Senzația de nod în gât, cauze și tratament. Are tendința de a recidiva și poate fi semn al mai multor boli

senzatia de nod in gat - FOTO Freepick
Senzația de nod în gât reprezintă senzația de corp străin la nivelul faringelui. Nu există durere, ci doar o senzație de disconfort.

Senzația de nod în gât se accentuează pe măsură ce înghițim. Este un simptom clinic care are o durată lungă, de câteva luni, este greu de tratat şi are tendinţa să recidiveze de-a lungul timpului. În termeni medicali senzația de nod în gât se numește globus hystericus.

Senzaţia de nod în gât are o etiologie necunoscută în momentul de fată, însă se presupune că este multifactoriala. Din studiile recente reiese faptul că aceasta este asociata cel mai frecvent cu boala de reflux gastroesofagian, anomalii ale sfincterului esofagian superior, cu boli psihologice şi psihice său apare din cauza stresului.

Ce trebuie să faci dacă simți un nod în gât?

Primul pas este de a consulta medicul pentru a exclude orice condiții medicale care pot provoca această senzație de nod în gât. Medicul dumneavoastră vă poate efectua următoarele teste pentru a ajunge la un diagnostic adecvat:

Un examen fizic pentru a simți pentru orice dereglări în gât. Funcţionarea dumneavoastră neurologic[ poate fi observată cu o atenţie deosebită asupra funcţionării motorii.

Dacă senzația provoacă durere și/sau dificultăți la înghițire sau vorbire, este posibil să fiți trimis la un specialist ORL. Medicul poate folosi un endoscop pentru a vă verifica gâtul, arată HealthCentral.

Vezi și: Celulita, adevărata cauza principală. Produsul din bucătărie care te scapă de ea. Marinescu: Sunt persoane mai plinuțe care sunt fabuloase, o explozie de energie pozitivă

Cauzele senzaţiei de nod în gât

Sunt mai multe cauze potenţiale de nod în gât sunt:

- boala de reflux gastroesofagian;

- boli motorii esofagiene;

- cauze inflamatorii faringiene precum faringita, sinuzita cronică;

- hipertrofia bazei limbii;

- bolile tiroidei asociate cu guşa;

- tumori faringo-esofagiene;

- factori psihologici şi stresul.

Alte cauze, mai rare, sunt prezența de osteofite la nivel cervical, afecţiuni ale articulaţiei temporo-mandibulare, tensiune faringiană şi laringiană excesivă sau hipofuncţie salivară.

În cazurile în care se suspectează boala de reflux gastroesofagian, este posibil să fiți trimis la un gastroenterolog. Refluxul poate provoca dificultăți la înghițire, arsuri la stomac, regurgitare și o durere în gât. Medicamente anti-reflux pot fi recomandate pentru a vedea dacă există o reducere a simptomelor mai arată HealthCentral.

Senzația de nod în gât a devenit cunoscută sub numele de "globus hystericus", deoarece a fost frecvent asociată cu menopauza sau alți factori psihologici la femei, potrivit Medical News Today.

Vezi și: Constipația, cauze și remedii. Ce boli se pot ascunde în spatele acesteia

Anxietate sau stres

Există unele legături între condițiile psihologice și senzația de nod în gât. Unele studii au descoperit că suferința psihologică, cum ar fi stresul, depresia și anxietatea sunt asociate cu rate mai mari de senzație de nod în gât

De asemenea, unele studii indica faptul că evenimentele stresante sau traumatice de viaţă pot declanşa senzaţia de nod în gât sau pot agrava simptomele. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina legătura exactă dintre factorii psihologici și senzația de nod în gât.

Funcție anormală a sfincterului esofagian superior

Multe studii asociază balonul isteric cu o presiune mare a sfincterului esofagian. Această afecțiune este rară, deși este frecventă în cadrul anomaliilor sfincterului esofagian (cu o prevalență de 55%, conform dovezilor).

Presiunea mai mare decât cea normală poate imita senzația unui nod în gât. În acest sens, există cazuri de nod în gât care au fost tratate cu injecții cu toxină botulinică direct în sfincterul esofagian superior.

Vezi și: Iodura de potasiu. De ce persoanele peste 40 de ani nu pot lua. Farmacist: A venit și ne-a spus - știu de ce nu ne lasă și pe noi, că am trecut prin Cernobîl și suntem deja radiați

Tumori rare

Rareori, senzația de nod în gât poate fi cauzată de o tumoare în gât. Un exemplu de cancer este metastazele orofaringiene ale carcinomului cu celule Merkel.

Boli tiroidiene

O persoană poate raporta simptome de senzație de nod în gât  în cazul în care acestea au anomalii tiroidiene. Acest lucru poate apărea atât la persoanele cu o anomalie activă, cât și la post-tiroidectomie, care este atunci când tiroida a fost îndepărtată complet sau parțial.

Corelația exactă dintre boala tiroidiană și senzația de nod în gât este neclară, dar o tiroidectomie pare să ajute la ameliorarea simptomelor în unele cazuri.

Vezi și: 4 legume ”de aur” pentru sănătatea ficatului. Au și efecte anticancerigene

Simptomele nodului în gât

Fiecare persoană descrie diferit senzația de nod în gât. Cele mai comune simptome sunt:

- etanșeitate sau o presiune în gât

- mucus o zonă de disconfort în gât

- un sentiment de ceva blocat în gât

Dacă simțiți că ceva se lipește în gât, dar puteți mânca și bea în mod normal și fără durere, nu trebuie să vă faceți griji. Mulți oameni cu senzația de nod în gât observă simptomele cel mai mult atunci când își înghit saliva. Simptomele pot varia de la o zi la alta.

Tratamentul nodului în gât

Mâncare și băutură

Încercați să beți cel puțin 1,5 litri) de apă în fiecare zi. Ar trebui să beți în înghițituri mici, deoarece înghițirea ajută la relaxarea gâtului. Evitați prea mult alcool, ceai, cafea și băuturi acidulate. Acestea pot provoca uscarea gâtului.

Încercați să reduceți cantitatea de alimente grase și picante, arată NHS Inform.

Renunțați la fumat

Fumatul provoacă iritații la nivelul gâtului. Prin oprirea fumatului, vă puteți ajuta să vă îmbunătățiți simptomele senzației de nod în gât.

Pierderea în greutate

Pierderea orice exces de greutate poate reduce simptomele.

Reducerea stresului

Stresul îţi poate creşte senzaţia de nod în gât. Dacă crezi că ai putea fi stresat, încearcă să te relaxezi într-un mod care este realizabil pentru tine și situația ta. Exercițiile de respirație și relaxare vă pot ajuta uneori, dar dacă simțiți că aveți nevoie de ajutor suplimentar în gestionarea stresului, puteți discuta cu un psiholog.

Când trebuie să apelați la medic

- dezvoltați orice dificultate sau durere la înghițire

- vă confruntați cu pierderea în greutate neintenționată

- simptomele nu se ameliorează

Dacă simptomele nu se ameliorează, medicul de familie vă va oferi sprijin suplimentar și sfaturi cu privire la necesitatea de a vedea un specialist ORL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 strategii eficiente despre cum să NU fii pasiv-agresiv 

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel