Să ai prea mult timp liber nu te face să te simți mai bine, ba din contra! STUDIU

Timpul petrecut în fața televizorului grăbește apariția unor afecțiuni
E bine să ai timp să te relaxezi și să faci ce îți place, dar prea mult timp liber poate fi, de asemenea, rău pentru sănătatea mentală, pentru că nu te face să te simți mai bine uitatul la TV sau zăcutul pe canapea, arată un nou studiu.

Pe măsură ce timpul liber al unui individ crește, crește și sentimentul de bunăstare al acelei persoane - dar numai până la un punct. Prea mult timp liber poate fi, de asemenea, un lucru rău pentru sănătate, arată un studiu publicat în Journal of Personality and Social Psychology, al American Psychological Association (link direct studiu).

Toți vrem timp liber, dar trebuie să știm ce să facem cu el

„Oamenii se plâng adesea că sunt prea ocupați și își exprimă dorința de a avea mai mult timp liber. Dar mai mult timp liber înseamnă de fapt de o fericire mai mare? Am constatat că a avea o lipsă de ore discreționare în ziua cuiva are ca rezultat un stres mai mare și o bunăstare subiectivă mai mică”, a spus dr. Marissa Sharif, profesor asistent de marketing la The Wharton School și autor principal al lucrării. „Cu toate acestea, deși să ai prea puțin timp liber este rău, să ai mai mult timp nu este întotdeauna mai bine”, a arătat ea. 

Cercetătorii au analizat datele de la 21.736 de americani care au participat la Sondajul american privind utilizarea timpului între 2012 și 2013. Participanții au furnizat o prezentare detaliată a ceea ce au făcut în ultimele 24 de ore - indicând ora din zi și durata fiecărei activități - și au raportat sentimentul lor de bunăstare vizavi de aceste activități. Cercetătorii au descoperit că odată cu creșterea timpului liber, a crescut și bunăstarea, dar starea s-a redus la aproximativ două ore și a început să scadă după cinci ore libere. Corelațiile în ambele direcții au fost semnificative statistic.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, date de la 13.639 de americani care au participat la Studiul național al forței de muncă în schimbare între 1992 și 2008. Printre numeroasele întrebări ale sondajului, participanții au fost întrebați cu privire la cantitatea lor de timp liber (de exemplu, „În medie, în zilele când Lucrezi, câte ore/minute petreci în propriile activități de timp liber? ") și bunăstarea lor subiectivă, care a fost măsurată ca satisfacție de viață (de exemplu, „Toate lucrurile luate în considerare, ce părere ai despre viața ta în zilele noastre? Ai spune că te simți 1 = foarte mulțumit, 2 = oarecum mulțumit, 3 = oarecum nemulțumit sau 4 = foarte nemulțumit?”).

Încă o dată, cercetătorii au descoperit că nivelurile mai ridicate de timp liber au fost semnificativ asociate cu niveluri mai ridicate de bunăstare, dar doar până la un punct. După aceea, excesul de timp liber nu a fost asociat cu o bunăstare mai mare.

Experimente care arată efectul negativ

Pentru a investiga în continuare fenomenul, cercetătorii au efectuat două experimente online care au implicat mai mult de 6.000 de participanți. În primul experiment, participanții au fost rugați să-și imagineze că au o cantitate dată de timp liber în fiecare zi timp de cel puțin șase luni. Participanții au fost repartizați în mod aleatoriu să aibă o cantitate redusă (15 minute pe zi), moderată (3,5 ore pe zi) sau ridicată (7 ore pe zi). Participanții au fost rugați să raporteze măsura în care ar experimenta plăcerea, fericirea și satisfacția.

Participanții atât la grupul de timp liber scăzut, cât și la cel ridicat au raportat o bunăstare mai mică decât grupul de timp discreționar moderat. Cercetătorii au descoperit că cei cu timp liber scăzut s-au simțit mai stresați decât cei carea aveau la dispoziție o cantitate moderată de timp liber, contribuind la o bunăstare mai scăzută, iar cei cu niveluri ridicate de timp liber s-au simțit mai puțin productivi decât cei din grupul moderat, ceea ce i-a determinat să aibă și un nivel mai scăzut de bunăstare.

În al doilea experiment, cercetătorii au analizat rolul potențial al productivității. Participanții au fost rugați să-și imagineze că au o cantitate moderată (3,5 ore) sau mare (7 ore) de timp liber pe zi, dar li s-a cerut, de asemenea, să-și imagineze că petrec acel timp fie productiv (de ex., Antrenament, hobby-uri sau alergare), fie neproductiv activități (de exemplu, uitatul la TV sau utilizarea computerului). Cercetătorii au descoperit că participanții cu mai mult timp liber au raportat niveluri mai scăzute de bunăstare atunci când se angajează în activități neproductive. Cu toate acestea, atunci când se angajează în activități productive, cei cu mai mult timp liber s-au simțit la fel de bine ca cei cu o cantitate moderată de timp liber.

Trebuie să fii activ și în timpul liber

„Deși investigația noastră s-a axat pe relația dintre cantitatea de timp liber și bunăstarea subiectivă, explorarea noastră suplimentară asupra modului în care indivizii își petrec timpul discreționar s-a dovedit revelatoare”, a spus dr. Sharif. 

„Descoperirile noastre sugerează să ai zile întregi libere te poateface nefericit. Oamenii se vor simți mult mai bine și mai împliniți dacă ar avea câteva ore libere. În cazurile în care oamenii se confruntă cu cantități excesive de timp discreționar, cum ar fi ieșirea la pensie sau părăsirea unui loc de muncă, rezultatele noastre sugerează că acești indivizi ar beneficia de petrecerea noului lor timp liber cu un scop”, a arătat cercetătoarea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel