Sciatică sau durere de spate? Diferențe, simptome, cauze și tratament

Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay
De fiecare dată când avem o durere de spate ne gândim că e sciatică. Dar e chiar așa? Iată ce este sciatica, cum se produce ea și care sunt sunt simptomele, cauzele și tratamentul.

Sciatica este o durere care radiază din partea inferioară a spatelui într-o extremitate inferioară și este cauzată de iritarea nervului sciatic. Nervul sciatic transmite stimulii între extremitățile inferioare și zona lombară inferioră a spatelui. Sciatica se poate vindeca de multe ori fără vreo intervenție chirurgicală.

Sciatică, simptome

Durerile de spate care radiază până la șolduri, fese și în jos pe picioare, sunt cele mai frecvente simptome ale sciaticii. Uneori durerea sciatică se înrăutățește când te îndoi la talie, tușești, stai pe scaun sau strănuți. Sciatica poate provoca, de asemenea, furnicături, amorțeală sau slăbiciune în piciorul afectat. Smptomele sciaticii pot apărea rapid și persistă timp de câteva săptămâni.

Sciatica sau durere de spate?

Durerile de spate sunt extrem de frecvente. Există multe cauze ale durerii de spate, partea inferioară, care nu sunt sciatică. Frecvent, aceste dureri sunt cauzate de întinderi musculare și ale ligamentelor. Trăsătura caracteristică a sciaticii este că durerea radiază în picior în jos, adesea ajungând până în talpă.

Cine are risc de sciatică

Sciatica este comună pe măsură ce înaintăm spre vârsta de mijloc. Sarcina poate duce la sciatică, fiind rezultat al presiunii directe asupra nervului sciatic de către uterul care se extinde pentru a face loc fătului care crește. Alte cauze ale sciaticii sunt artrita spinală degenerativă și hernia de disc lombar.

Cauză: Hernia de disc

Hernia de disc este o cauză comună a sciaticii. Pernițele dintre vertebre slăbesc și sunt mai vulnerabile la răni pe măsură ce îmbătrânim. Discul slăbit poate face hernie în centrul său ca de gel și poate provoca presiune directă asupra nervilor din canalul spinal, care formează nervul sciatic.

Cauză: Stenoza spinală

Degenerarea vertebrelor din coloană poate duce la îngustarea canalului spinal; aceasta se numește stenoză spinală. Ea poate produce presiunea asupra rădăcinilor nervului spinal care formează nervul sciatic. Sciatica poate fi un simptom al stenozei spinale.

Cauză: Tumorile spinale

Tumorile sunt cauze rare de sciatică, dar o provoacă atunci când exercită o presiune directă asupra nervului sciatic sau a rădăcinilor nervoase ale acestuia.

Cauză: Sindromul Piriformis

Tot rar, mucusul piriformis din fese poate duce, uneori, la iritarea nervului sciatic. Acesta este denumit sindrom piriformis, arată specialiștii de la MedineNet.com

Un portofel gros poate declanșa Piriformis

Un portofel sau un obiect gros pe care sunteți obișnuit să-l țineți în buzunarul din spate al pantalonilor, în timp ce stați pe un scaun/fotoliu, poate duce la apariția sindromului piriformis și iritarea nervului sciatic, cauzând sciatica. Plasarea portofelului în buzunarul frontal poate evita problema.

Cauza: infecție sau leziuni

Rareori, sciatica poate fi cauzată de leziuni, fracturi, infecții sau inflamații. Orice condiție care conduce la o presiune directă asupra - sau la o iritare a - nervului sciatic poate provoca sciatică. Uneori, nu poate fi detectată nicio cauză specifică a sciaticii.

Diagnosticarea sciaticii: control la medic

Pentru a detecta cauza sciaticii, medicul vă va întreba despre toate simptomele pe care le aveți, precum și despre localizarea acestora și despre caracteristicile agravante sau de ușurare a durerii. În timpul examinării, pacientului i se poate cere să efectueze diverse manevre cu extremitățile inferioare.

Sciatica, diagnostic: imagistică

Diverse teste, cum ar fi RMN, CT și altele asemenea scanări, pot fi utilizate pentru a ajuta la detectarea cauzei sciaticii. Cu un diagnostic precis, tratamentul poate fi optimizat.

Complicații legate de sciatică

Sciatica poate provoca pierderea controlului asupra intestinului sau a vezicii urinare, moment în care boala este considerată o situație de urgență. Aceste simptome sunt evaluate rapid pentru a analiza dacă este necesară sau nu o intervenție chirurgicală imediată.

Ce ameliorează durerea: Gheață și căldură

Remediile clasice pentru prima dată când apare sciatica includ comprese calde sau cu gheață. Fiecare poate fi aplicată timp de aproximativ 20 de minute, la câteva ore distanță. În unele cazuri, este benefică alternarea compreselor calde cu cele reci.

Sciatică, medicamente

Medicul este cel care prescrie tratamentul, în funcție de gravitatea bolii. Dar, în general, poate să vă prescrie medicamente antiinflamatoare nesteroidiene ori injecțiile cu cortizon în canalul spinal, în funcție de simptome.

Ce te poate ajuta

Repaosul la pat este recomandat mai rar acum decât era în trecut. Fizioterapeuții sunt experți în exerciții pentru sciatică. Medicul vă recomandă exact ce puteți încerca.

Operația

Dacă aveți o formă gravă de sciatică, care nu răspunde tratamentului medical, uneori poate fi necesară intervenție chirurgicală. Operațiile diferă în funcție de cauza exactă care determină sciatica. Uneori, o parte din disc și os sunt de fapt îndepărtate pentru a elibera nervii adiacenți iritați.

Recuperarea după operație

După operația spinală, există adesea restricții de activitate, deoarece țesuturile trebuie să se vindece. Terapia fizică este adesea prescrisă pentru a întări spatele și pentru a ajuta vindecarea prin evitarea rănirilor. Scopul este recuperarea cât mai bună.

Prevenirea sciaticii

Sciatica poate să reapară! Pentru a minimiza riscul de recurență, oamenii ar trebui să facă exerciții fizice în mod regulat, să mențină postura adecvată și să protejeze spatele prin îndoire din genunchi nu de la mijloc atunci când ridică obiecte mai grele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel