România, "singura țară care nu a cumpărat încă medicamentul anti-COVID". Gabriel Dina: Noi, industria inovativă, ne-am făcut treaba

Romania - Foto: Freepick @jcomp
EXCLUSIV
Pandemia de coronavirus este pe o pantă descendentă, însă specialiștii atrag atenția că nu s-a terminat. 

Pandemia de coronavirus nu mai are amploarea din toamna anului trecut. Chiar și așa, specialiștii atrag atenția asupra faptului că virusul se transmite în continuare, iar cea mai bună prevenție este vaccinarea. Gabriel Dina, corporate Affairs and Health&Value Manager, Pfizer România, a vorbit în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ONLINE: „Știi cât mai are de trăit inima ta?” a explicat cât de mult a contat faptul că au fost dezvoltate tratamente pentru a combate infecțiile cu noul coronavirus. 

”Noi suntem încă în pandemie, iar virusul suferă mutații mai abitir și mai mult ca oricând. Diferențele între BA5 și BA1 semnificative. Riscul nu este trecut, așa cum spunea directorul general al OMS. Primul pol de acțiune era vaccinarea. Cât mai multă lume să fie vaccinată, în special cele din grupele de risc. Avem o fereastră de timp care se închide foarte scurt până la iarnă.

Noi, industria inovativă ne-am făcut treaba. Într-un timp record, 26 de zile, am făcut un vaccin, în cazul Pfizer. Într-un an și opt luni a făcut un medicament care schimbă prognosticul bolii, un antiviral oral. Sperăm să îl vedem și în România.

De ce a apărut vaccinul COVID atât de REPEDE. Dr. Postolache: Mi-am pus un semn de întrebare. Răspunsul a fost CLAR

România este singura țară care nu a contractat acest medicament, din rândul țărilor europene. Alte companii au venit cu diagnostice, medicamente. Trebuie să ne unim forțele, pentru că degeaba ai vaccinurile dacă lumea nu este protejată”, a spus Gabriel Dina. 

Vezi și: Ateroscleroza, val de cazuri în România. Dorobanțu, despre CAUZE și studiul SEPHAR: Rezultatele, de-a dreptul îngrijorătoare

Vaccinarea, singura cale de a evita îmbolnăvirile

Vaccinarea este cea mai la îndemână unealtă pentru a combate infecțiile cu noul coronavirus. Cei mai expuși sunt pacienții cu boli cronice sau cardiovasculare și cei care prezintă alte tipuri de comorbidități. 

”În sezonul rece, cu siguranță nu vom avea măsuri de restricție și nici nu ar trebui pentru că avem toate uneltele medicale la îndemână, trebuie doar să le folosim, se pune problema punerii la adăpost a persoanelor vârstnice, cu boli cardiovasculare, cu boli cronice pentru că aceste virusuri și bacterii vor reveni împreună.

Nu știm exact magnitudinea, dar în crize de sănătate publică nu poți să te aștepți la cel mai bun lucru. Trebuie să pui scenariul cel mai pesimist în față și să te pregătești pentru că timpul este cea scumpă mai resursă pe care o ai la dispoziție. Societatea Europeană de Cardiologie recomandă vaccinarea împotriva gripei și pneumococului pentru acești pacienți. Studiile arată că vaccinarea cu vaccin anti-pneumococic reduce cu peste 75% riscul de spitalizare și cazuri severe și decese. În studiu, peste 35% din acești pacienți aveau comorbidități cardiovasculare”, a mai precizat sursa citată.

Vezi și: TAXE la raft pentru alimente nesănătoase. Attila: Sunt MÂHNIT! De ce nu reușim să învățăm ceva? Conțin de 2 - 3 ori mai multe substanțe decât doza admisă pe 24 de ore

România, codașa Europei

România este codașa Europei în ceea ce privește decesele care ar putea fi evitate. Legislația ar trebui modificată. 

”Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la scăderea deceselor prevenibile, decese ce ar putea fi prevenite în lumina cunoștințelor și tehnologică medicală. Avem câteva mecanisme pentru medicamentele compensate condiționat și necondiționat prin care povara pentru plătitor, pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate este ușurată, dar și acolo ar trebui revizuită, pentru că în timp lucrurile evoluează și ar trebui văzut dacă clawback-ul ar trebui regândit sub o altă formulă.

Sunt producători care ar putea să întâmpine dificultăți serioase, sau să se afle în imposibilitatea de a putea continua de a pune pe piața din România anumite medicamente. În pandemie, ritmul de compensare al medicamentelor inovative a fost unul uriaș.

Sunt 200 de medicamente care au intrat în compensare, în ultimii doi ani și jumătate, inclusiv, anticoagulantele orale. Presiunea va crește, putem să eficientizăm ce avem acum, dar trebuie și măsuri suplimentare”, a mai subliniat Gabriel Dina.

Singurul lucru pe care vaccinul anti-COVID nu a reușit să-l facă. Streinu-Cercel: Există o explicație CLARĂ. Nu mai e un SECRET

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel