Sângerare după menopauză: de ce să mergi urgent la doctor

Menopauză, colesterol
Doar în 9% din cazuri, o sângerare după menopauză ar putea fi produsă de un cancer endometrial, arată un studiu publicat recent în JAMA Internal Medicine. Dar, dacă este descoperit la timp, cancerul endometrial poate fi vindecat, așa că nu ezitați și nu amânați să vă faceți o programare la doctor dacă aveți o astfel de problemă.

Sângerarea după menopauză poate fi deranjantă, dar vestea bună este că, în peste 90% din cazuri nu este produsă de o afecțiune gravă, arată un studiu publicat în JAMA Internal Medicine.

Studiul arată, de asemenea, că sângerarea postmenopauză trebuie verificată întotdeauna de către medic, pentru a exclude cancerul endometrial, un cancer al mucoasei uterine, spune Dr. Ross Berkowitz, profesor de ginecologie, de la Harvard Medical School.

Vestea liniștitoare, cauzele uzuale

Analiza a constatat că cele mai multe sângerări post-menopauză sunt cauzate de o afecțiune non-canceroasă, cum ar fi atrofia vaginală, fibromul uterin sau polipii. Aceste informații nu diferă cu adevărat de ceea ce medicii știau despre incidența cancerului endometrial și sângerare, spune dr. Berkowitz. Dar, în cele din urmă, aduc date solide, care lipseau în trecut, continuă el. Cercetătorii care au efectuat acest studiu au căutat indicii despre sângerarea post-menopauză și modul în care se leagă ea de cancerul endometrial.

Dar iată de ce trebuie să mergi la doctor

Cancerul endometrial, care afectează 2% până la 3% dintre femeile americane, este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic. Potrivit Societății Americane de Cancer, acesta afectează cel mai adesea femeile în post-menopauză – 60 de ani este vârsta medie la diagnostic. În prezent, nu există nicio modalitate de screening pentru cancerul endometrial.

Identificarea acestuia în fază incipientă a devenit o problemă presantă, deoarece incidența acestui cancer a crescut treptat, în mod constant în ultimii 10 ani, conform Institutului Național american al Cancerului.

Cancerul endometrial este o boală destul de comună și, din păcate, devine din ce în ce mai comună datorită ratei în creștere a obezității", spune dr. Berkowitz. El a dăugat și că riscul de cancer endometrial al unei femei poate crește substanțial dacă este obeză. În general, riscul crește în rândul femeilor care au cu 22 de kilograme sau mai mult peste greutatea corporală ideală, spunea specialistul.

Acest lucru se datorează rolului jucat de estrogen în cancerul endometrial. Cel mai frecvent tip de cancer endometrial, cunoscut sub numele de cancer de tip 1, este alimentat de estrogen. Estrogenul este produs de grăsimea corporală, deci femeile cu o cantitate mai mare de țesut gras , în general, niveluri mai ridicate de estrogen. De asemenea, ele au de obicei mai mult estrogen liber, o formă activă care produce efecte mai puternice. Acest lucru poate duce la modificări canceroase ale mucoasei uterine.

Ce investigații vă va face medicul

Dacă aveți sângerări neobișnuite sau post-menopauză, aranjați o consultație cu medicul dumneavoastră pentru ca problema să fie investigată, spune dr. Berkowitz. Medicul va recomanda probabil o investigație cu ultrasunete, o biopsie sau ambele. Ecografia poate măsura grosimea căptușelii din interiorul uterului. La unele femei cu cancer endometrial, această căptușeală devine mai groasă decât de obicei, ceea ce îi avertizează pe medici cu privire la posibilitatea ca aceasta să fie canceroasă.

Dar nu toate zonele îngroșate înseamnă cancer, totuși. Ecografia ar trebui să fie urmată de o biopsie, chiar dacă ecografia nu indică o îngroșare a mucoasei uterine, spune dr. Berkowitz. O biopsie poate fi adesea efectuată ca o procedură în cabinet, în care medicul utilizează un tub subțire cu un dispozitiv de colectare la capăt pentru a aduna unele celule uterine. Eșantionul este apoi examinat sub microscop pentru a verifica dacă apar modificări precanceroase sau canceroase.

Dr. Berkowitz a subliniat importanța efectuării ambelor teste, deoarece nu toate cancerele endometriale îngroașă mucoasa uterină. Unele cazuri sunt produse de cancerul endometrial de tip 2, care poate să nu determine îngroșarea văzută în mod obișnuit la tipul 1. Dacă se utilizează doar ecografia cu ultrasunete pentru screening, se pot pierde până la 20% din cazurile de cancer endometrial.

Multe dintre acestea sunt cazuri de cancer de tip 2, care tind să fie cele mai agresive, invazive și mortale. Rețineți că un test Papanicolau nu poate detecta cancerul endometrial. „Presupunând că pacienta nu are probleme de sănătate, cum ar fi boli grave ale inimii, să faci o biopsie ar fi cel mai sigur mod de a exclude cancerul endometrial", spune dr. Berkowitz, într-n material publicat de Harvard Health Publishing.

Apoi ce faci?

Dacă testele sugerează că nu aveți cancer endometrial, dar sângerarea revine sau continuă, este indicat ca aceasta să fie reevaluată de medic, spune dr. Berkowitz.

Nu recomand să așteptați mai mult de șase luni pentru a merge la doctor", spune el. Investigați sângerările neobișnuite cât mai repede, deoarece cancerul endometrial este curabil. „Marea majoritate a pacientelor cu cancer endometrial pot fi vindecate numai cu chirurgie", conchide dr. Berkowitz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel