Semnele timpurii ale melanomului. Nu doar forma aluniței contează

melanom - FOTO: Freepik@ pires128
Semne ale celui mai mortal tip de cancer. Detaliile la care să fii atent. Le observi cu ochiul liber.

Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele și al cincilea cel mai frecvent cancer din Marea Britanie. Deși creșterea unei alunițe este un semn bine-cunoscut al riscului de cancer, un dermatolog de top avertizează că există și alte simptome mai puțin discutate, dar la fel de alarmante.

Mai mult decât o aluniță: simptome ignorate frecvent

"O aluniță care devine dureroasă sau sensibilă nu trebuie ignorată. La fel dacă te mănâncă", avertizează dr. Conal Perrett, medic dermatolog la University College London Hospital și The Devonshire Clinic, potrivit Daily Mail.

El atrage atenția și asupra altor semne de alarmă.

"Alunițele care sângerează, devin dureroase sau încep să elimine lichid sunt semne îngrijorătoare. Aceste simptome pot indica faptul că alunița suferă modificări canceroase", mai spune medicul.

Dimensiunea contează

"Orice aluniță care depășește 7 mm în diametru ar trebui evaluată de un specialist. Alunițele mai mari au un risc mai mare de a deveni canceroase", spune dr. Perrett.

Schimbările de culoare și formă: semnale clare

Semnele mai cunoscute ale unei alunițe potențial canceroase includ creșterea rapidă, modificările de culoare și schimbările de formă.

"Dacă observați că o aluniță crește în dimensiune în decurs de câteva săptămâni, este important să mergeți la medic. O aluniță care își schimbă culoarea sau dezvoltă mai multe culori — nuanțe de maro, negru, roșu, alb sau albastru — trebuie examinată de un profesionist medical. Colorarea neuniformă poate fi un semn de avertizare", explică dr. Perrett.

Totodată, "alunițele care devin neregulate sau asimetrice pot indica un melanom. Este important să urmărim eventualele modificări ale conturului sau ale simetriei generale a aluniței".

Un pericol care se poate răspândi rapid

Melanomul este o formă agresivă de cancer care se poate răspândi rapid către organele interne, reducând considerabil șansele de supraviețuire.

"Odată ce melanomul s-a extins în alte organe, prognosticul este mult mai rezervat. Această boală este responsabilă pentru peste 2.000 de decese anual în Marea Britanie", a declarat dr. Perrett.

Semnele timpurii ale melanomului. Nu doar forma aluniței contează - FOTO: Freepik@sitisuyatmi33

Cauze și zone mai puțin cunoscute de apariție

Melanomul este cauzat de deteriorarea celulară provocată de razele UV și UVB provenite de la soare sau de la paturile de bronzat. Persoanele cu antecedente familiale ale bolii sunt mai expuse riscului.

Contrar opiniei generale, melanomul nu apare doar pe față, trunchi sau membre, ci poate afecta și zone neașteptate: gura, scalpul, patul unghiilor, tălpile picioarelor, palmele și degetele.

Sfaturi de prevenție de la specialiști

Pentru a preveni apariția melanomului, specialiștii recomandă:

- utilizarea zilnică a unei creme cu factor de protecție solară ridicat (SPF), aplicată cu cel puțin 30 de minute înainte de expunerea la soare;

- protecția prin îmbrăcăminte adecvată, pentru a evita arsurile solare;

- protejarea bebelușilor și copiilor mici de expunerea directă la soare.

De asemenea, persoanele cu alunițe ar trebui să meargă anual la un control dermatologic pentru o evaluare completă a sănătății pielii. Monitorizarea atentă a pielii și controalele regulate pot face diferența între viață și moarte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Semnele timpurii ale melanomului. Nu doar forma aluniței contează
Ce trebuie să știi dacă ai 50 de ani. Ce îți influențează durata de viață

Crossuri externe

pixel