Recuperarea după operația la inimă. Ce este interzis să faci. Greșeala care te costă viața

Inima - Foto: Freepik @Articon
EXCLUSIV
Ce presupune recuperarea după o operație la inimă. Ce i se interzice pacientului să mai facă. E valabil chiar și dacă nu ai operație la inimă. Asta îți distruge inima.

Recuperarea după o operație cardiacă este un proces complex, care necesită o atenție sporită la stilul de viață și la obiceiurile personale pentru a reduce riscul de complicații și pentru a asigura o vindecare eficientă.

După o intervenție chirurgicală pe cord, fie că este vorba de bypass coronarian, înlocuirea unei valve sau o intervenție minim invazivă, recuperarea constă în mai multe etape esențiale:

- repaus și reabilitate fizică, mai ales în primele săptămâni după operație, când pacientul trebuie să se odihnească, să evite efortul fizic intens și să urmeze un program cu exerciții ușoare și controlate

- monitorizare medicală, urmărirea tensiunii arteriale, nivelul de colesterol, funcții cardiace

- adaptarea dietei și stilului de viață, introducerea unei diete sănătoase, bogate în legume, fructe, proteine slabe și grăsimi sănătoase.

Una dintre cele mai critice provocări în acest proces este renunțarea la fumat, un actor major care poate compromite serios recuperarea și sănătatea inimii pe termen lung.

"În primul rând limitările sunt legate de un efort foarte mare. Trebuie să existe o re-adaptare la efort, ceea ce se întâmplă cu fiecare pacient al nostru. Există și zone de recuperare, chiar și în spitalul nostru și în alte spitale care ajută foarte mult pacientul.

Un antrenament post-operator al pacientului, care folosește foarte mult și care se folosește încă din primele zile după ce a avut loc procedura. 

Asta favorizează mult recuperarea. Dincolo de asta, tratamentul medical, pentru că orice am face noi, el rămâne și este util și este de respectat de către pacient.

Revenim la calitatea vieții prin reducerea fumatului, stresului, alimentația controlată. Să mănânce puțin și des, cum scria odată în cărțile noastre de început ale cardiologiei și medicinei interne, că cel mai bine să mănânci de cinci ori pe zi cantități mici și nu după ora 19:00. 

Sigur că problema cheie rămâne interzicerea fumatului și vedem că acest lucru e ceva mai bine, dar încă prin măsurile sociale care s-au luat cu îngrădirea fumătorilor, ca să spun așa, încă este un număr mare de fumători care din păcate, își au consecințele la un moment dat în asociere cu celelalte comorbidități.

Hipertensiunea arterială care rămâne și rămâne, mai ales din cauza stresului pe care îl traversăm în fiecare zi. 

Și dincolo de asta rămâne și relația cu societatea, care este tot un stres.

Relația cu locul de muncă. Dacă ai norocul să faci meseria pe care ți-ai dorit-o stresul este mai mic. Nu putem să spunem deloc, dar este mai mic.

Cumva, există o înțelepciune în a trăi și probabil că ar trebui să o găsim fiecare dintre noi", a declarat dr. Rodica Niculescu, medic chirurg intervenționist la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.

Reține că renunțarea la fumat, mai ales după o operație cardiacă este esențială pentru a preveni complicațiile și pentru a îmbunătăți prognosticul pe termen lung.

Studiile arată că pacienții care renunță la fumat după o operație chirurgicală cardiacă au o rată semnificativ mai mică de recurența a problemelor cardiovasculare și de mortalitate comparativ cu cei care continuă să fumeze.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel