Acest aliment delicios scade...
Vezi și: Poliovirusul în apele uzate, identificat în cinci țări europene. Comunitățile nevaccinate, la risc
Un studiu recent a testat combinația dintre două medicamente – simvastatină și rifaximină – pentru a vedea dacă pot ajuta pacienții cu ciroză hepatică severă, o afecțiune gravă a ficatului.
Rezultatele nu au arătat nicio îmbunătățire semnificativă în prevenirea celor mai grave complicații ale cirozei, cum ar fi insuficiența hepatică acută sau necesitatea unui transplant de ficat. Deși medicamentele au avut efecte asupra unor parametri de sănătate, precum colesterolul, nu au reușit să reducă riscurile de deces sau alte complicații majore.
Combinația de simvastatină și rifaximină pentru tratamentul cirozei decompensate, o complicație severă a cirozei hepatice, a fost evaluată într-un studiu clinic de fază 3 (LIVERHOPE) care a implicat 237 de pacienți din 14 spitale europene. Studiul a avut ca scop explorarea posibilității ca această terapie combinată să reducă dezvoltarea insuficienței hepatice acute pe fond de ciroză (ACLF) și alte complicații severe legate de ciroză, arată studiul publicat în Jama Network.
Studiul a fost unul dublu-orb, controlat cu placebo, desfășurat între ianuarie 2019 și decembrie 2022. Pacienții au fost repartizați aleatoriu să primească fie simvastatină (20 mg/zi) combinată cu rifaximină (1200 mg/zi), fie un placebo identic, timp de 12 luni, pe lângă terapia standard.
Obiectivul principal a fost incidența complicațiilor severe legate de ciroză, în special dezvoltarea ACLF, o cauză majoră de deces în ciroză. Obiectivele secundare au inclus rezultatele legate de transplant/deces și complicații precum ascita, encefalopatia hepatică, sângerările varicoase, insuficiența renală acută și infecțiile.
Vezi și: Cafeaua și ceaiul, legate de reducerea riscului de cancer. Compușii bioactivi reduc inflamația
Ciroză hepatică severă - FOTO: Freepik@whispers
Incidența ACLF: Nu s-au observat diferențe semnificative între grupul tratat (simvastatină + rifaximină) și grupul placebo în ceea ce privește incidența ACLF. Astfel, 17,9% dintre pacienții din grupul tratat și 14,2% din grupul placebo au dezvoltat ACLF, cu un raport al hazardului de 1,23 (P = 0,52), ceea ce sugerează că nu există un beneficiu clinic al terapiei combinate pentru prevenirea ACLF.
Mortalitatea și transplantul hepatic: Ratele de mortalitate au fost comparabile între cele două grupuri (18,8% în grupul tratat vs 24,2% în grupul placebo; raport al hazardului, 0,75; P = 0,32). O proporție mai mare de pacienți din grupul placebo au necesitat transplant hepatic (12 pacienți, comparativ cu 5 în grupul tratat), dar aceste diferențe nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.
Complicațiile cirozei: Nu s-a observat nicio reducere semnificativă a dezvoltării altor complicații ale cirozei, cum ar fi ascita, encefalopatia hepatică sau infecțiile. 42,7% dintre pacienții din grupul tratat au dezvoltat complicații, comparativ cu 45,8% în grupul placebo (raport al hazardului, 0,93; P = 0,70).
Nivelurile de colesterol: Tratamentul cu simvastatină a dus la o reducere semnificativă a colesterolului total și a colesterolului lipoproteinelor de joasă densitate (LDL) în comparație cu placebo, însă aceste modificări nu au avut corelație cu îmbunătățirea rezultatelor clinice.
Efecte adverse: Evenimentele adverse au fost similare între cele două grupuri ca frecvență (426 de evenimente în grupul tratat vs 419 în grupul placebo). Este important de menționat că trei pacienți din grupul tratat au dezvoltat rabdomioliză, un efect secundar rar, dar grav, asociat cu statinele.
Adăugarea de simvastatină și rifaximină la tratamentul standard nu a îmbunătățit rezultatele clinice ale pacienților cu ciroză decompensată. În ciuda beneficiilor teoretice ale proprietăților antiinflamatorii ale statinelor și ale modulației microbiomului intestinal de către rifaximină, terapia combinată nu a redus complicațiile severe ale cirozei sau nu a prevenit ACLF.
Aceste rezultate sugerează că sunt necesare alte strategii terapeutice pentru prevenirea sau gestionarea complicațiilor severe ale cirozei hepatice. Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a identifica intervenții terapeutice mai eficiente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest aliment delicios scade...
Acesta este mineralul care previne...
Aceste medicamente au redus...
Virusul care pune pe jar medicii...
Cum să faci o schimbare în viața ta...
Acestea sunt cele mai importante...