Spironolactona, beneficii în hidratenita supurativă

hidratenita supurativa - FOTO: Freepik
Acest tratament are efect major în cazul persoanelor care se confruntă cu o afecțiune cronică. 

Un studiu recent arată că spironolactona poate aduce beneficii semnificative femeilor cu vârsta fertilă care suferă de hidradenită supurativă (HS), în special atunci când este administrată devreme.

Detalii despre studiu

Studiul retrospectiv a inclus 157 de femei cu vârste între 12 și 50 de ani, care au primit tratament cu spironolactonă timp de cel puțin 3 luni la clinici de dermatologie ambulatorie Michigan Medicine. Majoritatea participanților erau de origine albă (59%) sau neagră (37%).

Rezultatele studiului

Din totalul participanților, 20% au prezentat îmbunătățiri semnificative sub tratamentul cu spironolactonă. Mai mult, s-a observat că intervenția timpurie, la scurt timp după diagnosticarea HS, a fost asociată cu rate mai mari de îmbunătățire (P = 0,047), potrivit Medscape.

Vezi și: Haenkenium, descoperire remarcabilă în terapia anti-îmbătrânire. Ce este și cum funcționează

Factorii asociați cu eficacitatea tratamentului

Studiul a identificat că pacienții cu stadiu III Hurley aveau o probabilitate semnificativ mai mică de a beneficia de tratamentul cu spironolactonă (P = 0,036). De asemenea, implicația axilară, utilizarea steroidelor intralesionale, tratamentele anterioare și eșecurile acestora au fost asociate cu rezultate mai slabe sub tratamentul cu spironolactonă.

Implicațiile practice

Autorii studiului recomandă utilizarea spironolactonei ca tratament principal sau adjuvant în HS ușoară, cu mențiunea că sunt necesare studii multicentrice prospective pentru a clarifica în continuare eficacitatea și siguranța acestui tratament.

Vezi și: Sorana Cîrstea, probleme de sănătate. Are fasceită plantară. Cum se manifestă boala

Limitările studiului

Cu toate acestea, studiul are limitări importante, inclusiv designul său retrospectiv, care poate introduce bias-uri și limitele asociate cu un singur centru de studiu. De asemenea, lipsa unor măsuri obiective standardizate pentru evaluarea îmbunătățirii tratamentului și dimensiunea mică a eșantionului reprezintă alte aspecte care trebuie luate în considerare în interpretarea rezultatelor.

Hidratenita supurativă, ce este

Hidradenita supurativă, cunoscută și sub numele de acnee inversă, este o afecțiune care cauzează formarea de mici umflături dureroase sub piele. Umflăturile se dezvoltă de obicei în zonele unde pielea se freacă între ele, cum ar fi subrațele, zona inghinală, fesele și sânii. Umflăturile vindecă încet, recidivează și pot duce la formarea de canale sub piele și cicatrici.

Hidradenita supurativă tinde să înceapă după pubertate, de obicei înainte de vârsta de 40 de ani. Poate persista mulți ani și se poate înrăutăți în timp. Poate afecta viața de zi cu zi și starea emoțională. Terapia medicală și chirurgicală combinată poate ajuta la gestionarea bolii și prevenirea complicațiilor.

Femeile au de trei ori mai multe șanse să dezvolte hidradenită supurativă, deși acest raport poate varia în funcție de locație în întreaga lume. De asemenea, persoanele de culoare neagră sunt mai susceptibile să dezvolte această boală decât persoanele de alte rase. Acest lucru poate fi atribuit factorilor genetici, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Dieta pe bază de plantă încetinește progresia cancerului de prostată

Hidratenita supurativă, cauze

Cauzele exacte ale hidradenitei supurative nu sunt pe deplin înțelese de către medici, dar se consideră că boala rezultă dintr-o combinație de factori genetici, hormonali și de mediu.

Hidradenita supurativă este mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților și este asociată în mod particular cu excesul de greutate, fumatul și prezența acneei în trecut. Aproximativ o treime din cei afectați de hidratenită supurativă au un membru al familiei cu aceeași afecțiune.

Problemele pielii încep atunci când foliculii de păr devin blocați, iar simptomele inițiale pot să apară începând din adolescență sau la vârsta de 20 de ani.

Este important de menționat că hidradenita supurativă nu este cauzată de igiena personală deficitară, utilizarea deodorantelor sau pudrelor, sau de obiceiurile de bărbierit ale subrațelor. De asemenea, afecțiunea nu este transmisibilă și nu poate fi contactată de la alte persoane sau transmisă altora, potrivit NHS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel