Când se prescriu antibiotice și în...
Rezistența la antimicrobiene reprezintă o provocare majoră pentru sănătatea publică globală. Potrivit experților, această problemă cauzează în prezent 5 milioane de decese anual, iar proiecțiile indică o creștere alarmantă, până la 8,2 milioane de victime până în 2050. În acest context, implicarea specialiștilor, autorităților și media este esențială pentru a educa populația și a implementa măsuri eficiente de prevenție.
Prof univ. dr. Carolina Negrei, Membru în Consiliul Științific ANMDMR, a explicat, în exclusivitate la DC Medical și DC News, de ce este nevoie de conștientizare.
"Rezistența la antimicrobiene este o problemă de sănătate publică, care, în prezent, la nivel mondial omoară 5 milioane de persoane și se estimează ca până în 2050 să ajungă până la 8,2 milioane. Este o problemă care ne aduce în prim-plan nevoia intervenției atât din partea specialiștilor, cât și din partea autorităților și din partea media, care ajunge să fie intermediarul informației între specialist și publicul larg.
Aceste campanii de conștientizare prin care ANMDMR și participă și încearcă să își aducă aportul și suportul în ceea ce privește informațiile și delegarea acestor informații către publicul larg", a explicat Prof univ. dr. Carolina Negrei, Membru în Consiliul Științific ANMDMR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Rezistența la antimicrobiene - FOTO: Freepik
Din ianuarie 2024, eliberarea antibioticelor din farmacii este posibilă doar pe baza unei prescripții medicale. Această măsură vizează reducerea utilizării nejustificate a antibioticelor, prevenind astfel dezvoltarea rezistenței antimicrobiene și limitând tendința pacienților de a-și face stocuri de medicamente.
"Până la un anumit moment, persoanele își făceau stocuri de antibiotice, așa cum fac de paracetamol și orice alt medicament pentru digestie. Din ianuarie 2024, a fost implementată necesitatea prezentării prescripției medicale în momentul în care pacientul are nevoie de un antibiotic, prescripție medicală ce va purta seria și numărul cabinetului medicului de unde a fost eliberat. Această prescripție este oprită în farmacie, iar farmaciștii raportează zilnic toate prescripțiile primite.
În cazul în care există o patologie ce necesită și impune o administrare de antibioterapie de urgență, se poate elibera de către farmacist printr-o declarație pe proprie răspunde din partea pacientului, doza conform prospectului, pentru 48 de ore.
Raportările de către farmaciști vor fi raportate către plaftorma de raportare. Este o metodă de a opri acest demers excesiv din partea pacientului în a lua un antibiotic pentru orice durere în gât, orice durere de ureche sau strănut, fără a merge prima dată la medic sau o primă informație să o obțină chiar de la farmaciști.
Farmaciștii sunt specialiști în domeniul sănătății ce pot furniza informații legate de gravitate și îndrumarea către medicul specialist, astfel încât tratamentul să fie țintit, corect administrat și să nu ajungem în situația gravă în ceea ce privește consumul de antibiotice", a explicat Prof univ. dr. Carolina Negrei, Membru în Consiliul Științific ANMDMR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Când se prescriu antibiotice și în...
Aceste medicamente le avea oricine în...
În noaptea de Sfântul Andrei, când...
Testul simplu care îți poate salva...
Durerea de oase, semnul ascuns al...
Acest aliment banal reglează glicemia...