Recomandările OMS pentru protejarea împotriva coronavirusului

Mască
Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii România informează şi transmit recomandări în legătură cu infecţia cu 2019-nCOV (noul coronavirus din China).

Coronavirus nou este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasă de virusuri care se transmit de la animale la oameni şi care provoacă boli, de la răceală comună la boli mai severe, cum ar fi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) şi sindromul respirator acut sever (SARS-CoV), notează Agerpres. 

Rapoartele sugerează că infecţia nCoV 2019 poate provoca boli uşoare până la grave şi poate fi fatală în unele cazuri.

Simptomele obişnuite înregistrate includ febră, tuse, dificultăţi de respiraţie. În cazurile mai severe, infecţia poate provoca pneumonie sau sindrom respirator acut sever, în special la cei cu alte afecţiuni cronice de sănătate şi chiar deces.

Deoarece este un coronavirus, care de obicei cauzează boli respiratorii, OMS are mai multe recomandări pentru ca oamenii să se protejeze şi să-i protejeze pe cei din jur de această boală.

Recomandări pentru protejarea sănătăţii


Acestea sunt recomandările standard ale OMS pentru publicul general, în vederea reducerii expunerii la şi a transmiterii mai multor tipuri de afecţiuni şi includ igiena mâinilor şi igiena respiratorie, precum şi practici pentru o alimentaţie sigură:
- Spălaţi-vă des pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii pe bază de alcool;
- Când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncaţi imediat batista şi spălaţi-vă pe mâini;
- Evitaţi contactul apropiat cu persoanele care tuşesc şi au febră;
- Dacă aveţi febră, tuşiţi şi respiraţi cu greutate, mergeţi la medic şi spuneţi-i medicului dacă aţi călătorit recent;
- Când mergeţi la pieţele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou, evitaţi contactul direct şi neprotejat cu animale vii şi cu suprafeţele aflate în contact cu animalele;
- Evitaţi consumul de produse animale crude sau gătite foarte puţin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) şi organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

Recomandări pentru călătorii din Regiunea Europeană
Pe baza informaţiilor disponibile în prezent, OMS nu recomandă restricţii pentru călătorii sau comerţ. Este necesar ca autorităţile de sănătate publică şi personalul medical să ofere călătorilor din zonele afectate informaţii pentru a reduce riscul general de infecţie respiratorie acută, prin:
- evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de infecţii respiratorii acute şi cu animale (vii sau moarte) sălbatice sau domestice;
- spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;
- acoperirea nasului şi a gurii in timpul tusei şi a strănutului, cu un şerveţel sau cu pliul cotului şi contactarea medicului sau a autorităţilor naţionale de sănătate în caz de simptome de infecţie respiratorie acută.

În general, se consideră că screeningul la intrare în ţară oferă beneficii reduse, necesitând în acelaşi timp resurse considerabile. În cazul simptomelor specifice bolilor respiratorii înainte, în timpul sau după călătorie, călătorii sunt rugaţi să meargă la medic şi să spună acestuia că a călătorit recent.

OMS nu recomandă aplicarea restricţiilor de călătorie sau comerţ cu China, pe baza informaţiilor disponibile în acest moment.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel