Retinolul: de ce ar putea fi restricționat din 2023 și ce cantitate va fi permisă. UE, restricții pentru vitamina A. Motivul nu are legătură cu îngrijirea pielii

retinolul - Foto: Freepik @vadi_fuoco
Retinolul: va fi sau nu interzis de către UE din lista ingredientelor pentru produsele cosmetice în 2023?

Uniunea Europeană a monitorizat și a deliberat asupra retinolului vreme îndelungată. Prima dată când dezbaterea actuală a ieșit în evidență, a fost în 2019, când un proiect de lege nou, referitor la nivelurile de siguranță ale concentrațiilor de vitamina A (retinolul și alte derivate), a fost discutat de către SCCS (Comitetul Științific pentru Siguranța Consumatorilor), o echipă de specialiști în domeniul siguranței, reglementării și științei. 

Retinolul, vitamina frumuseții. De ce toată lumea este obsedată de cosmeticele cu retinol

Uniunea Europeană NU consideră retinolul în niciun fel îngrijorător sau periculos, de aceea a durat atât de mult elaborarea proiectului de lege.

Practic, doar utilizarea anumitor retinoizi va fi restricționată.

Aceasta se va aplica legislației UE (inclusiv Irlanda de Nord). Elveția și Norvegia, de obicei, urmează recomandările UE, dar ceea ce va face Marea Britanie este greu de ghicit.

În ceea ce privește retinoizii (retinolul, acetat de retinil, palmitat de retinil, dar NU retinaldehidă) în produsele cosmetice, concentrația maximă este de 0,3% în produsele pentru față și de 0,05% în produsele pentru corp. Va exista o fază de tranziție de la ratificare înainte, în care produsele existente pot fi vândute. Produsele în care retinolul se regăsește în concentrații mai mari trebuie retrase de pe rafturi în 36 de luni (adică în 2026).

Motivul nu are legătură cu îngrijirea pielii.

Ceea ce îi interesează pe specialiștii din UE este faptul că poate fi foarte ușor să depășești cantitatea recomandată de vitamina A ingerată pe cale orală. Cu o dietă normală, este ușor să depășești limita medie. S-a presupus că nivelurile ridicate de ingestie a vitaminei A vor diminua densitatea osoasă, o preocupare, în special pentru femeile aflate la menopauză, care reprezintă publicul țintă al produselor anti-îmbătrânire care includ retinolul.

Există concluzii privind și alte evaluări de risc:

- 4-Metilbenziliden-camforul, un filtru UV anterior permis în concentrații de până la 4%, este acum complet interzis.

- Acidul kojic poate fi utilizat acum doar în concentrații de până la 1% în produsele pentru față și mâini.

- Alfa-arbutina poate fi utilizată acum doar în concentrații de până la 2% în produsele pentru față și de 0,5% în produsele pentru corp, în timp ce arbutina poate fi utilizată doar în concentrații de până la 7% în cremele pentru față.

- Genisteina și daidzeina, anterior nereglementate, sunt acum limitate la 0,007% și 0,02%. (Ambele sunt compuși naturali cunoscuți sub denumirea de izoflavone. Sunt fitoestrogeni, derivați din soia și utilizați în produsele de îngrijire a pielii ca agenți de condiționare a pielii, agenți de protecție și antioxidanți.)

Noi restricții pentru vitamina A (retinolul)

Vitamina A și derivații săi (retinolul și retinoizii) sunt utilizați în mai multe produse de îngrijire a pielii ca agenți de condiționare. Deoarece vitamina A apare în mod natural în pește, ouă, produse lactate și altele, oamenii sunt expuși la aceasta, nu doar prin cosmetice, ci și prin alte surse, în principal alimente și suplimente alimentare.

Din octombrie 2022, SCCS a confirmat că expunerea globală a consumatorilor la vitamina A poate depăși limita superioară determinată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), cu toate că contribuția cosmeticei este mai mică decât a altor surse.

Mai mult, SCCS a identificat limite maxime de siguranță pentru utilizarea vitaminei A (retinolul și derivații răi) în produsele cosmetice. Ca urmare, Comisia Europeană le-a transpus în noul proiect de regulament. Restricțiile se referă la următoarele forme de vitamina A: retinolul, acetat de retinil și palmitat de retinil.

Potrivit proiectului de regulament, aceste substanțe vor fi permise pentru utilizare în concentrații de până la 0,05%, în loțiunea de corp și până la 0,3% în alte produse cosmetice. Etichetarea acestor produse va trebui, de asemenea, să includă mențiunea "Conține compuși înrudiți cu vitamina A, care contribuie la aportul zilnic de vitamina A".

Comisia Europeană are planificată publicarea regulamentului oficial în ceea ce privește retinolul și restricțiile celorlaltor ingrediente în al patrulea trimestru al anului 2023. Proiectul stabilește anumite termene limită pentru aplicarea noilor restricții. În acest fel, industria are timp să se adapteze, evitând costurile financiare și de mediu excesive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel