România continuă să se afle pe lista...
Deși medicina modernă oferă soluții tot mai eficiente pentru prevenirea și tratarea cancerului, România continuă să înregistreze un număr alarmant de cazuri diagnosticate în stadii avansate. Una dintre principalele cauze: neglijarea controalelor medicale periodice.
"Teoretic, n-ar trebui să fie într-un stadiu avansat dacă ar rămâne un control periodic fiecare persoană", a spus jurnalistul Val Vâlcu.
În ciuda progreselor medicale și a campaniilor de conștientizare, România continuă să ocupe locuri fruntașe în Europa la incidența și mortalitatea cauzate de cancer. Specialiștii atrag atenția că, în multe cazuri, boala ar putea fi prevenită sau depistată din timp dacă românii ar merge mai des la controale medicale.
Dr. Beatrice Anghel, medic primar Radioterapie, coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR, a explicat, în exclusivitate la DC Medical și DC News importanța prevenției
"Ar ajuta foarte mult la prevenție și la depistarea precoce. Vorbim de femeia premenopauză, postmenopauză, dacă există tipuri de infecții asociate", a explicat dr. Beatrice Anghel, medic primar Radioterapie, coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă - FOTO: Freepik@PrimeVectors
Virusul HPV este una dintre cele mai răspândite infecții cu transmitere sexuală în România și principala cauză a cancerului de col uterin. Din fericire, în ultimii ani screening-ul pentru acest virus a cunoscut progrese importante.
"Suntem într-o țară care este fruntașă pentru HPV, pentru virusul papiloma uman și cumva screening-ul pentru acest virus, virusul HPV, este totuși din ce în ce mai bine dezvoltat și pus la punct față de anii trecuți și atunci examenul citologic și examenul Papanicolau poate fi recomandat în funcție de prezența sau absența infecției și dacă pacienta a dobândit alte simptome sau și-a schimbat partenerul. Adică această urmărire trebuie personalizată și grăbită dacă este cazul.
Dacă este vorba de screening-ul general, cred că un simplu examen ginecologic și un examen citologic anual cred că este de bun augur și cred că poate preveni leziunile precanceroase", a explicat dr. Beatrice Anghel, medic primar Radioterapie, coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
România continuă să se afle pe lista...
Acest semn banal îți arată dacă ești...
Războiul declarațiilor...
Prețurile medicamentelor vor crește....
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci...