Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Rinita alergică poate apărea tot timpul anului, însă primăvara, când este mult polen în aer, frecvenţa lor creşte.
Problema cea mai mare este că rinita poate fi confundată foarte ușor cu o răceală, iar cine face asta sfârşeşte prin a lua medicamente inutil, mai ales că cei mai mulți dintre români nu cer sfatul unui medic și iau medicamente după ureche.
Dacă vorbim despre polenul anumitor plante, luna martie este prima în care se manifestă ceea ce se cheamă rinita sezonieră, iar asta înseamnă nas înfundat, strănut, dureri de cap şi o stare generală alterată.
Sigur, chiar dacă acestea sunt exact simptomele din debutul unei viroze, există şi anumite diferenţe, şi evident, un tratament diferit.
Descoperirea despre Omicron făcută ACUM. Streinu-Cercel, avertisment: Cărțile nu s-au jucat încă!
Rinita alergică apare din cauza unui răspuns imunitar exagerat în prezenta anumitor substanţe din mediu, iar de la inflamaţia locală până la strănut şi nas înfundat este nevoie de doar câteva minute.
"Prima dată este destul de greu să facem o diferenţă între rinita alergică şi o răceală obişnuită pentru că rinita alergică are simptome asemănătoare unei răceli obişnuite", a declarat Ioan Bulescu, medic specialist ORL.
În cazul unei alergii, apare însă şi mâncărimea locală: pielea, căile respiratorii şi chiar ochii sunt principalele zone de disconfort.
În plus, tratamentul standard pentru răceală, nu are niciun rezultat.
"Faţă de o răceală normală de 5/7 zile, rinita persistă perioade îndelungate care nu se vindecă cu nimic. Devine o problemă când simptomele sunt supărătoare. Ne curge mereu nasul şi strănutăm, avem nasul înfundat pe perioade lungi de timp, se modifică somnul", a declarat Ioan Bulescu, medic specialist ORL, pentru Observator News.
În acest caz, medicul ne poate recomanda anumite analize de sânge sau cutanate patch pentru a stabili exact care este alergenul şi dacă îl putem evita. Tot el ne va da şi un tratament.
"Avem tot felul de medicamente antialergice şi preparate nazale de ceva vreme împreună cu colegii noştri alergologi avem nişte soluţii, vaccinuri pentru diferiţi alergeni", a completat medicul specialist ORL.
Deşi putem fi alergici la orice există în natură, cei mai mulţi dintre noi reacţionează la aceiaşi alergeni.
În funcţie de perioada în care se manifestă vorbim despre rinite sezoniere sau perene.
- tuse
- uneori oboseală şi slăbiciune
- strănut frecvent
- mâncărimi la nivelul ochilor /pielii
- nas care curge
- congestie nazală
Durată peste 2 săptămâni
- tuse frecventă
- oboseală şi slăbiciune
- dureri în gât
- nas care curge
- congestie nazală
- febră
Durată până la 14 zile
Un alt amănunt important este și faptul că rinita alergică poate fi cauzată și de un agent alimentar, motiv pentru care, dacă simptomele alergice persistă, cereţi ajutorul unui medic alergolog.
O rinită alergică netratată poate duce la complicaţii atunci când nu este neglijată.
Acestea sunt polipoza nazală, rinosinuzitele sau otitele medii care apar atunci când congestia locală împiedică secreţiile să se dreneze şi apar suprainfecţii bacteriene. De asemenea, o rinită alergică poate duce la exacerbarea asmului atunci când există această problemă.
Şi nu uitaţi, chiar dacă rinita alergică nu e contagioasă, predispoziţia pentru această afecţiune se poate moşteni.
- polipoza nazală
- rino-sinuzităotită medie
- exacerbarea astmului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce să faci ca să nu contractezi vreo...
Acesta este efectul nedorit al...
Ce trebuie să știi de antibioticele...
Aceste semne banale îți arată că, de...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Nu mai arunca apa în care ai fiert...
Această vitamină oferă speranțe...