Semnul care îți arată că ai colesterolul mărit. Este vizibil cu ochiul liber și extrem de comun

colesterol - FOTO: Freepik@tahsinpro96
Semnul care îți arată că ai colesterolul mărit este vizibil. Această manifestare poate fi sub forma unor depuneri de grăsime sub piele, care se prezintă ca niște umflături sau protuberanțe alb-gălbui.  Aceste depozite, rezultate din acumularea de colesterol "rău" în artere, pot fi un indicator al riscului crescut de afecțiuni cardiovasculare.

Semnul din jurul ochilor care arată un nivel ridicat de colesterol este un prim semnal de alarmă, transmit medicii. Creșterile de pe pleoapele superioare și inferioare ar putea fi un semn de avertizare a unei acumulări de colesterol, potrivit unui expert.

Colesterolul ridicat este o afecțiune tăcută, la fel ca și hipertensiunea arterială. Fără a stimula multe simptome, substanța grasă se poate acumula încet în arterele tale și te poate expune riscului unor probleme cardiovasculare grave.

Cu toate acestea, un expert a împărtășit un semn de avertizare a colesterolului ridicat care ar putea fi observat în oglindă.

Vezi și: Andra, cel mai puternic mesaj: Totul pleacă de la suflet! Nu trebuie să judecăm. Simțiți-vă bine cu voi

Xanteplasmele, semnul unui nivel ridicat de colesterol

Xantelasmele sunt acele umflături galbene din jurul ochilor, care indică un nivel ridicat de colesterol în sânge. Ele se formează din depozitele de colesterol "rău" și pot fi un semn de avertizare că arterele tale sunt pline de grăsime. Acest lucru poate duce la boli cardiovasculare grave, precum atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Deci, dacă observi aceste umflături inestetice, ar fi bine să consulți imediat un medic pentru a verifica nivelul de colesterol și a evita complicațiile ulterioare.

Declanșate de depozitele de grăsime formate din colesterol "rău", xantelasmele din jurul ochilor ar putea trage un semnal de alarmă, potrivit Dr. Susan Sarangapani, chirurg oftalmolog consultant la OCL Vision.

"Xantelasma este o afecțiune relativ comună, în ciuda faptului că nu este ceva despre care auziți atât de des. Se caracterizează prin umflături alb-gălbui care se formează pe pleoapele superioare și inferioare", a explicat dr. Sarangapani, potrivit Express.

Pentru a depista aceste excrescențe supărătoare, medicul a recomandat să vă "uitați în oglindă".

Vezi și: Băutura care dublează riscul de AVC în decurs de o oră. Crește presiunea din creier

Ce sunt xanteplasmele

Xantelasmele sunt nedureroase și nu provoacă mâncărimi, așa că nu vei simți apariția acestor noduli. Xantelasmele sunt excrescențe galbene pe sau în apropierea pleoapelor. Acestea pot fi plate sau ușor ridicate. Ele se formează atunci când sub piele se acumulează depozite de colesterol (lipide sau grăsimi). În timp ce xantelasmele în sine nu sunt dăunătoare, ele pot fi un semn de boală cardiacă.

"Ele pot fi destul de inestetice, iar persoanele care suferă de xantelasmă pot fi conștiente de felul în care arată", a adăugat expertul.

În timp ce excrescențele galbene ar putea fi un "indicator" al nivelului ridicat de colesterol din vasele de sânge, acestea ar putea fi cauzate și de alți factori. Pentru a determina cauza xantelasmelor tale, expertul a recomandat să mergi la medic.

"Nu este nevoie să vă faceți griji. Înainte de a vă gândi la aspectul estetic, trebuie să vă ocupați de cauza de bază. Dacă ați observat apariția umflăturilor sau dacă opticianul dvs. le-a menționat în cadrul unui examen oftalmologic de rutină, merită să vă consultați medicul pentru mai multe sfaturi și pentru a vă verifica nivelul de colesterol.

Luarea unor măsuri prompte în cazul colesterolului ridicat este esențială pentru a evita problemele cardiovasculare mai departe", a mai explicat medicul.

Vezi și: Când sunt recomandate statinele. Dr. Rodica Niculescu: Sunt foarte importante. Intră în medicația clasică și obligatorie

Semnul colesterolului, vizibil în ochi - FOTO: Freepik

Care sunt cauzele xantelasmelor

Unii cred că xantelasma este legată de faptul că are un nivel ridicat de colesterol (grăsime în sânge) transmis de la părinți. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că până la jumătate dintre cei cu xantelasmă au colesterolul ridicat. Dar cealaltă jumătate are un colesterol normal. Așadar, unii cred că alte cauze, cum ar fi inflamația, duc la xantelasmă.

Cine este expus riscului de xantelasmă

Oricine poate face xantelasma. Dar aveți mai multe șanse să o aveți dacă:

- fumați

- sunteți supraponderal

- aveți un nivel ridicat de grăsimi - cum ar fi colesterolul - în sânge

- aveți tensiune arterială ridicată sau diabet

Vezi și: Durerile de cap, simptom al tumorilor cerebrale. Semnele care trebuie să te alarmeze

Xantelasma - FOTO: Freepik@vipss

Colesterolul ridicat, complicații

Colesterolul ridicat poate provoca o acumulare periculoasă de colesterol și alte depozite pe pereții arterelor (ateroscleroză). Aceste depozite (plăci) pot reduce fluxul sanguin prin arterele dvs., ceea ce poate provoca complicații, cum ar fi:

Dureri toracice. Dacă arterele care vă alimentează inima cu sânge (arterele coronare) sunt afectate, este posibil să aveți dureri în piept (angină pectorală) și alte simptome ale bolii coronariene.

Atac de cord. În cazul în care plăcile se rup sau se despart, se poate forma un cheag de sânge la locul de rupere a plăcii - blocând fluxul de sânge sau eliberându-se și blocând o arteră în aval. Dacă fluxul de sânge către o parte a inimii se oprește, veți avea un atac de cord.

Accident vascular cerebral. Similar atacului de cord, un accident vascular cerebral apare atunci când un cheag de sânge blochează circulația sângelui către o parte a creierului dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel