Simptomul care face diferența între GRIPĂ, COVID și VIROZĂ: E SEVER!

 Simptomul care face diferenta dintre gripa, covid si viroza - Foto: Pexels @Edward Jenner
Care e diferența dintre gripă, viroza respiratorie și COVID-19. Simptomele la care trebuie să fii atent.

În ultimele săptămâni, cazurile de gripă și viroze respiratorii au crescut cu aproximativ 70% față de prima parte a anului. 

La Spitalul de Boli Infecțioase "Sf. Parascheva" din Iaşi sunt internați peste 20 de pacienți cu gripă, motiv pentru care medicii au explicat diferențele dintre gripă, viroză respiratorie și COVID-19.

Cum se diferențiază gripa de COVID-19 și de virozele respiratorii

 

Medicii avertizează că gripa este cea mai gravă formă de viroză respiratorie, iar unul dintre aspectele specifice este faptul că debutează brusc și trag un semnal de alarmă cu privire la gripă și la COVID-19, iar odată cu ridicarea restricțiilor este și momentul în care apar virozele respiratorii.

"Gripa, cea mai gravă formă de viroză respiratorie, este o boală imunosupresoare, acest lucru însemnând că scade imunitatea organismului.

Prezintă un debut brusc, în câteva ore, cu febră înaltă, cefalee, adică durere de cap, durere la nivelul globilor oculari, mialgii, dureri la nivelul muşchilor, astenie marcată. În cazuri rare, curge nasul sau este prezentă tusea", a declarat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" din Iaşi, pentru Adevărul.

Pentru persoanele sănătoase, gripa nu este o boală care să prezinte complicații și să conducă la decese sau la internarea în ATI, dar cu toate acestea, există câteva categorii de pacienți care sunt mult mai expuși în fața gripei, iar printre aceștia se numără și femeile gravide și bolnavii cronici.

"Un tratament nespecific, luat după ureche şi nerecomandat de către medic după efectuarea testului care confirmă gripa, poate agrava starea de sănătate a pacientului. Tratamentul specific, administrat în caz de gripă, durează şapte zile", a mai spus medicul.

Simptomele virozei respiratorii

 

Virozele respiratorii sunt mult mai ușoare ca gripa sau ca varianta Omicron a COVID-19.

Virozele respiratorii vin cu simptome precum rinoree, nas înfundat, tuse umedă și febră ușoară în cazul formelor mai grave.

"Prevenţia se poate realiza în două moduri: o metodă nespecifică şi banală – purtarea măştii, evitarea spaţiilor aglomerate, localuri, mijloace de transport în comun şi una specifică, recomandată, prin vaccinare. De aceea, sfătuim populaţia să facă tot ce este sănătos pentru a-şi îngriji sănătatea la fel de mult cum îşi îngrijesc şi celelalte aspecte ale vieţii", a mai spus medicul Florin Roșu.

"Trebuie precizat că există posibilitatea ca anumiţi pacienţi, şi mai ales cei nevaccinaţi, să dezvolte simptome mult mai severe decât persoanele infectate cu noua tulpină Covid-19, Omicron. Gripa are o simptomatologie destul de severă. Tipul de gripă identificat în acest sezon la pacienţi este de tip A", a conchis el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel