Sportul, bun pentru corp, bun și pentru memorie. Studiu inedit
24 sep, 22:11
Neurologii de la Universitatea din Geneva au observat că 15 minute de mișcare pe bicicletă îmbunătățesc memoria.
Exercitii

Cercetători de la Universitatea din Geneva, Elveția, au demonstrat că sportul îmbunătățește memoria. La experiment au participat 15 tineri sănătoși – care au fost puși să facă teste de memorie după 15 minute, respectiv 30 de minute de ciclism moderat, dar și după o perioadă de odihnă.

”După o sesiune sportivă intensivă, performanța a fost mult mai bună”, afirmă cercetătorii. Față de rezultatele testelor de memorie, autorii studiului au mai sesizat modificări în activarea structurilor creierului. Aceștia au făcut și teste de sânge ca să măsoare nivelurile endocannabinoidelor.

Concluzia? Cu cât sunt mai repede indivizii, cu atât își activează hipocampul (zona creierului de memorie) și nucleul caudat (o structură cerebrală implicată în procesele motorii). Și cu cât este mai mare nivelul după efort fizic intens, cu atât creierul este activat și performanța creierului este mai bună. ”Aceste molecule sunt implicate în plasticitatea sinaptică, adică modul în care neuronii sunt conectați între ei și, astfel, pot acționa asupra potențării pe termen lung, mecanismul pentru consolidarea optimă a memoriei”, precizează cercetătorii, potrivit unui comunicat al universității citate.

Studiul, AICI.


Ştiri Recomandate

Posibil nou organ, descoperit în spatele nasului! Ce rol are și cum de nu a fost văzut până acum
Știrile zilei - 22 octombrie: cele mai importante știri din sănătate
Focar de COVID-19 la un club sportiv: opt persoane infectate
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri