Scarlatină, 5 cazuri în județul Alba. Ce este boala și cum se tratează

Rujeola
Cinci cazuri de scarlatină în județul Alba. Experții de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba ne arată ce este scarlatina, cum se ia boala și cum se tratează.

La Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba au fost raportate două noi cazuri de îmbolnăvire cu scarlatină la Grădinița nr. 13 Alba Iulia, două cazuri la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia (clasele mici) și un caz la Grădinița din Bărăbanț.

Ce este scarlatina și cum se tratează

Scarlatina este o boală infecțioasă care apare, în colectivități de copii. O receptivitate mare pentru scarlatină au copiii mai mici de 10 ani, grupa de vârstă cel mai des afectată fiind 5-9 ani.

Boala este determinată de streptococul beta hemolitic de grup A, microorganism care se răspândește pe cale respiratorie, prin picăturile de salivă împrăștiate în aer în timpul vorbirii, strănutului, râsului, fie prin obiecte contaminate (spre exemplu jucării). Boala începe cu febră, care poate ajunge la 39-40° C, vărsături și dureri în gât. Copilul refuză mâncarea, e agitat și prezintă puternice dureri la înghițire, arată experții de la DSP Alba.

Nu dați medicamente copilului fără acordul medicului

Nu este recomandată automedicația, iar la apariția primelor simptome pacienții trebuie să se prezinte la medic. Pentru susținere este bine ca pacienții să ia vitamina C și B-uri, precum și să consume multe lichide: apă, sucuri naturale de fructe și legume, supe. Pentru că scarlatina este foarte contagioasă, pacientul trebuie să fie izolat mai multe zile, de la începutul bolii, fiind urmărit în continuare de pediatru sau de medicul de familie timp de o lună.

Perioada de incubație la scarlatină variază între 1 si 10 zile de la momentul infectării, cu o medie de 3-6 zile.

Reprezentanții DSP Alba recomandă părinților să se prezinte cu copiii la medicul de familia încă de la apariția celor mai mici simptome de îmbolnăvire.

Copilul nu va intra în colectivitate și se izolează la domiciliu pentru tratament. În cazul în care acesta prezintă cele mai mici simptome trebuie să evite să participe la evenimente organizate (spre exemplu serbări). Se recomandă un regim de viață echilibrat, alimentație adecvată, bogată în vitamine, odihnă, pentru creșterea rezistenței organismului. Dacă școlarul/preșcolarul a fost bolnav și s-a vindecat, reintrarea în colectivitate se va face doar cu avizul medicului de familie, care trebuie să urmărească cazul de la debut până la vindecare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel