"Regula celor 3 mese pe zi nu trebuie să fie bătută în cuie". Ligia Pop: Ne-am învățat să mâncăm mult. Cu cât mâncăm mai mult, cu atât ne scurtăm ani din viață

3 mese pe zi foto:freepik@drobotdean
EXCLUSIV
Alimentația nu este doar o activitate necesară pentru supraviețuire, ci și o formă de comunicare între corpul nostru și mediul înconjurător.

Într-o societate în care ritmul vieții pare să fie tot mai alert și presiunile cotidiene ne împing să fim mereu în mișcare, relația noastră cu alimentația și modul în care ne hrănim organismul au devenit subiecte de mare relevanță și preocupare. 

Am avut o discuție interesantă cu Ligia Pop, consultant în nutriție și autoare a 8 cărți, despre importanța celor 3 mese pe zi. Să fie, oare, o idee plantată de un marketing bun al epocii contemporane sau, într-adevăr, omul trebuie să mănânce 3 mese pe zi pentru o viață sănătoasă?

Micul dejun, luat la ora 11

Ligia Pop a evidențiat importanța momentului și frecvenței meselor în cadrul discuției, subliniind că este esențial să fim conștienți de nevoile și procesele corpului nostru în timp ce ne hrănim. Medicul a menționat că există studii care susțin ideea că prima masă a zilei ar trebui să fie împinsă cât mai aproape posibil de ora 11 dimineața, deoarece acesta este momentul în care ficatul începe procesul de detoxifiere și curățare. Consumând alimente înainte de această oră, putem interveni în acest proces vital de purificare a organismului.

”Sunt tot felul de studii care susțin faptul că masa de dimineață ar trebui împinsă cât de mult putem. Ce au subliniat aceste studii este că până la ora 11 se spune că se face detoxifierea ficatului. Asta se întâmplă în corpul nostru. Noi, dacă intervenim cu o masă înainte de ora 11, atunci intervenim în procesul de detoxifiere, de curățare a ficatului.

Într-adevăr, dacă ne este foame, putem mânca, sau dacă ne trezim foarte devreme. De preferat ar fi să evităm dulciurile și carbohidrații și să mâncăm fructe dimineața, ceea ce este mai greu la toată lumea, că noi am fost învățați să mâncăm grăsimi. Ei spun (n.r. cercetătorii) că dimineața este momentul ideal pentru a digera fructele. Atunci, de fapt, este cel mai potrivit moment din zi.

Dacă vrem neapărat și murim de foame, putem avea o masă de fructe până în ora 11. Nu sucuri de fructe, ci fructe întregi, cu pulpă. În felul acesta este mai ușor pentru corp. Dar, dacă putem să așteptăm după ora 11, atunci ar fi și mai bine.

Un lanț de studii spuneau că ar fi bine să așteptăm ora 11 și neapărat să avem scaun înainte de prima masă din zi. Fiindcă se merge pe principiul că ne curățăm, ne eliberăm și, după aceea băgăm altceva în sistemul digestiv și să nu ne încărcăm corpul prea tare”, ne-a spus Ligia Pop.

Dimineața este momentul ideal pentru a consuma fructe, deoarece acestea sunt ușor digerate de către organism și nu încarcă excesiv sistemul digestiv. Se recomandă să evităm dulciurile și carbohidrații în prima parte a zilei și să optăm pentru fructe întregi, bogate în fibre și substanțe nutritive esențiale.

”Unele persoane nici nu pot mânca 2 mese pe zi”

În ceea ce privește celelalte mese ale zilei, Ligia Pop a menționat că acestea pot varia în funcție de nevoile individuale și de capacitatea fiecăruia de a digera alimentele. Unele persoane practică postul intermitent, împingând prima masă a zilei până la după-amiază și combinând astfel două mese într-una singură. Este important să fim atenți la semnalele corpului nostru și să ajustăm frecvența și conținutul meselor în funcție de acestea.

”Iar celelalte două mese..depinde de persoane. Unele persoane nici măcar nu pot mânca două mese pe zi. Se și practică mult postul intermitent acum. Oamenii așteaptă cam 16 ore de la ultima masă de seară până a doua zi și atunci împing cât mai mult prima masă, pe care o combină, de fapt, cu a doua. O împing până la 14-15 după-amiază și apoi spre seară, înainte de ora 19 mănâncă tot ceva ușor și s-a rezolvat”, ne-a explicat Ligia Pop.

”Regula celor 3 mese pe zi nu trebuie să fie bătută în cuie”

Mulți oameni, în încercarea de a-și asculta corpul și de a răspunde nevoilor acestuia, adoptă strategii mai puțin convenționale în ceea ce privește frecvența și cantitatea meselor. Unii limitează numărul meselor pe zi sau consumă doar un singur fel de mâncare la fiecare masă, adaptându-se nevoilor lor individuale și capacităților sistemului lor digestiv.

Ligia Pop accentuează ideea că regula celor trei mese pe zi nu trebuie să fie considerată ca o normă rigidă, deoarece fiecare individ are un sistem digestiv diferit și poate reacționa în mod distinct la diferitele obiceiuri alimentare. Ea subliniază că ne-am obișnuit să consumăm cantități mari de alimente la fiecare masă, chiar și două feluri de mâncare fiind considerate deseori ca fiind suficiente, însă acest obicei poate duce la încărcarea excesivă a sistemului nostru digestiv și poate provoca disconfort sau alte probleme de sănătate.

”Cum am spus, regula celor 3 mese pe zi nu trebuie să fie bătută în cuie și nu toată lumea poate să o susțină, fiindcă sistemul nostru digestiv nu poate să ducă atât de multe mese. Noi ne-am și învățat să mâncăm mult la masă, chiar și două guri sunt foarte multe. Ne îngreunăm. 

Multe persoane care încearcă să își asculte corpul și nevoile lui, de multe ori, limitează aceste mese sau consumă doar un fel de mâncare la masă și mănâncă o dată sau de două ori pe zi, maxim. 

Ar fi ideal să așteptăm până la ora 11 să mâncăm, iar după aceea o masă, maxim 2 pe zi să avem, pentru că ne prelungim viața în sensul acesta. Cu cât mâncăm mai mult, cu atât ne scurtăm ani buni din viață. Sistemul digestiv obosește”, ne-a mai spus Ligia Pop, consultant în nutriție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel