Robotul cu care un chirurg te operează de pe partea cealaltă a Pământului. EXPLICAȚII VIDEO

Brațele robotului fac intervenția chirurgicală, dar chirurgul poate fi în altă cameră, ba chiar și pe alt continent. Foto: Sanador
EXCLUSIV
Dr Bogdan Marțian a explicat EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, că atunci când manevrează robotul chirurgical, chirurgul nu e musai să fie lângă pacient. 

Dr Bogdan Marțian, șeful Clinii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, care sunt cele trei componente ale unui robot chirurgical și ce face fiecare dintre ele. 

„Trebuie să înțelegem robotul chirurgical, nu în sensul clasic de robot, cum e cel industrial. Nu funcționează singur. Acela este programat să facă anumite gesturi și repetă la infinit aceleași gesturi. Robotul chirurgical este un complex de instrumente în care mișcarea este generată de chirurgul operator, iar mișcarea aceasta este trimisă din unitatea de comandă către brațele robotului. 

Sanador

Sistemul robotic are trei componente: are unitatea de pacient, care se numește „patient cart”, și care conține brațele. Este o unitate care susține brațele ce acționează instrumentele chirurgicale. Brațele se poziționează într-un anumit fel în raport cu pacientul, se plasează trocarele, care sunt niște mici cilindri prin care trece instrumentul ca să pătrundă în cavitatea abdominală a pacientului. Și aceste brațe sunt acționate de către chirurg. În varianta asta cea mai nouă a robotului daVinci Xi sunt patru brațe. Brațele acestea susțin instrumentele și această este componenta de cart, care este atașat pacientului. 

Există o a doua unitate, care este unitatea video, de electrochirurgie și de insuflare. Operațiile în chirurgia minim-invazivă se realizează sub o presiune crescută abdominală, se insuflă bioxid de carbon ca să se creeze spațiu de lucru.  

A treia unitate este cea de comandă, unde chirurgul stă așezat și de unde comandă toate mișcările, și unde și vede imaginea de bună calitate de care vorbeam mai devreme”, a detaliat chirurgul. 

Pacientul aici, chirurgul pe partea cealaltă a globului

Avantajul uriaș pe care-l aduce acest tip de sistem robotic e acela că chirurgul nu e musai să fie lângă pacient atunci când acționează robotul, ci foarte bine poate fi și pe partea cealaltă a lumii. 

„Teoretic el ar putea să fie în altă cameră. La începuturile chirurgiei robotice , 2003 -2004 cred, s-a făcut o operație la Strasbourg, la centrul IRCAD, unul dintre cele mai avansate centre de cercetare și training în chirurgia minim-invazivă, s-a făcut o operație cu robotul, iar unitatea de comandă a fost la New York. Un chirurg de la New York opera joystick-urile, și cartul de la robot era la Strasbourg. E un soi de telemedicină și asta”, a punctat dr Bogdan Marțian. 

Ce intervenții robotice s-au făcut deja la Sanador, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel