Substanța care dizolvă cheagul de sânge și te salvează de AVC. Pandrea: Se recomandă în primele 4 ore de la debutul simptomelor. Pe vremuri depindea de baftă, de destin

Substanța care dizolvă cheagul de sânge și te salvează de infarct - Foto: Freepick @standret @daniel-007
EXCLUSIV
Tratamentul în cazul accidentului vascular cerebral se administrează într-un anumit interval de timp. Care e substanța care dizolvă cheagul de sânge.

Tratamentul în cazul accidentului vascular cerebral nu poate fi administrat tuturor persoanelor. Există anumite excepții de pacienți cărora nu li se poate administra substanța trombolitică. 

Tratamentul de urgență în cazul accidentului vascular cerebral

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR a explicat în exclusivitate la DC Medical în ce constă tratamentul și în cât timp trebuie administrat de la instalarea afecțiunii. 

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. În acest caz, celulele cerebrale încep să moară în decurs de câteva minute, motiv pentru care accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală.

Sanador

”Tratamentele de urgență pentru accidentele vasculare cerebrale au înregistrat progrese mari în ultimii 20 de ani. Pe vremuri, prognosticul accidentului vascular cerebral depindea de tratament și de baftă, de destin. De ceva timp încoace, lucrurile sunt într-un progres mare și există tratamente invazive și incisive care cresc mult calitatea vieții și prognosticul și speranța de viață, cu condiția, să existe o fereastră de siguranță, adică omul să ajungă cât mai repede într-o facilitate adecvată. 

Vezi și: Dietele, riscul mortal al presiunii sociale. Bălănică, despre greșeala care duce la EȘEC: Alegem împotriva noastră, în defavoarea sănătății. Dacă pornim la pas prin România găsim covrigării, pizzerii

Dacă ne referim la accidentul vascular cerebral ischemic, variantele sunt două și se completează uneori, alteori depind de fereastră. Unul se aplică într-o fereastră mai scurtă de timp, iar cu celălalt se poate interveni într-o perioadă de timp mai lungă de la debutul simptomelor. Este vorba de administrarea substanțelor trombolitice, adică tromboliza intravenoasă sau intraarterială care, de fapt, are dorința de a dezorganiza obstacolul care astupă vasul, de a dizolva cheagul respectiv. Uneori e vorba de plăci, de ateromi sau alte tipuri de obstacole.

Administrarea substanțelor trombolitice este recomandată într-o fereastră de până la 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor. Are niște limitări, în sensul în care nu se poate administra la toți pacienți și nu se poate administra la cei cu risc hemoragic major. Asta înseamnă că nu trebuie să faci mai mult rău decât bine cu această substanță”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR.

Cine nu poate beneficia de tratamentul în cazul accidentului vascular cerebral

”Lucrurile sunt extrem de standardizate pentru că există ghiduri medicale care sunt alcătuite și upgradate de asociațiile profesionale cardiovasculare din întreaga lume. Limita de timp este de 4 ore și jumătate, este vorba de anumite condiții de vârstă. Nu se aplică tromboliza la pacienții sub 18 ani, e vorba de anumiți parametri cum ar fi glicemia, parametri hemodinamici cum ar fi tensiunea arterială.

Acestea pot fi limitări legate de decizia de a administra substanța sau nu, la care se adaugă riscul de hemoragie importantă, cum ar fi tratamentele anticoagulante în curs de efectuare, pacienți care au accidente vasculare cu hemoragii în antecedente, pacienți care au tumori cerebrale sau de altă natură care nu sunt operate și au risc de sângerare în creier sau alte zone a corpului, traumatisme cranio-cerebrale recente, hemoragii digestive recente. 

Vezi și: Senzația de sufocare, cauze psihologice. De ce ai impresia că bluzele te strâng de gât

E o paletă de afecțiuni care contraindică administrarea substanțelor trombolitice. S-au făcut încercări pentru a scurta fereastra, dar tratamentul acesta nu se poate administra în Ambulanță pentru că printre criteriile și deciziile de administrare este imagistica computerului tomograf.

Fereastra este de 4 ore și jumătate, dar de dorit e să fie în prima secundă dacă se poate, dar fără a risca de a face mai mult rău decât bine”, a mai explicat medicul. 

AVC-ul se produce în momentul în momentul în care alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, implicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. În acest caz, celulele cerebrale încep să moară în decurs e câteva minute, motiv pentru care AVC-ul reprezintă o urgență medicală, tratamentul imediat fiind crucial. De altfel, intervenția timpurie poate reduce din efectele asupra activității cerebrale, mai mult, cu ajutorul tratamentului adecvat poate fi prevenită și dizabilitatea care s-ar putea instala în urma unui AVC.

Vezi mai multe în VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel