Stent esofagian: caz complicat la Spitalul Universitar din București

Un proces de mediastinotomie s-a efectuat la un caz complicat FOTO: Facebook SUUB
O echipă multidisplinară din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București s-a ocupat cazul complicat al unei paciente de 45 de ani cu stent esofagian.

Femeia a înghițit, în urmă cu mulți ani, sodă caustică, motiv pentru care atunci i-a fost scos stomacul, se arată într-o postare pe Facebook a Spitalului Universitar de Urgență București.

„Am preluat pacienta și am operat-o, în sensul că am făcut mediastinotomiile, am deschis mediastinul pe ambele părți pentru evacuarea țesuturilor necrotice, a secrețiilor care se adunaseră în mediastin", mai spune Florin Chirculescu, medic primar Chirurgie Toracică, doctor în Științe Medicale și coordonatorul secției de Chirurgie Toracică din cadrul SUUB, potrivit Facebook SUUB.

Complicațiile dilatației esofagiene

Tot acolo se explică că în tratamentul stenozei esofagiene restante s-a simțit nevoia unei dilatații esofagiene – întrucât un țesut stenozat post ingestie sodă caustică nu mai este elastic ca un țesut normal - , iar una dintre complicațiile manevrelor de dilatație este ruptura esofagiană, ceea ce s-a și întâmplat. Medicul care a tratat-o în urmă cu mulți ani i-a pus un stent acoperit în urgență.

„Acesta este ca o mică «conductă» care, în situația dată, avea scopul să acopere pe dinăuntru esofagul și să astupe acea fisură", explică Florin Chirculescu.

Iar cum ruptură esofagiană poate duce la mediastinită, o inflamație urmată de infecție a țesuturilor din mediastin, cu o mortalitate extrem de ridicată, de circa 50%. Specialiștii mai precizează că stentul pus pe esofag îi permite pacientei să se hrănească natural și că aceasta a avut șanse mari să rămână cu esofagul ei.

Echipa multidisciplinară de la SUUB care a participat la acest caz a fost formată din medicii: Cătălin Bărbulescu (secția Chirurgie Toracică), Magda Axinte (Chirurgie Toracică), Sevim Baubec (ATI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel