Reprezentanții elevilor, despre testarea din școli: Nu așa arată normalitatea în care voi credeți că trăim

Reprezentanții Consiliului Elevilor ”consideră total inacceptabilă situația achiziției testelor non-invazive în școli” și cer Guvernului urgentarea procesului de licitație a testelor pentru școli.

La o lună de la începerea școlii nu s-a demarat procesul de licitație pentru distribuirea testelor de depistare a infecției COVID în unitățile de învățământ preuniversitar. Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor cer Guvernului să ia măsuri urgente pentru rezolvarea situației. 

”Stimați decidenți, numărăm dramele a zeci de familii infectate cu COVID-19! Nu așa arată normalitatea în care voi credeți că trăim, nu așa arată școli sigure pentru elevi și pentru profesori! Ignoranța autorităților este un atentat la sănătatea și la securitatea națională, transformând unitățile de învățământ în veritabile focare de infecție. Lipsă de asumare și de viziune, lipsă de consultare și incoerență în decizii, cu pasarea responsabilității de la o instituție la alta, unde elevii sunt prinși la mijloc - până când toate acestea? Care este prețul dezinteresului statului și cine îl va plăti?”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Comunicatul Consiliului Național al Elevilor:

”În data de 9 octombrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat folosirea a 70 de milioane de teste non-invazive în unitățile de învățământ, care ar urma să fie achiziționate pentru testarea periodică a elevilor și cadrelor didactice, ca urmare a creșterii accelerate a numărului de infectări cu virusul COVID-19. În plin val 4 al pandemiei, când procesul de testare în unitățile de învățământ este aproape inexistent, guvernanții pasează responsabilitatea de la o instituție la alta, fără a adopta măsuri concrete în teritoriu.

La începutul lunii octombrie, prim-ministrul Florin Cîțu și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au solicitat Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România urgentarea omologării testelor non-invazive pe bază de salivă, pentru ca procedura de licitație și achiziție să fie demarată cât mai rapid. Într-un interviu acordat recent, directorul ANMDMR a explicat faptul că instituția pe care o conduce nu are atribuții în omologarea sau avizarea unor astfel de dispozitive medicale, ele fiind, în fapt, aprobate de Comisia Europeană. Ulterior, președintele Oficiului Național de Achiziții Centralizate - aceeași instituție care nici până la acest moment nu a reușit să demareze toate procedurile necesare achiziției de device-uri pentru școala online - a precizat că licitațiile pentru testele rapide non-invazive se vor finaliza în aproximativ două săptămâni.

Consiliul Național al Elevilor consideră total inacceptabilă situația achiziției testelor non-invazive în școli și solicită ferm Guvernului României, prin Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, tratarea cu celeritate a acestei probleme și urgentarea, de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, a procesului de licitație a testelor pentru școli, în așa fel încât răspândirea comunitară a virusului COVID-19 în unitățile de învățământ să fie redusă.

În contextul în care majoritatea statelor europene au procedat la menținerea școlilor deschise în format fizic, dar care au și asigurat măsuri de protecție sanitară pentru elevi și profesori și care au dotat școlile cu infrastructură specifică, considerăm că este absolut necesar ca autoritățile din România - oricare ar fi ele - să nu mai tergiverseze nici măcar o zi în plus procedurile de achiziție a testelor non-invazive”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel