Sărbătorile, impact asupra pielii. Zahărul, consumul de alcool și programul de somn neregulat favorizează apariția ridurilor

riduri - FOTO: Freepik@StudioDZ
Aceasta este ce mai mare greșeală care duce la apariția ridurilor. În această perioadă, efectele sunt și mai vizibile.

Publicitate

Vezi și: Când se utilizează antraciclinele în tratamentul cancerului de sân incipient

Pe măsură ce sezonul sărbătorilor se desfășoară, pielea noastră adesea suportă consecințele nopților târzii și ale tratamentelor indulgente. În timp ce ne bucurăm de frumusețea Crăciunului, este important să înțelegem cum obiceiurile noastre de sezon pot afecta aspectul pielii.

Lipsa somnului, sabotorul tenului

În timpul sezonului de petreceri, nopțile târzii și somnul întrerupt sunt frecvente. Dar, conform Dr. Ellie Rashid, dermatolog consultant, chiar și o singură noapte de somn slab poate lăsa urme asupra pielii tale.

"O noapte de somn perturbat crește nivelurile de cortizol, ceea ce duce la inflamare și descompunerea colagenului și acidului hialuronic al pielii",  spune dr. Rashid, potrivit Express.

Aceasta duce la ochi umflați, sub ochi și o piele palidă, lipsită de strălucire. Lipsa de somn este, de asemenea, legată de deshidratare, piele uleioasă și acnee. Deși un somn de weekend nu poate "compensa" lipsa de somn, dr. Rashid recomandă un somn odihnitor după o noapte târzie pentru a ajuta pielea să se repare.

Vezi și: Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile

Vinul, alt efect negativ

Cercetările de la Drinkaware arată că două treimi dintre consumatorii din Marea Britanie exagerează cu consumul de alcool în perioada sărbătorilor. Dr. Rashid avertizează că consumul a mai mult decât cele 14 unități recomandate pe săptămână poate duce la deshidratare, un aspect tern și chiar poate agrava condiții precum rozaceea.

Atunci când alcoolul se descompune în corp, creează metabolite toxice care pot accelera îmbătrânirea pielii. Dr. Beibei Du-Harpur, dermatolog academic la King’s College din Londra, explică faptul că celulele pielii sunt deosebit de vulnerabile la acești metaboliți.

"Pentru a reduce impactul, bea apă și mănâncă alimente pentru a dilua alcoolul", sfătuiește dr. Beibei Du-Harpur.

Din fericire, efectele unui Crăciun cu excese sunt minime, dar dr. Du-Harpur avertizează că obiceiurile de consum pe termen lung pot contribui la deteriorarea celulară de-a lungul decadelor.

Zahărul, consumul de alcool și programul de somn neregulat favorizează apariția ridurilor - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro

Gustările sărate, asociate cu umflăturile în zona ochilor

Gustările sărate sunt adesea nelipsite de la petrecerile de Crăciun, dar pot cauza probleme neașteptate ale pielii. Dr. Rashid explică faptul că excesul de sare poate duce la retenția de apă, provocând umflături, mai ales în jurul ochilor. Pentru a evita acest lucru, alege alternative mai sănătoase, precum legume crude, în loc de cârnați și alte preparate culinare "grele".

Vezi și: HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic

Zahărul, efecte nocive

Deserturile festive, ciocolata și băuturile dulci sunt din belșug în timpul sărbătorilor. Cu toate acestea, consumul excesiv de zahăr poate fi dăunător pentru pielea ta. Dr. Rashid avertizează că zahărul duce la glicare celulară, ceea ce dăunează colagenului și elastinei, rezultând o piele ternă și texturată.

"Zahărul este, de asemenea, inflamator și poate duce la condiții precum acneea pe termen lung", adaugă dr. Rashid.

Vestea bună este că efectele unei diete bogate în zahăr pot fi reversibile în câteva săptămâni, adoptând o dietă echilibrată și nutritivă. Cu toate acestea, cu cât perioada de consum de zahăr este mai lungă, cu atât mai mari sunt șansele ca pielea ta să fie afectată.

Vezi și: Omega-3 și uleiul de pește, combinație promițătoare în prevenția cancerului de prostată

Stresul, factor nociv pentru piele

Sărbătorile nu sunt lipsite de stres, iar pielea noastră simte cu siguranță impactul acestuia. Dr. Rashid explică faptul că stresul crește producția de radicali liberi — molecule instabile care pot deteriora celulele pielii, accelerând procesul de îmbătrânire și provocând inflamații.

Mai mult, excesul de hormon de stres, cortizol, stimulează glandele de ulei, înrăutățind condiții precum acneea. Pentru a combate stresul, dr. Rashid sugerează să ieși la o plimbare scurtă.

"Doar 10 minute pot ajuta la reducerea nivelurilor de stres și, implicit, la îmbunătățirea sănătății pielii tale", spune dr. Rashid.

Deși sezonul sărbătorilor poate aduce unele provocări pentru pielea ta, fiind atent la nopțile târzii, zahărul excesiv, alcoolul, sarea și stresul te poate ajuta să mitighezi efectele acestora. Prin mici ajustări și un accent pe echilibru, poți să te bucuri de sărbători menținându-ți pielea strălucitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel