Cercetătorii au descoperit că un...
Un nou studiu sugerează că un consum regulat de iaurt ar putea reduce riscul unui anumit tip de cancer colorectal, datorită prezenței bacteriei benefice Bifidobacterium.
Cercetătorii de la Mass General Brigham au analizat modul în care consumul de iaurt poate influența microbiomul intestinal, având un posibil rol protector împotriva cancerului colorectal. Studiul a evidențiat că persoanele care consumă cel puțin două porții de iaurt pe săptămână prezintă un risc redus de a dezvolta cancer colorectal proximal, în special în cazurile în care tumorile conțineau Bifidobacterium.
Publicată în revista Gut Microbes pe 12 februarie, cercetarea a arătat că această bacterie a fost prezentă în aproximativ 30% dintre tumorile pacienților cu cancer colorectal.
"Studiul nostru oferă dovezi unice despre beneficiile potențiale ale iaurtului. Abordarea laboratorului meu este de a încerca să conectăm dietele pe termen lung și alți factori de expunere cu diferențele cheie în țesuturi, cum ar fi prezența sau absența unei anumite specii bacteriene.
Acest tip de investigație poate întări legătura dintre dietă și rezultatele asupra sănătății", a declarat Shuji Ogino, MD, PhD, autorul principal al studiului și șeful Programului de Epidemiologie Moleculară Patologică din cadrul Spitalului Brigham and Women’s.
Vezi și: Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Echipa OPTIMISTICC, condusă de Ogino și finanțată de Cancer Research UK prin inițiativa Cancer Grand Challenges, studiază rolul microbiomului în dezvoltarea și progresia cancerului. Cercetătorii își propun să identifice factorii de risc și expunerile din mediu care contribuie la creșterea incidenței cancerului colorectal cu debut timpuriu și să dezvolte strategii pentru reducerea acestei boli.
Pentru acest studiu, au fost utilizate date din două mari studii prospective din SUA – Nurses’ Health Study (NHS) și Health Professionals Follow-up Study (HPFS) – care au monitorizat peste 100.000 de asistente medicale și 51.000 de profesioniști din domeniul sănătății începând din 1976, respectiv 1986. Participanții au furnizat informații detaliate despre obiceiurile lor alimentare, inclusiv consumul de iaurt.
Cercetătorii au analizat și probe de țesut de la pacienți cu cancer colorectal, măsurând cantitatea de ADN de Bifidobacterium în tumorile acestora.
Vezi și: Condimentul care îți curăță arterele. Scade colesterolul și reduce inflamația
Din cele 3.079 de cazuri documentate de cancer colorectal, pentru 1.121 de pacienți s-a putut măsura conținutul de Bifidobacterium. Dintre aceștia, 346 de cazuri (31%) erau pozitive pentru această bacterie, iar 775 (69%) erau negative.
Deși nu s-a constatat o asociere semnificativă între consumul pe termen lung de iaurt și incidența totală a cancerului colorectal, cercetătorii au observat o legătură clară în cazul tumorilor pozitive pentru Bifidobacterium, unde riscul de cancer a fost cu 20% mai mic la persoanele care consumau două sau mai multe porții de iaurt pe săptămână.
Această reducere a riscului a fost mai pronunțată în cazul cancerului colorectal proximal, un tip de cancer care afectează partea dreaptă a colonului și care este asociat cu rate mai scăzute de supraviețuire.
"De mult timp se crede că iaurtul și alte produse lactate fermentate sunt benefice pentru sănătatea gastrointestinală. Descoperirile noastre sugerează că acest efect protector ar putea fi specific pentru tumorile pozitive pentru Bifidobacterium", a declarat Tomotaka Ugai, MD, PhD, coautor al studiului.
Cercetătorii consideră că un consum regulat de iaurt ar putea contribui la reducerea riscului de cancer colorectal proximal prin modificarea microbiomului intestinal, însă sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste concluzii.
"Această cercetare adaugă dovezi suplimentare privind conexiunea dintre dietă, microbiomul intestinal și riscul de cancer colorectal. Acest studiu ne oferă o nouă direcție de investigare asupra modului în care acești factori influențează riscul de cancer colorectal, în special în rândul tinerilor", a subliniat Andrew T. Chan, MD, coautor al studiului și șef al Unității de Epidemiologie Clinică și Translațională de la Massachusetts General Hospital.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au descoperit că un...
Această plantă îți redă starea de...
Sistemul de sănătate din România...
Cercetătorii australieni au...
Asigurările private, soluție salvatoare sau o capcană? Adevărul...
Un nou studiu sugerează că pacienții...
De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce...
Alimentul care previne cancerul de...