Se schimbă ora. Dormim mai mult, dar riscurile sunt uriașe. Tudor Ciuhodaru: Abia de luni se vor simţi efectele. Unele pot fi chiar periculoase

se schimba ora - FOTO: Freepik@formatoriginal
Se schimbă ora. România trece, în acest weekend, la ora de iarnă. Vom dormi mai mult cu o oră, dar riscurile sunt uriașe. 

Se schimbă ora. În acest weekend, România trece la ora de iarnă. Ora 4:00 va deveni ora 3:00, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră în plus. Numai că efectele acestei schimbări pot fi de-a dreptul dramatice pentru sănătate. Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, a explicat ce riscăm în aceste zile.

Ora de iarnă – ce riscăm? 5 lucruri de făcut pentru a o depăși cu ușurință

”Chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră abia de luni se vor simţi efectele. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid.

Mai exact:

1. Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional.

2. Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilități psihoemoționale.

E bine de știut:

1. Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile.

Vezi și: Medicamentele pentru tuse, controverse. Mihai Craiu: Ar putea produce deces. Sunt nerecomandate sau chiar interzise

2. Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni.

3. Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţionează prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări:

a) cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac;

b) neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere şi ideaţie suicidară.

ATENȚIE!!! Sub această simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine să fiţi evaluaţi corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Speranța de viață, ridicată. Vasile Ciurchea: Fiecare cetățean contribuie la asta. Sănătatea e scumpă

Sfaturi pentru a trece mai ușor peste schimbarea orei

”Rețineți. Pentru a trece cu ușurință peste schimbarea orei recomandăm cinci lucruri esențiale:

1. Planificarea corespunzătoare a activității.

2. Evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale.

3. Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber

4. Și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.

5. Precum şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete”, a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

Vezi și: Terapia care distruge celulele canceroase. Acționează precum un comutator care le oprește: Un atac dublu împotriva tumorilor

Schimbarea orei, dezbateri în Parlamentul European

Parlamentul European a recomandat renunțarea la schimbarea orei, lăsând la latitudinea statelor membre decizia.

”1. Am reușit ca renunțarea la schimbarea orei să fie votată în 2019 în Parlamentul European. Majoritatea statelor membre au sprijinit încetarea schimbărilor sezoniere a orei (la reuniunea miniștrilor transporturilor de la Graz), dar au cerut Comisiei măcar evaluarea impactului și precizarea pașilor de urmat. 

Din păcate au trecut patru ani și nici Comisia și nici Consiliul nu au făcut nimic! Asta deși 84% din cei 4,6 milioane de cetățeni europeni care ne-au răspuns - cel mai mare număr care au răspuns vreodată unei consultări publice) doresc ca acest demers să se concretizeze.

2. Motivațiile acestui demers sunt clare:

Vezi și: Ce se întâmplă când dormi. Adevărul șifonat despre față. Care este, de fapt, poziția corectă de somn

a) 20% din populaţie suferă de probleme fizice sau mintale legate de schimbarea orei. Este vorba de multe ori de grupuri sociale vulnerabile, cum ar fi copiii, bătrânii şi bolnavii cronici.

b) 4,6 milioane de oameni au răspuns la consultarea publică pe acest subiect- cel mai mare număr întrunit vreodată la un demers legislativ.

c) Trei sferturi (76 %) dintre respondenți consideră că schimbarea orei de două ori pe an este o experiență ”foarte negativă” sau ”negativă”- prin impactul negativ asupra sănătății și lipsa economiilor la energie.

3. Acum am inițiat un nou demers ce solicită renunțarea urgentă la schimbarea orei la nivel european”, a mai subliniat medicul Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel