Rezidențiat 2018, repartiția candidaților. Întârziații riscă pierderea locului

Medici
După examenul de rezidențiat, cel mai așteptat moment de către tinerii candidați îl reprezintă repartiția în funcție de punctajul obținut. Alegerea locurilor/posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire se face în zilele de 25 și 26 noiembrie 2018 prin teleconferinţă, în intervalul orar 9:00 - 21:00. La repartiție se pot prezenta candidații care au obținut un punctaj de minim 60% din punctajul maxim realizat pentru fiecare domeniu de concurs. 

Candidaţii se vor putea prezenta în unul din cele 12 centre universitare: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş sau Timişoara.

Dacă repartiţia nu se finalizează în data de 25 noiembrie 2018, va continua în ziua următoare, în acelaşi interval orar sau, după caz, până la epuizarea locurilor/posturilor publicate la concurs sau a candidaţilor care au drept de a alege loc/post. Locurile şi posturile rămase disponibile la sfârşitul primei zile de repartiţie se vor afişa pe pagina de internet http://rezidentiat.ms.ro.

Reguli privind desfășurarea repartiției

Candidații sau împuterniciții acestora sunt rugați să vină cu actul de identitate în termen de valabilitate, iar dacă nu pot veni și trimit alte persoane în locul lor, împuterniciții trebuie să aibă și procura notarială asupra lor. Fiindcă sălile nu au capacitate foarte mare, accesul în sala în care se organizează repartiția se va face în ordinea clasificării finale.

Pe măsură ce candidații și-au ales locul sau postul, ei trebuie să părăsească sala pentru a permite accesul următorilor candidați. Însoțitorii candidaților nu au voie să intre în sala de repartiție. Dacă vor să-i susțină moral, o pot face în afara sălii.

Nu întârziați, dacă nu vreți să pierdeți locul!

Punctualitatea la fața locului este esențială pentru candidați, în caz contrar riscă să piardă locul. Potrivit metodologiei de concurs "Candidaţii sau împuterniciţii acestora care nu sunt prezenţi la data, ora şi locul fixate pentru alegerea postului ori a locului în specialitate şi a centrului de pregătire pierd drepturile conferite de concurs."

Adresele locațiilor în care se decide soarta viitorilor rezidenți

Având în vedere condițiile meteorologice nu tocmai prietenoase, e bine să plecați de acasă mai devreme ca de obicei, pentru a vă asigura că ajungeți la timp. Adresele locațiilor și sălile în care se organizează repartiția sunt următoarele: Arad Campus, universitar Vasile Goldiș Arad, str. Liviu Rebreanu, nr.86, Sala de conferințe, Brașov Consiliul județean Brașov. – Sala de ședințe, B-dul Eroilor, Nr. 5, București Hotel RIN GRAND HOTEL, Str. Vitan - Bârzești 7D, București, Cluj Aula "Iuliu Haţieganu", str. Marinescu nr. 23, Cluj-Napoca, Constanța Univ. „OVIDIUS" Constanta, Campus, CORP B, Facultatea de MEDICINĂ, AMFITEATRELE A1 SI A2, Aleea Universității, nr. 1, Craiova B-dul 1 Mai, nr. 66, Corp B (Clădirea nouă), Parter, Aula Magna, Galați Spital Clinic De Urgență Pentru Copii SF. IOAN Galați - AMFITEATRUL NOU, Iași Aula „Emil Palade" a U.M.F. Grigore T. Popa Iași - str. Universității nr. 16, Oradea Universitatea din Oradea - AULA MAGNA, Strada Universității nr. 1, Sibiu Facultatea de Medicină Sibiu, Str. Lucian Blaga, Nr. 2A, - AULA MAGNA, Tg. Mureș Str. Gh. Marinescu, nr.38, Centrul integrat de învățământ farmaceutic, parter, Amfiteatrul Mare, Tg. Mureș, Timișoara Clădirea Medicină II, Splaiul Tudor Vladimirescu, nr. 14, Amfiteatrul nr. 1

Programul de desfășurare a repartiției

Candidații la farmacie vor fi primii care vor afla ce au ales, fiindcă repartiția în cazul lor are loc duminică, 25 noiembrie 2018 de la ora 9:00. Apoi vor urma candidații la medicină dentară, duminică, 25 noiembrie 2018 de la ora 10:00 și cei de la medicină generală pentru care repartiția va fi duminică, 25 noiembrie 2018 - intervalul 12:00 – 21:00 și luni, 26 noiembrie 2018 - începând cu ora 9:00.

Din 2019, modificări privind transferul și detașarea rezidenților

Unii dintre candidați nici nu și-au ales locul și deja se gândesc la transferuri. Alții își fac diverse probleme cu privire la posturile pe care le-ar putea alege.

,,În caz că aleg o specializare cu post de care știu că s-a scos pentru cineva anume (dar îl depășesc ca punctaj), care e șansa ca acel spital să nu încheie contract cu mine? Dacă se întâmplă asta, mă pot detașa în orașul meu la aceeași specializare, dar fără post?", întreabă un candidat pe grupul de facebook dedicat Rezidentiatului.

O altă candidată îî confirmă temerile susținând că știe un astfel de caz. ,,Am mai auzit de posturi de chirurgie cardiovasculară la care s-au dus fete și au fost stresate să renunțe. Cumva, sunt obligați să încheie contractul cu tine, dar pot și să desființeze postul când termini rezidențiatul și te trezești că n-ai nimic".

Însă din 2019 Ministerul Sănătății a anunțat că va modifica legislația privind detașarea și transferarea rezidenților. Detașările vor putea fi aprobate numai pentru module care nu se pot efectua în centrul universitar ales, cu avizul rectorilor / decanilor, după caz, și a coordonatorilor de rezidențiat din cele două centre universitare implicate.

În cazul transferurilor solicitările vor fi luate în discuție numai pentru motive justificate care au intervenit după data începerii pregătirii în rezidențiat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?