REZIDENȚIAT 2019. Manifestul unui medicinist: De azi spun NU ACCEPT!

Examenul     FOTO: pexels.com
Examenul de REZIDENȚIAT 2019 e lăsat în aer, pentru că Ordinele care reglementează organizarea și desfășurarea acestuia nu au fost semnate. Iată mesajul tranșant al unui MEDICINIST pentru care viitorul e incert:

Mii de absolvenți de anul acesta ai Facultăților de Medicină, Medicină Dentrală și Farmacie din România nu știu, la această oră, când și cum se va desfășura examenul, pentru că Ordinele care reglementează organizarea și desfășurarea acestuia nu au fost semnate. Federațiile care reprezintă peste 20.000 de studenți la Medicină și  Farmacie au declanșat deja greva japoneză.

Revoltat, unul dintre absolvenții de anul acesta a compus un MANIFEST, care a devenit viral pe Facebook. Iată mesajul său:

„De azi spun NU ACCEPT:

NU ACCEPT că cei 6 ani de nopți nedormite, de kilometri de pagini de carte citite, de sute de pastile de lecitină înghițite, de mii de ore sprijinind pereții spitalelor până mă identificăm cu structura lor de rezistență, de zeci de mii de lei smulse din buzunarele părinților mei pentru taxe și chirii, de lacrimi și râsete cu fiecare examen picat sau trecut , să devină o piesă în jocul vostru de șah politic.

NU ACCEPT ca viitorul să îmi fie decis printr-un examen ce poate fi considerat, în cel mai bun caz, cel mai mare test de memorie din viață mea, și care pune pe loc secund toate celelalte atribute ce mă fac un bun medic (perseverența, curiozitatea, logica și creativitatea, atenția și simțul clinic, prudența și empatia).

NU ACCEPT ca memorarea unei cărți scrise pe genunchi, cu mai mute pagini de errată decât ea însăși, ce–mi pretinde să recit procente, scoruri și clasificări pe care doar specialiștii și medicii primari ai fiecărei specializări în parte le cunosc, ce la o ediție revizuită are tot atât de multe greșeli ca predecesoara ei, să fie dovadă valorii mele.

NU ACCEPT să fiu obligat să iau calea exilului când nepromovarea «examenuluil» sau epuizarea locurilor scoase la concurs fac ca diploma pentru care m-am luptat atât să nu valoreze nimic, ÎN ROMÂNIA, până la viitoararea sesiune de rezidențiat.

NU ACCEPT tentativa voastră de a ambala locul la rezidențiat în staniolul murdar al unei pretinse meritocrații și al privilegiului, când rezidențiatul este ultima și o OBLIGATORIE etapă în desăvârșirea formării inițiale a unui medic în țara noastră.

NU ACCEPT nepăsarea voastră și flegmaticul «nu e vină noastră că sunt atât de mulți absolvenți», când Miniștrii voștri sunt cei care aprobă cifrele de școlarizare pentru facultățile de medicină și le pun la dispoziție intervalele în care pot majoră numărul de locuri la admitere.

NU ACCEPT argumentul «spitalelor universitare supraaglomerate» ca justificativ al refuzului vostru de ne asigura finalizarea formării de medic și punerea la dispoziție a unui număr suficient de locuri, când soluția stagiilor în spitalele județene și municipale din alte județe era la câteva mișcări de stilou.

NU ACCEPT să fac primi pași pe holurile spitalelor, după examen, înfrânt deja de un sistem disfuncțional și căutând o cale de scăpare dicolo de granițele țării.

NU ACCEPT să îmi pierd demnitatea și să stau tăcut în față lipsei voastre de interes.

NU ACCEPT ca eu și colegii mei să fim încă o generație sacrificată pe altarul indolenței voastre.

NU ACCEPT... pentru că sunt MEDICINIST!", a scris acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel