Rușinea toxică: ce este, ce o provoacă și cum să o gestionezi. Cum se simte rușinea toxică

Rusine roxica - Foto: Freepik @julia-buz
Rușinea toxică este o emoție profundă și distructivă care poate afecta grav viața unei persoane.

Este un sentimentul cronic de inutilitate și ură de sine, cultivat adesea în copilărie sau adolescență, ca răspuns la traume, abuz, neglijare sau alte cazuri de tratament necorespunzătoare din partea celor din jur.  

Deși rușinea, în general, poate juca un rol sănătos în reglarea comportamentelor sociale, rușinea toxică devine un sentiment copleșitor și persistent, care ajunge să definească identitatea persoanei. Această formă de rușine nu este legată de un comportament specific, ci de un sentiment general de inferioritate și inadecvare. 

Cauzele rușinii toxice

Rușinea toxică se dezvoltă de obicei în copilărie sau adolescență timpurie, când opiniile și sentimentele noastre despre noi înșine încă se formează.

Este adesea un răspuns la traumă când ți se întâmplă ceva traumatizant, cum ar fi abuzul asupra copilului, neglijarea sau un fel de atac care te face să-ți pui la îndoială valoarea, interiorizezi sentimentele de inutilitate pe care cei din jurul tău le proiectează asupra ta.

Atacurile emoționale sau fizice repetate te învață să absorbi și să accepți sentimentul că nu ai valoare și că ar trebui să-ți fie rușine cu tine, indiferent dacă ai greșit sau nu. Așa începe rușinea toxică.

Cei din jurul tău te învață că ar trebui să te urăști pe tine însuți și așa faci.

Cum se simte rușinea toxică

- Sentimentele de inutilitate și disprețuirea de sine sunt la baza rușinii toxice, dar pot veni și cu multe alte semne și simptome

- Ai interiorizat critica altora și, prin urmare, ești mult mai dur cu tine însuți decât trebuie să fii în mod realist

- Simți că nimic din ceea ce faci nu este suficient de bun decât dacă este perfect și, prin urmare, imun la reacții negative sau critici

- Ai fost învățat că alții nu te prețuiesc, așa că nu te prețuiești pe tine

- Trauma pe care ați experimentat-o ​​vă face mai predispus la provocări de sănătate mintală și boli mintale

- Crezi că nimic din ceea ce faci nu va fi suficient de bun, așa că amâni să faci asta pentru a evita sentimentele negative pe care le vei simți inevitabil

- Ai ajuns să te așteptați ca criticile altora la adresa dvs. să fie dure și chiar abuzive

- Este posibil să dormi prea mult sau să nu dormi suficient

- S-ar putea de asemenea să cauți o modalitate de a controla lucrurile din viața ta, deoarece o mare parte din viața ta se simte scăpată de sub control, iar mâncarea este un lucru pe care îl poți controla.

- Consumul de substanțe, acest lucru ar putea servi ca o evadare din sentimentele tale.

- Simți că trebuie să-i mulțumești constant pe ceilalți, în special partenerii romantici, pentru că altfel nu te vor aprecia și nu vor rămâne cu tine.

Cum să gestionezi rușinea toxică

Gestionarea rușinii toxice este un proces complex, dar este posibil prin adoptarea unor strategii eficiente și, uneori, cu sprijin profesional. Iată câțiva pași importanți:

- Recunoașterea și conștientizarea rușinii

- Explorarea originii rușinii

- Exprimarea emoțiilor

- Autocompasiunea

- Reformularea gândurilor negative

- Caută sprijin profesional

Rușinea toxică poate părea o povară insuportabilă, dar nu trebuie să o gestionezi singur. Este esențial să recunoști că nu ești singur în această luptă și că ajutorul este disponibil. Fie că apelezi la sprijinul prietenilor, al familiei sau al unui profesionist, este important să știi că există căi de vindecare și că poți construi o viață în care să te simți suficient de bun.

Rușinea toxică este o emoție extrem de distructivă, dar cu sprijinul adecvat și cu o abordare conștientă, este posibil să o gestionezi și să o depășești. Procesul poate fi dificil, dar nu trebuie să îl parcurgi singur. Oferă-ți sprijinul și înțelegerea de care ai nevoie și caută ajutor atunci când ai nevoie. Vindecarea este posibilă, și meriți să trăiești o viață plină de încredere și de acceptare de sine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel