Această băutură menține sănătatea...
Schimbările bruște de temperatură pot afecta sănătatea în mai multe moduri. Trecerea rapidă de la o temperatură caldă la una rece și viceversa poate irita căile respiratorii și poate crește riscul de infecții respiratorii, cum ar fi răceala sau gripa.
Schimbările bruște de temperatură constituie o preocupare majoră pentru mulți dintre noi, cu impactul lor asupra sănătății fiind tot mai evident în această perioadă de tranziție între sezoane.
Vezi și: Ce boală se ascunde în spatele maniei controlului. Radu Leca: Are legătură cu nevoia de a fi vizibil
Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase,a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL că lipsa adaptării la schimbările de temperatură și dificultatea organismului de a se adapta rapid pot crea un teren propice pentru infecțiile virale.
"Problema e legată de schimbările bruște de temperatură. Suntem într-o perioadă în care e foarte cald la mijlocul zilei, iar în extreme e foarte frig. Sunt două aspecte:
Nu ne adaptăm, de obicei, cu îmbrăcăminte corespunzătoare în raport cu aceste schimbări. Organismul, la nivel de capacitate de adaptare, o face mai greu când sunt schimbările bruște, motiv pentru care riscul de a face diverse infecții virale există.
E motivul pentru care deși am trecut de sezonul rece și nu mai avem cazuri de gripă, destul de frecvent facem în continuare infecții virale. Aceste infecții virale se văd la nivelul camerelor de gardă, unde sunt destul de multe prezentări", a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: S-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea? Simona Carniciu: Oamenii vor să mănânce și atât!
Schimbările bruște de temperatură - FOTO: Freepik@graphimaze
Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, dr. Marinescu recomandă adoptarea unei strategii simple: purtarea unei haine în plus dimineața și seara și renunțarea la ea în timpul zilei, până când temperaturile se stabilizează. Această măsură simplă poate fi deosebit de benefică pentru cei mai vulnerabili, cum ar fi copiii mici, persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni cronice, care sunt expuși unui risc mai mare de complicații în cazul unei infecții virale.
"Ar trebui să luăm o haină în plus dimineața și seara și să o dăm jos la prânz, până când se egalizează valorile termice. Dimineața poți să ai 7-8 grade. Putem să ne protejăm. Sunt lucruri pe care trebuie să le facem", a mai explicat dr. Adrian Marinescu.
Persoanele cu afecțiuni cronice, cum ar fi astmul sau artrita, pot experimenta agravarea simptomelor în timpul schimbărilor bruște de temperatură. Totodată, schimbările bruște de temperatură pot afecta tensiunea arterială și ritmul cardiac, ceea ce poate fi periculos pentru persoanele cu afecțiuni cardiace.
"Mai expuși sunt cei care au sistemul imunitar problematic, vorbim de copii mici, persoanele în vârstă și de cei care au boli cronice. Riscul lor de a face infecție virală și complicații este mai mare", a mai subliniat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această băutură menține sănătatea...
Acest semn subtil poate indica boala...
Adevărul despre fructele deshidratate...
"Din momentul în care cuplul se...
Remediul tradițional pentru...
Această boală gravă o poți face chiar...
Mamele care aleg ziua nașterii...