Trei factori de risc majori duc la...
,,Infecția cu rotavirus provoacă diareea și vărsăturile în special la copiii sub 5 ani, cu excepția copiilor mai mici de 28 de zile, care, de obicei, nu au simptome, dar în unele cazuri infecțiile la nou-născuți sunt asociate cu probleme gastro-intestinale severe. Am început investigația noastră cu ani în urmă prin determinarea unei tulpini de rotavirus special, care a fost asociată atât cu infecții asimptomatice, cât și cu simptome clinice la nou-născuți. Încă diferențele dintre infecțiile de la nou-născuți cu și fără simptome nu sunt clar înțelese", a declarat dr. Sasirekha Ramani, profesor de virusologie moleculară și microbiologie la Colegiul de Medicină Baylor.
Ramani și colegii ei au căutat mai întâi răspunsuri din perspectiva virusului. Ei au investigat dacă factori precum cantitatea de virus la nou-născuți sau genomul virusului ar putea fi legați de prezența simptomelor la nou-născuți, dar nu au găsit nicio legătură între acești factori. Cercetătorii au pus apoi întrebarea din perspectiva nou-născutului. Există factori la nou-născuți care ar putea explica de ce acest virus îi infectează și de ce există diferențe în prezentarea clinică?
În laborator, cercetătorii au investigat dacă componentele laptelui matern al mamei pot inhiba infecția celulelor MA104, un model bine stabilit pentru studiile cu rotavirus, cu tulpina de rotavirus special identificată în pepinierele neonatale din India. În mod neașteptat, au descoperit că zaharurile specifice prezente în laptele matern au îmbunătățit infecția celulelor în cultură cu tulpina neonatală de rotavirus.
,,Am fost surprinși de aceste rezultate. Laptele de lapte este cunoscut că sporește protecția nou-născutului împotriva infecției cu rotavirus, iar zaharurile din laptele matern pot reduce infecțiozitatea altor rotavirusuri, dar aici am găsit opusul. Am constatat că unele dintre zaharurile specifice din laptele matern care cresc infecțiozitatea celulelor în cultură sunt prezente în laptele mamei nou-născuților cu infecție simptomatică", a afirmat Ramani.
Zaharurile sporesc replicarea rotavirusului
Cercetătorii s-au întors apoi pe teren pentru a determina dacă ar putea valida rezultatele pe care le-au găsit în laborator într-o cohortă de perechi mamă-copil. Au descoperit o asociere între microbiomul din laptele mamei și simptome gastro-intestinale la nou-născuți, care a determinat noi întrebări.
,,Ceea ce este cel mai interesant pentru noi este ca aceste zaharuri sporesc, de asemenea, replicarea virusului rotavirus atenuat, viu, care este similar virusului neonatal pe care il studiem. Replicarea virală îmbunătățită se poate traduce într-un răspuns imunitar mai eficient împotriva virusului, ceea ce ar conduce la o protecție mai bună a copilului. Aceasta este ceva ce vrem să explorăm în viitor, deoarece ar putea duce la strategii care să îmbunătățească eficacitatea vaccinurilor împotriva rotavirus", a explicat Ramani, potrivit Eurekalert.org.
Aceste descoperiri sunt un prim exemplu al nevoii urgente de îmbunătățire a înțelegerii compoziției și a variației componentelor laptelui matern, au concluzionat oamenii de știință.
"Înțelegerea modului în care rotavirusul și alți agenți patogeni pot beneficia de componentele din laptele matern vor ghida dezvoltarea de noi strategii de vaccinare", a declarat dr. Lars Bode, profesor asociat de pediatrie, director și presedinte al Centrului de excelență în cercetare de la Universitatea din California.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Schimbările extreme de temperatură...