Scolioza, curbura anormală a coloanei vertebrale. Care sunt cauzele, opțiunile pentru tratament și cine riscă să dezvolte această boală

Scolioza curbura anormală a coloanei vertebrale Foto: Freepik @dusanpetkovic
Scolioza, curbura anormală a coloanei vertebrale. Află cum se diagnostichează și când este cazul intervenției chirurgicale.

Scolioza este o curbură anormală a coloanei vertebrale. Forma normală a coloanei vertebrale a unei persoane include o curbură în partea superioară a umărului și o curbură în partea inferioară a spatelui. Dacă vertebrele sunt curbate de la o parte la alta sau în formă de "S" sau "C", este posibil să ai scolioză.

Afecțiunea este adesea diagnosticată în timpul primilor 7 ani de viață ai unui copil. Cauzele comune, atunci când pot fi identificate cu exactitate, sunt:

- Defecte congenitale

- Condiții genetice

- Anomalii neurologice

Vezi și: Cancerul, tot ce trebuie să știi. Cum crește și se răspândește cancerul

Care sunt tipurile comune de scolioză?

Cea mai mare categorie de scolioză este scolioza idiopatică, un termen folosit pentru a se referi la cazurile care nu au o cauză precisă. Scolioza idiopatică este împărțită pe grupe de vârstă:

- Bebeluș: de la 0 la 3 ani

- Copil: De la 4 la 10 ani

- Adolescent: de la 11 la 18 ani

- Adult: 18+ ani

Dintre acestea, scolioza idiopatică a adolescenților este cea mai frecventă.

Vezi și: Fructele de toamnă, un desert mai sănătos. De unde provine fructoza în alimentație. Mihaela Bilic: Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn!

Atunci când cercetătorii cunosc cauza diferitelor tipuri de scolioză, acestea includ:

- congenitală, în care deformările coloanei vertebrale sunt evidente la naștere

- neurologică, atunci când anomalii nervoase afectează mușchii de la nivelul coloanei vertebrale

Scolioza poate fi, de asemenea, clasificată ca fiind structurală sau nestructurală. În cazul scoliozei structurale, curbura coloanei vertebrale este cauzată de o boală, o leziune sau un defect din naștere și este permanentă.

Scolioza nestructurală descrie curburi temporare care pot fi reparate.

Simptomele scoliozei

Simptomele variază în funcție de gradul de scolioză. Simptomele comune asociate cu scolioza includ:

- Un omoplat care este mai înalt decât celălalt

- Un omoplat care iese mai mult în afară decât celălalt

- Șolduri inegale

- O coloană vertebrală care se rotește

- Probleme de respirație din cauza zonei reduse din piept pentru ca plămânii să se extindă

- Dureri de spate

Care sunt cauzele scoliozei?

Cauza scoliozei adesea nu poate fi determinată. Cauzele comune pe care medicii le pot identifica includ:

- Paralizia cerebrală, un grup de tulburări ale sistemului nervos care afectează mișcarea, învățarea, auzul, vederea și gândirea

- Distrofia musculară, un grup de tulburări genetice care au ca rezultat slăbiciunea musculară

- Malformații congenitale care afectează oasele coloanei vertebrale a unui copil, cum ar fi spina bifida

- Leziuni sau infecții ale coloanei vertebrale

Persoanele cu antecedente familiale de scolioză sunt mai susceptibile de a dezvolta această afecțiune. Femeile sunt mai susceptibile de a avea o formă mai severă de scolioză decât bărbații.

Cum se diagnostichează scolioza? 

Un examen fizic al coloanei vertebrale este primul pas pe care medicul tău îl face pentru a vedea dacă aveți scolioză. De asemenea, medicul tău poate solicita unele teste imagistice pentru a vă examina mai îndeaproape coloana vertebrală.

Examenul fizic

Medicul tău îți va observa spatele în timp ce stai în picioare cu brațele pe lângă corp. Va verifica curbura și dacă umerii și zona taliei sunt simetrice.

Apoi, medicul îți va cere să te apleci în față, căutând orice curbură în partea superioară și inferioară a spatelui.

Imagistica

Testele imagistice pe care medicul tău le poate solicita pentru a căuta scolioza includ:

- Raze X: În timpul acestui test, se folosesc cantități mici de radiații pentru a crea o imagine a coloanei tale vertebrale.

- Tomografie computerizată: În timpul acestui test, se fac radiografii sub diferite unghiuri pentru a obține o imagine tridimensională a corpului.

- RMN: Acest test utilizează unde radio și magnetice pentru a obține o imagine detaliată a oaselor și a țesutului care le înconjoară.

- Scanare osoasă: Acest test detectează o soluție radioactivă injectată în sângele dumneavoastră care se concentrează în zonele cu circulație crescută, evidențiind anomaliile coloanei vertebrale.

Care sunt opțiunile de tratament pentru scolioză?

Tratamentul depinde de numeroși factori - gradul de curbură a coloanei vertebrale fiind unul dintre cei mai importanți. Medicul dvs. va lua în considerare și:

- Vârsta ta

- Dacă este probabil să continui să crești

- Gradul și tipul de curbură

- Tipul de scolioză

Principalele opțiuni de tratament sunt orteza și intervenția chirurgicală.

Tratamentul ortotic

O persoană cu scolioză poate avea nevoie de o orteză dacă este încă în creștere și dacă curbura este mai mare de 25-40 de grade.

Aparatele ortodontice nu vor îndrepta coloana vertebrală, dar pot împiedica creșterea curburii. Această metodă de tratament este mai eficientă pentru cazurile care sunt detectate la timp.

Cei care au nevoie de o orteză trebuie să o poarte între 16 și 23 de ore pe zi până când încetează să mai crească. Eficacitatea unei orteze crește odată cu numărul de ore în care o poartă pe zi.

Medicii recomandă, de obicei, ca copiii să poarte aparatul dentar până când ajung la adolescență și nu mai cresc.

Există două tipuri principale de aparate ortodontice:

- Subraț: Fabricat din plastic și se potrivește aproape de corp, acest aparat este practic invizibil. Este folosit pentru a trata curburile coloanei vertebrale inferioare și se potrivește în jurul părții inferioare a corpului.

- Milwaukee: Această orteză începe de la gât și acoperă întregul trunchi, cu excepția picioarelor și a brațelor. Este folosit pentru curburile pe care orteza pentru axile nu le poate aborda.

Operație

Intervenția chirurgicală este de obicei rezervată persoanelor cu curburi mai mari de 40 de grade. Totuși, discută cu medicul tău despre această opțiune dacă ați fost diagnosticat cu scolioză și simțiți că această curbură vă întrerupe viața de zi cu zi sau vă provoacă disconfort.

Fuziunea coloanei vertebrale este operația standard pentru scolioză. În cadrul acestei proceduri, medicul fuzionează vertebrele tale împreună folosind o grefă osoasă, tije și șuruburi. Grefa osoasă constă din os sau dintr-un material asemănător.

Tijele mențin coloana vertebrală într-o poziție dreaptă, iar șuruburile le mențin în poziție. În cele din urmă, grefa osoasă și vertebrele fuzionează într-un singur os. Tijele pot fi ajustate la copii pe măsură ce aceștia cresc.

Unele dintre riscurile operației de fuziune vertebrală includ:

- Sângerare excesivă

- Eșecul vindecării

- Infecție

- Durere

- Leziuni nervoase

Managementul durerii pentru scolioză

Anumite terapii pot ajuta la gestionarea durerii cauzate de scolioză, deși nu vor ajuta la corectarea curburii în sine.

Unele tehnici necesită mai multe cercetări, dar pot fi recomandate de medicul dumneavoastră, cum ar fi hidroterapia, masajul, stimularea electrică și protezele pentru spate.

Aceste metode au cele mai multe șanse să ajute la reducerea durerii și a disconfortului:

Exerciții fizice

Exercițiile fizice și întinderile pentru simptomele durerii cauzate de scolioză nu pot rezolva problema de bază, dar sunt importante pentru starea generală de bine și vă pot ajuta să vă mențineți flexibil.

Adresați-vă medicului pentru recomandări de exerciții și întinderi pentru a vă ajuta să vă mențineți mușchii puternici și de susținere.

Tratament chiropractic

Un studiu din 2011 a sugerat că tratamentul chiropractic poate ajuta la ameliorarea durerii și la creșterea flexibilității în timp ce trăiți cu scolioză.

Rețineți că acest tip de tratament nu este un remediu pentru curbura scoliozei. Căutați un chiropractician specializat în scolioză pentru a evita înrăutățirea afecțiunii.

Care sunt perspectivele pe termen lung pentru scolioză?

Perspectivele pe termen lung pentru scolioză depind de cât de severă este curbura. Pentru cazurile ușoare sau moderate, afecțiunea nu va interfera cu activitățile și funcțiile zilnice. Persoanele cu forme severe de scolioză pot avea limitări fizice.

A trăi cu scolioza poate fi dificil. Dacă sunteți în căutarea unui ajutor pentru gestionarea scoliozei, este posibil să doriți să căutați un grup de sprijin.

Grupurile de sprijin vă permit să întâlniți alte persoane care se confruntă cu aceleași lucruri și puteți găsi încurajări și sfaturi despre cum să vă descurcați zilnic cu această afecțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel