Semnele stresului post-traumatic. Irina Bodnariu: Teama permanentă și așteptarea că ceva urmează să se întâmple sunt cele mai evidente semne

semnele evidente foto:freepik@mark2eko
EXCLUSIV
Semnele evidente ale stresului post-traumatic. În contextul incertitudinii și a schimbărilor rapide, gestionarea acestuia devine crucială. Impactul său poate fi profund și, adesea, dificil de gestionat.

În lumea modernă, stresul post-traumatic este o realitate omniprezentă, iar în contextul incertitudinii și a schimbărilor rapide, gestionarea acestuia devine crucială. Impactul său poate fi profund și, adesea, dificil de gestionat.

În acest articol ce face parte din campania DC Medical de educare și informare "Sănătatea mintală: lupta noilor generații cu depresia și anxietatea, dar și cu prejudecățile lumii", îți vom prezenta semnele evidente ale stresului post-traumatic.

Psihologul Irina Bodnariu aduce în discuție semnele evidente ale stresului post-traumatic și strategiile eficiente de gestionare, evidențiind importanța comunicării și a sprijinului în comunitate, în urma unui interviu oferit în exclusivitate pentru DC Medical.

Semnele evidente ale stresului post-traumatic

Unul dintre primele aspecte aduse în discuție este identificarea semnelor de stres post-traumatic. Irina Bodnariu subliniază că starea de alertă persistentă, teama continuă și reacțiile disproporționate în fața evenimentelor zilnice sunt semne definitorii. Acest tip de stres poate declanșa dificultăți de concentrare și inhibă capacitatea de a iniția activități considerate normale în alte circumstanțe.

”Starea de alertă, care se menține chiar și după ce individul nu mai trece printr-o situație traumatică, teama permanentă și așteptarea că ceva urmează să se întâmple, sunt cele mai evidente semne.

Declanșarea unor reacții disproporționate, în raport cu evenimentele de peste zi, lipsa de concentrare și curajul în a iniția activități, alteori normale, se adaugă ca nuanțe ale acestui tip de patologie”, a spus psihologul.

Pentru a gestiona aceste situații tensionate, psihologul sugerează o serie de strategii. Ancorarea în prezent și concentrarea asupra activităților zilnice pot ajuta la reglarea emoțională. Este esențial să ne concentrăm pe ceea ce putem controla și să ne menținem angajamentul în activitățile care ne aduc confort și stabilitate.

”Ancorarea în prezent, concentrarea pe continuarea actvităților normale în care eram angrenați, ajută la autoreglarea emoțională”, a mai adăugat aceasta.

"Când tatăl meu a aflat că merg la psihiatru, a fost revoltat: Ce să caute fiica lui acolo?! Ce, e nebună?! Numai nebunii merg la psihiatru!"

Diferența simplă dintre anxietate si depresie. Cum recunoști cele două afecțiuni

Primele semne că ești obosit psihic. Ecaterina Bănică: Toate îți arată că ai o serie de valori greșite. Ai nevoie sa le schimbi

Tranziția spre maturitate și independență pentru tineri. Ecaterina Bănică, despre presiunea de a reuși: Este nevoie să te cunoști pe tine, să știi cine ești

Cum poți să ajuți pe cineva cu probleme de sănătate mintală. Ecaterina Bănică: Renunțați la prejudecata că sunt nebun dacă merg la un psihoterapeut sau psihiatru!

Mituri și concepții greșite despre terapie. Ecaterina Bănică: Trăim într-o societate care are încă o mentalitate mecanicistă asupra omului

Semne și simptome ale unei stări mentale delicate. Când să mergem la psiholog. Ecaterina Bănică: Putem identifica setarea greșită a minții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel