Somnul de proastă calitate, DEVASTATOR pentru inimă. TRIPLEAZĂ riscul pentru anumite boli. STUDIU

Insomnia, somn
Aspectele individuale ale somnului de proastă calitate pot fi dăunătoare sănătății inimii. Dar dacă se combină toate aceste probleme de somn, riscul de boli de inimă poate crește cu până la 141%, arată un nou studiu. 

Studiul condus de cercetători de la Universitatea din Florida de Sud și publicat în jurnalul Scientific Reports (link direct studiu)  a analizat datele despre somn ale a 6.820 de adulți din SUA cu o vârstă medie de 53 de ani, care și-au raportat propriile caracteristici de somn și istoricul bolilor de inimă. Dintre participanți, 633 au purtat, de asemenea, un dispozitiv de cercetare (actigrafie) în jurul încheieturii, care a surprins activitatea de somn.

Cercetătorii s-au concentrat pe mai multe aspecte ale sănătății și calității somnului, cum ar fi regularitatea, satisfacția, vigilența în timpul orelor de veghe, timpul de somn, eficiența somnului și durata somnului, și le-au legat de bolile de inimă diagnosticate medical. Ei au descoperit că fiecare creștere suplimentară a problemelor de sănătate a somnului auto-raportate a fost asociată cu un risc crescut de boli de inimă cu câte 54%. 

Riscul estimat de boli de inimă asociat cu o creștere a problemelor de sănătate de somn a fost mult mai mare pentru cei care au furnizat date despre somn atât prin auto-raportare, cât și prin utilizarea dispozitivului de cercetare. Ei au înregistrat și o creștere cu 141 la sută a riscului d e boli de nimă - o cifră înfiorătoare, dar care este mai precisă datorită dublei analize.

„Aceste descoperiri arată importanța evaluării problemelor coexistente de sănătate a somnului la un individ pentru a surprinde riscul de boli de inimă. Acesta este unul dintre primele studii care arată că, printre adulții care funcționează bine la vârsta a II-a, faptul că au mai multe probleme de sănătate în somn le poate crește riscul de boli de inimă”, a spus autorul principal al studiului, dr Soomi Lee, profesor asistent de studii privind îmbătrânirea și director al laboratorului STEALTH de la USF. 

„Riscul estimat mai mare la cei care au furnizat atât auto-raportare, cât și date despre somn înregistrate prin actigrafie sugerează că măsurarea corectă și cuprinzătoare a sănătății somnului este importantă pentru a crește predicția bolilor de inimă”.

Echipa de cercetare a întrebat participanții despre sănătatea lor, inclusiv dacă medicul le-a confirmat o afecțiune cardiacă, cum ar fi aritmia, suflul cardiac sau o inimă mărită. Hipertensiunea arterială nu a fost considerată un diagnostic, deoarece este etichetată ca un factor de risc pentru boli de inimă, mai degrabă decât o boală de inimă. De asemenea, cercetătorii au controlat istoricul familial de boli de inimă și factorii socio-demografici, cum ar fi rasa, sexul, fumatul, depresia și activitatea fizică.

Cercetătorii au descoperit că, în timp ce femeile au raportat că au mai multe probleme de sănătate a somnului, bărbații erau mai predispuși să sufere de boli de inimă - totuși, sexul nu a afectat corelația generală dintre cei doi factori. Ei au descoperit, de asemenea, că participanții de culoare au avut mai multe probleme de sănătate a somnului și o prevalență mai mare a bolilor de inimă decât participanții albi, dar asocierea puternică dintre sănătatea somnului și bolile de inimă nu diferă în funcție de rasă în general.

Lee spune că, deși sănătatea somnului este importantă pentru toate vârstele, echipa s-a concentrat pe vârsta adultă mijlocie (vârsta a II-a), deoarece se întinde pe o perioadă mai lungă de timp și constă în experiențe de viață diverse și mai stresante din cauza rolurilor pe care le joacă profesia și familia. Tot atunci încep să apară precursorii bolilor de inimă și ai problemelor de somn legate de vârstă.

Deoarece sănătatea somnului poate fi modificată, cercetătorii spun că aceste descoperiri pot contribui la viitoare strategii de prevenire pentru a atenua riscul de boli de inimă, care este principala cauză de deces peste tot în lume. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel