Rozmarin: 7 motive pentru care ar trebui să-l incluzi în dietă: beneficii nebănuite

Uleiul de rozmarin are numeroase beneficii pentru sănătate. Foto: Pexels
Iată o serie de beneficii ale rozmarinului, pentru sănătate. Planta a fost folosită de secole, nu doar ca și condiment, ci și ca plantă medicinală. 

Când vine vorba de o alimentație sănătoasă, oamenii par să fi devenit mai atenți la ce mănâncă decât înainte. Un interes tot mai mare pentru stilul de viață sănătos arată schimbarea gradului de conștientizare în rândul oamenilor. Multe persoane apelează la obiceiuri alimentare sănătoase pentru a-și ține greutatea sub control și bolile la distanță.

Iată o plantă care poate fi adăugată în alimentația sănătoasă: rozmarinul.

Rozmarinul este o plantă aromată veșnic verde care este adesea folosită ca și condiment. Este una dintre cele mai populare plante aromatice și medicinale folosite în diferite practici medicinale din întreaga lume. Frunza și uleiul de rozmarin sunt utilizate pe scară largă pentru a face medicamente, deoarece conțin proprietăți antimicrobiene și antioxidante. Este utilizat pentru îmbunătățirea memoriei, indigestie, dureri articulare legate de artrită, căderea părului și alte astfel de afecțiuni.

Iată câteva dintre beneficiile rozmarinului pe care ar trebui să le cunoașteți.

Îmbunătățește digestia

Diverse rapoarte sugerează că rozmarinul ajută la probleme precum stomacul deranjat, indigestie și gaze. Includerea uleiului de rozmarin în dietă poate ajuta la stimularea eliberării bilei, care este importantă în digestia grăsimilor, și la activarea propriilor mecanisme de apărare antioxidantă, care la rândul lor vă vor ajuta să vă protejați ficatul.

Este bun pentru funcția cognitivă

Rozmarinul a fost folosit de greci și romani în antichitate pentru a întări memoria. Se crede că inhalarea uleiului de rozmarin poate îmbunătăți concentrarea, gândirea și memoria. De asemenea, se spune că uleiul de rozmarin poate ajuta și problemele de memorie legate de vârstă.

Stimulează creșterea părului

Potrivit unor studii, uleiul de rozmarin ajută la promovarea creșterii părului. Împiedică ca un produs secundar al testosteronului să atace foliculii de păr, care este cauza alopeciei androgenetice la bărbați. Deci, poate ajuta la combaterea problemelor legate de căderea părului, cum ar fi căderea neregulată a părului și chelie masculină.

Reduce riscul degenerescenței maculare

Consumul de ceai de rozmarin poate încetini progresia bolilor precum cataracta și degenerescenta maculară legată de vârstă. Degenerescenta maculară este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare care afectează persoanele în vârstă. Este o boală a ochilor care provoacă leziuni severe și permanente la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Se întâmplă atunci când macula – porțiunea centrală mică a retinei – se uzează.

Reduce stresul

De la adolescenți la adulți în vârstă, milioane de oameni sunt stresați din cauza vieții agitate. Inhalarea uleiului de rozmarin poate ajuta la reducerea nivelului hormonului stresului, cortizolul, care la rândul său poate ajuta la controlul schimbărilor de dispoziție și la atenuarea șanselor de stres cronic, depresie și alte probleme conexe.

Poate îmbunătăți circulația sângelui

Circulația slabă a sângelui poate perturba fluxul de oxigen în întregul corp, ceea ce poate avea un efect negativ asupra plămânilor, inimii și mușchilor. Unul dintre simptome include degetele de la mâini și de la picioare reci. Este posibil ca uleiul de rozmarin să nu vindece problema, dar poate încălzi sângele, astfel încât să ajungă mai ușor la degetele de la mâini și de la picioare.

Poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge

Glicemia crește când glucoza se acumulează în sânge. Creșterea glucozei determină pancreasul să elibereze insulină în sânge. Fără insulină, glucoza devine mai concentrată și poate deteriora vasele de sânge, nervii și alte organe. Prin urmare, este esențial ca oamenii să își gestioneze nivelul zahărului din sânge.

Ceaiul de rozmarin conține compuși care pot ajuta la scăderea nivelului ridicat de zahăr din sânge prin exercitarea efectelor asemănătoare insulinei. De asemenea, poate ajuta la creșterea absorbției glucozei în celulele musculare, ceea ce la rândul său va ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.

Notă: Există dovezi limitate care să arate cât de mult rozmarin ar trebui să includeți în dieta dumneavoastră. Depinde de vârsta și starea de sănătate. Prin urmare, cereți sfatul unui medic calificat înainte de a utiliza orice sfaturi menționate în articol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel