Respirația urât mirositoare, 14 motive la care nu te-ai fi gândit

Respirația urât mirositoare
Mirosul urât al respirației poate să aibă o serie de motive. În principal, după o masă cu usturoi sau ceapă, este de așteptat un miros mai greu, însă în unele situații, nu alimentația este de vină.

Dacă respirația miroase stânjenitor, chiar și după ce ai eliminat alimentele care pot fi responsabile, ar putea fi ceva mai grav. O vizită la medicul stomatolog poate exclude boala gingiilor și a cariilor netratate, spune dr. Rhonda Kalasho, iar dacă nu asta este de vină, un consult la medicul de familie vă poate ajuta să dați de capăt problemei.

Experții dezvăluie principalele motive pentru care respirația miroase îngrozitor și exact ce trebuie să faci pentru asta.

1. Obiceiurile dvs. de igienă orală nu sunt chiar atât de grozave.

Când particulele alimentare nedigerate rămân în dinți și în jurul dinților, în cele din urmă sunt descompuse de bacteriile din gură și produc mirosul bolii gingivale, spune dr. Kalasho.

Modificările stilului de viață, cum ar fi spălarea dinților și a limbii de două ori pe zi (pentru cele două minute complete), așteptarea zilnică, a rămâne hidratat și a vedea medicul stomatolog pentru controale regulate, sunt cei mai buni pași spre o respirație mai bună.

2. Deshidratarea ar putea fi un factor.

Saliva este importantă pentru descompunerea particulelor alimentare, păstrând țesuturile în gură, dar producția de salivă poate fi afectată atunci când sunteți deshidratat. Placa și tartrul care se formează în această perioadă pot contribui la respirația urâtă.

„Consumul de apă suficientă în fiecare zi va asigura o hidratare corespunzătoare și producția de salivă”, spune dentista Inna Chern, New York, D.D.S.

3. Efect secundar al dietei cu conținut scăzut de glucide.

„Când se limitează carbohidrații (gândiți-vă: dieta keto), organismul va ajunge în cele din urmă într-o stare numită cetoză”, spune Allison Baylis, D.D.S., profesor asistent clinic de medicină dentară la Touro College of Dental Medicine din New York. „Acetonă se acumulează în corp, iar respirația poate avea un miros fructat.”

Dacă sunteți sigur că dieta keto este potrivită pentru dumneavoastră, atunci respirația urâtă este un efect secundar nefericit, care poate fi înlăturat cu o igiena orală bună, și mențăinerea uneo hifdratări optime.

4. Ar putea fi medicamentele.

Antidepresivele, precum și colesterolul și medicamentele pentru diabet, sunt câteva dintre numeroasele medicamente cu prescripție care pot provoca uscarea gurii ca efect secundar. Rezultatul? „Carbohidrații și amidonul se lipesc de suprafețele dinților și țesuturilor și fără salivă pentru a le spăla, este un bufet pentru toate bacteriile”, spune dr. Kalasho

5. Consumați prea multe dulciuri.

„Dulciurile lipicioase nu se descompun la fel de ușor ca ceva precum ciocolata”, spune dr. Baylis. „Se așează în canelele adânci ale suprafețelor dinților și oferă „hrană” bacteriilor. Cu cât sunt mai multe bacterii prezente, cu atât vă va fi mai rău respirația.

6. Și obiceiul tău de cafea nu îți face niciun favor.

Cafeaua este atât acidă, cât și deshidratantă, contribuind la un flux salivar slab și creând mediul suprem pentru creșterea bacteriilor în gură. „Saliva este un lubrifiant excelent, astfel încât bacteriile rele să nu se lipească de dinți”, spune dr. Kalasho. De asemenea, transportă enzime care neutralizează gura și reduc șansele de boală ale gingiilor și cavități.

Apa potabilă după fiecare ceașcă de cafea - sau să rămâneți hidratat în general - vă poate ajuta să scădeți deshidratarea legată de cafea și să vă păstrați respirația pe partea mai proaspătă a spectrului.

7. Glicemia prea mare.

Unul dintre efectele secundare nefaste ale diabetului este gura uscată - terenul de reproducție final pentru ca bacteriile să prospere și să provoace respirația urâtă, spune dr. Chern. În plus, dacă nu aveți nivelul de zahăr sub control, acest lucru poate contribui la boala gingiilor datorită vindecării precare. (Recesiunea gingiilor duce la mai multe zone în care resturile alimentare sunt prinse și provoacă un miros neplăcut.)

8.Tulburările de digestie pot fi vinovate.

Tulburările digestive, cum ar fi refluxul acid determină regurgitarea conținutului stomacului în gură și, deoarece conținutul este acid, acest lucru poate determina ca gura să devină super-uscată și bacteriile să se înmulțească. Este important să vă prezentați medicul dumneavoastră pentru a trata cauza de bază, înainte de a provoca prea multe daune dinților și țesuturile orale.

9.Prea mult alcool.

Deshidratarea cauzată de alcool poate contribui la un flux redus de salivare și placă în exces, care acționează ca un teren de stomac pentru acumularea bacteriilor, declanșând respirația urâtă, spune dr. Chern.

Atunci când este posibil, încercați să vă limitați la una la două băuturi ocazionale și să beți apă cu fiecare cocktail pentru a reduce potențialul de deshidratare legată de băutură.

10.Sinuzite, răceli.

Când vă simțiți înfundat de o infecție cu răceală sau sinus, aveți tendința să respirați prin gură. „Respirația gurii usucă gura și provoacă mai puțin flux salivar”, spune dr. Chern.

„Scăderea fluxului salivar crește acumularea plăcii și a tartrului în jurul dinților, iar bacteriile din placă contribuie la respirația urâtă.”

11. Sforăitul ar putea înrăutăți lucrurile.

La fel ca atunci când ai răceala, sforăitul provoacă respirația pe gură, care usucă gura, oprește producția de salivă și permite bacteriilor să se înmulțească, spune dr. Baylis.

12. Fumatul (sau marijuana).

Fumatul generează căldură în gură, ceea ce o usucă și oferă bacteriilor un mediu favorabil pentru a prospera. Acest lucru te poate face mai sensibil la carii boli și ale gingiilor.

13.Mese neregulate.

Saliva începe să curgă de îndată ce simtim mirosul sau simțim mâncarea. „Mâncarea lipsă determină ca glandele salivare să treacă în modul de hibernare și să nu se elibereze la fel de multă salivă, ceea ce duce la o gură uscată și respirație urâtă”, spune dr. Chern.

14. Te confrunți cu o amigdalită.

Amigdalele inflamate sau amigdalita pot provoca, de asemenea, respirație rea. „Amigdalele mai mari înseamnă că dețin mai multe particule de alimente atunci când înghiți, deoarece acestea se blochează pe suprafața neregulată a amigdalelor”, spune dr. Kalasho.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel