelor ignifuge prin consumul de alimente contaminate sau prin inhalarea aerului contaminat.
Cu multe produse din plastic, inclusiv spuma din capitonaje, învelișuri pentru aparate electrocasnice și izolație pentru fire conținând aceste produse, microplasticul rezultat din descompunerea lor devine o preocupare tot mai mare.
Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Brunel din Londra și Universitatea din Birmingham din Marea Britanie sugerează că există și o altă modalitate, anterior neglijată, în care oamenii pot fi expuși la anumiți ignifuganți: absorbindu-i prin piele.
Utilizând un model 3D al pielii umane, autorii studiului au arătat cum un grup de ignifuganți cunoscuți sub numele de eteri difenilici polibromurați (PBDE) pot fi absorbiți prin piele și pot intra în fluxul sanguin în termen de 24 de ore.
Fenomenul are loc atunci când pielea intră în contact cu microplastice încărcate cu PBDE, ei raportând că pielea mai transpirată absoarbe compușii mai eficient decât pielea uscată.
Cercetătorii notează că acesta este primul studiu care identifică absorbția pielii ca modalitate potențial dăunătoare de expunere la PBDE.
"Confirmăm pentru prima dată că expunerea umană prin contactul pielii cu microplasticele conținând PBDE contribuie la încărcăturile corporale umane ale acestor substanțe chimice toxice", spune autorul principal Ovokeroye Abafe, chimist și specialist în expunere la mediu la Universitatea Brunel din Londra.
PBDE au fost dezvoltate în anii 1970 și au devenit curând omniprezente, ajutând la reducerea pericolelor de incendiu prezente într-o gamă largă de produse de consum.
Unele dintre ignifuganți au fost interziși în ultimii ani în contextul unor dovezi tot mai mari privind riscurile, dar altele sunt încă frecvent găsite în produsele de consum.
Microplasticele, prezente în haine - FOTO: Freepik@EyeEM
Plasticul este deja o povară pentru mediu, în mare parte datorită prevalenței și persistenței sale. Pe măsură ce obiectele de plastic se descompun în microplastice, fragmente de plastic minuscule se fixează în corpul uman, ridicând preocupări cu privire la posibilele efecte asupra sănătății.
Implicațiile pentru sănătatea publică ale microplasticelor rămân neclare, dar, având în vedere că plasticul conține adesea aditivi asociate cu riscul de cancer și perturbarea endocrină, cercetătorii sunt dornici să înțeleagă adevăratul pericol.
Abafe și colegii săi notează că cercetările anterioare au arătat că substanțele chimice pot migra din microplastice în sudoarea umană, dar aceasta este prima dovadă științifică că PBDE din microplastice pot trece bariera pielii și pot intra în fluxul sanguin.
"Aceste rezultate furnizează dovezi experimentale importante pentru reglementatori și elaboratori de politici pentru a legifera microplasticele și a proteja sănătatea publică împotriva unei astfel de expuneri, care contribuie la încărcăturile corporale umane ale substanțelor chimice aditive toxice asociate cu cauzele cancerului și perturbarea sistemului endocrin", spune Abafe.
Pentru a dezvălui aceste constatări, cercetătorii au folosit modele 3D ale pielii umane, care sunt realizate din cheratinocite umane, celulele primare din epiderma noastră. Modelul de piele a absorbit până la 8 la sută din doza de expunere, deși mai puțin de 0,1 la sută din doza de expunere a ajuns în fluxul sanguin. Deși nu este clar ce pericole prezintă acest lucru într-un scenariu real, este o demonstrație a faptului că pielea nu este neapărat o barieră totală împotriva intrării compușilor.
Având în vedere prevalența continuă a PBDE și dovezi existente privind pericolul lor potențial, această nouă descoperire solicită acțiuni urgente pentru protejarea sănătății publice, spune Abafe.
Este încă nevoie de mai multă cercetare, adaugă el, pentru a-și lărgi înțelegerea asupra acestei descoperiri și pentru a arunca lumină asupra multor altor substanțe chimice care se ascund în fluxul ascuns de microplastice din jurul nostru.
"Din păcate, există nenumărate substanțe chimice aditive toxice, de la plastifianți la stabilizatori în microplastice, unele dintre acestea neavând reglementări, care pot ajunge potențial în sistemul uman", spune Abafe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...