Românii, campioni la mâncat pâine, cu orice. Mărgărit, despre calitatea pâinii: Este importantă prospețimea

romanii campioni la mancat paine. FOTO: Freepik
Românii sunt mari consumatori de pâine, peste media recomandată de OMS.

”Pâinea noastră cea de toate zilele” nu este doar o frază din Biblie, ci parte integrantă din existența românilor, pentru care sărăcia se exprima prin ”nu avem bani de pâine”. Potrivit nutriționistului Cristian Mărgărit, românii se află în topul consumatorilor de pâine, însă nu acest lucru ar fi o mare problemă, ci tipul de pâine pe care îl consumă.

Astfel, invitat în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, nutriționistul a explicat la ce anume trebuie să fim atenți atunci când alegem un anumit tip de pâine, dar și de ce persoanele sedentare ar trebui să aibă un consum mai mic de pâine.

”În România se mănâncă enorm de multă pâine. Este bună, este bună și la gust, vorbim astăzi despre cum să o alegem. Este sățioasă, dă acea senzație extraordinară când o mănânci, se combină bine cu absolut orice aliment. Deci pâinea merge cu orice, de la brânză, pepene, nuci, cu tot ce ne imaginăm”, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Cum în ultima vreme s-a pus lupa pe pâine, în contextul în care o parte importantă a populației a dezvoltat intoleranță a gluten, se pune problema dacă pâinea este cu adevărat sănătoasă, dar mai ales care este cel mai potrivit sortiment, având în vedere varietatea tipurilor de pâine, de la cea albă la neagră, de la pâine din grâu dur la pâine cu diferite cereale, de la lipie la soiurile de pâine cu diverse semințe ori măsline.

”Cei cu boală celiacă se diagnostichează la medic, se rezolvă prin excluderea glutenului, este un subiect complet separat. În rest, este foarte simplu, ca să închidem subiectul: o scoți o perioadă din dietă, 2-3 săptămâni, dacă te simți mai bine și s-au rezolvat problemele de sănătate înseamnă că acolo era problema. Dacă nu este nicio diferență, o poți aduce la loc și să te bucuri de ea”, a mai spus Mărgărit.

Vezi și: Alimentul mâncat zilnic de români care duce la Alzheimer. Dr. Stroescu: E dușmanul sănătății. Hai să punem regulă! De azi înainte nu-l mai mâncăm

Pâine și ”lista neagră”

Nutriționistul a explicat câteva dintre lucrurile ce se află pe ”lista neagră” a pâinii.

Pâinea albă ”nu prea mai are vitamine, nu prea mai are minerale, are amidon care se transformă în glucoză, are un indice glicemic destul de mare, își ridică insulina, și proteina din ea, proteina care îi dă această calitate deosebită de a fi moale, de a fi pufoasă, glutenul acesta poate fi o problemă pentru mulți dintre noi.

Este o proteină care are această calitate și pe care nu nu o găsim în porumb sau în orez”, a spus Mărgărit, subliniind că glutenul ne aduce ”un produs extraordinar, care cel puțin pentru partea noastră de lume a reprezentat baza nutriției. Pâine, apropos de biblie și de pâinea noastră cea de toate zilele. 

Deși pâinea biblică era diferită, conținea și anumite leguminoase, și anumite tipuri de cereale, și cu asta mergem către pâinea mai sănătoasă”, a adăugat nutriționistul, exemplificând pâinea multicereale, cu un conținut de secară sau ovăz, despre care spune că reține mai multe fibre și ajungând la pâinea cu semințe.

În ceea ce privește alegerea pâinii, nutriționistul recomandă în primul rând citirea etichetei și alegem o pâine cât mai curată. ”Sigur, din punctul meu de vedere, ideal ar fi o făină nu integrală, nu albă, ci o pâine intermediară, care împacă cel mai bie toate aspectele pe care ni le dorim: să fie și sănătoasă, să mai aibă și niște fibre, să mai aibă și niște nutrienți, deci o pâine intermediară și îmbunătățită cu ceva.

Semințele îmbunătățesc calitatea acestui produs, ai fibrei, ai grăsimi sănătoase, dar trebuie să fim atenți la exterior, să nu fie arsă”, a mai spus Mărgărit.

La toaster, este important să nu înnegrim feliile de pâine, ci doar să le prăjim, să fie aurii, maro deschis, fiind foarte bun la gust și cu o textură extraordinară, combinată cu o grămadă de alimente.

Un tip de pâine pe care Cristian Mărgărit îl pune pe lista sănătoasă este cea de secară, care aduce la textură cu checul. ”Acea pâine umedă și foarte densă are și avantajul că te satură mult mai bine, adică nu trebuie să mănânci o cantitate enormă, fiind foarte concentrată. Acolo în schimb este importantă prospețimea. Când o luăm din supermarket este împachetată, dar mucegaiul care se dezvoltă pe ea este foarte periculos. Deci mare atenție și cum o păstrăm. Trebuie să fie o pâine care nu a mucegăit”, a mai spus Mărgărit.

Pâinea cu cartofi este în opinia nutriționistului un tip de pâine excelent, ”cartoful are un indice de sațietate foarte bun, chiar dacă din punct de vedere nutrițional nu se schimbă compoziția, pentru că este tot amidon, datorită acestui indice de sațietate și a adaosului de fibre, avem acolo o pâine mai bună decât pâinea albă, simplă”, a explicat acesta.

Cât privește pâinea cu maia, care a fost dospită o perioadă mai lungă de timp, ”este mai sănătoasă decât pâinea cu drojdie industrială și care a fost dospită pe repede-înainte”.

Vezi și: Semințele de in, beneficii uriașe. Reduc glicemia, reglează tensiunea, ameliorează durerile, îngrijesc pielea și părul

Pâinea și consumul exagerat

De asemenea, nutriționistul a făcut o precizare importantă, potrivit căreia că persoanele care sunt active din punct de vedere fizic își pot permite să consume aproape orice tip de pâine.

”Cât ne permitem să mâncăm? Aceasta este întrebarea pe care ne-o punem, căci toată lumea vrea să afle răspunsul la chestia simplă: îngrașă sau nu îngrașă? Păi depinde cât efort fizic faci, depinde și ce mănânci în rest, pentru că vorbeam despre acest aport de amidon și de glucoză.

Dacă la masa respectivă am și pâine, am și legume, și salată, am alte ingrediente sănătoase, nu există o problemă să existe și pâine, o felie-două pe zi. Însă nu acolo e problema, ci așa cum am precizat la început, în România consumul mediu de pâine este absolut enorm, suntem foarte sus. Mâncând atât de multă pâine nu mai apucăm să mâncăm alimentele sănătoase care ne aduc nutrienții necesare”, a mai spus nutriționistul, adăugând că putem încadra pâinea în dieta sănătoasă, dar cu precauțiile precizate anterior.

Vezi și: Adevărul despre pâine și aluatul congelat din care e făcută. Care sunt "capcanele" de pe etichetă

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel