Știrile înfricoșătoare despre sănătate pot fi dăunătoare sănătății

Știrile       Foto: Pixabay
Știrile înfricoșătoare despre sănătate ne pot dăuna sănătății. Este bine să știm că devin subiecte de știri cazurile rare, iar dacă simptomele prezentate în știre corespund cu ale noastre, nu însemană că vom suferi de aceeași afecțiune gravă. 

Poveștile de impact, expuse la televiziuni, sunt greu de ignorat. De fapt, suntem programați pentru a răspunde la povestiri. Dar este important să știm că sunt prezentate cazurile rare, și nu cele obișnuite, iar dacă simptomele noastre coincid, parțial, cu cele văzute la televizor, nu înseamnă că avem aceeași boală.

Poveștile medicale care ajung pe ecrane sau publicații tind să fie extrem de dramatice – nu întotdeauna tipice, informative sau utile.

Cancerul poate provoca dureri de cap sau o fractură a coloanei vertebrale poate provoca dureri de spate? Absolut. Palpitațiile pot fi un simptom al fibrilației atriale? Cu siguranță.

Dar marea majoritate a persoanelor cu aceste simptome nu vor avea cancer, fracturi, accident vascular cerebral iminent sau orice altă afecțiune gravă. Deci, deși este bine să aflați mai multe despre durerile de cap, durerile de spate sau palpitațiile care ar putea reflecta o problemă periculoasă, nu toți cei cu aceste simptome au nevoie de teste extinse pentru aceste afecțiuni.

Simptomele dvs., la prima apariție, pot suna destul de asemănătoare cu cele ale unor persoane văzute la știri și care s-a constatat că suferă de afecțiuni grave, rare. Dar aceste povești pot trece cu vederea detalii importante: o durere de cap cu pierderea auzului; o durere de spate la o persoană care ia steroizi, care poate provoca fracturare a oaselor mai ușor; palpitații combinate cu dificultăți de respirație. Aceste detalii contează și pot face experiența altei persoane cu totul diferită de a ta. Cu siguranță, aceste fapte ar spori suspiciunea unui medic cu privire la o afecțiune gravă.

În general, persoanele cu simptome comune care se dovedesc a avea o afecțiune benignă comună sunt mult mai puțin susceptibile de a ajunge un subiect în presa scrisă sau televizată. Probabil că nu veți auzi despre bărbatul cu un loc de muncă stresant și dureri de cap zilnice, care vede mai mulți medici, are multe teste și, în cele din urmă, este diagnosticat cu dureri de cap tensionate, chiar dacă diagnosticul este mult mai frecvent decât o tumoare pe creier.

Nu neglijați contextul

Poveștile medicale dramatice sau neobișnuite vă pot influența într-un mod inutil sau chiar dăunător. De exemplu, vă pot crea îngrijorări inutile, iar mintea dvs. va crea cele mai nefavorabile scenarii. Dacă sunteți o persoană cu dureri de cap, citirea despre o persoană cu o tumoare pe creier care a avut simptome ca ale dvs. nu este tocmai liniștitoare.

-vă distrage atenția de la probleme de sănătate comune și importante.

-vă dezinformează dacă nu este furnizată și imaginea de ansamblu: unele povești medicale nu ajung niciodată să menționeze cât de neobișnuită este afecțiunea sau cât de rar se întâmplă ca persoanele cu simptome descrise să fie diagnosticate cu ceva grav.

Informați-vă despre semnalele de alarmă și nu le ignorați. Dacă aveți simptome care vă îngrijorează, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla care sunt afecțiunile banale care vi le pot provoca și ce simptome ar trebui să vă trimită la camera de urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel