Rafila, acuzator la adresa medicilor: Comportamentul uman lipseşte de foarte multe ori

rafila acuzator la adresa medicilor. FOTO: Freepik @rawpixel
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila cere mai multă empatie din partea medicilor.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că de multe ori pacienții sunt tratați de personalul medical cu atitudine distantă, deși aceștia au nevoie, pe lângă tratamentul specific și de ”foarte multă empatie, foarte multă grijă”.

”Comportamentul uman lipseşte de foarte multe ori şi încrederea în sistemul public, în general, şi sistemul de sănătate, în particular, este afectată datorită faptului că ne tratăm de multe ori pacienţii într-un mod distant, când ei au nevoie de foarte multă atenţie, de foarte multă empatie, foarte multă grijă”, a afirmat Alexandru Rafila la inaugurarea oficială a Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife din cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

Mai mult decât atât, ministrul Sănătăţii a declarat că este nevoie de o mai puţină politizare a sistemului de sănătate din România.

”Dacă vrem să îmbunătăţim sistemul de sănătate din România, trebuie să lucrăm foarte mult în educarea oamenilor, în general, educarea personalului medical şi să reuşim să fim într-adevăr oameni şi să politizăm mai puţin lucrurile”, a spus ministrul.

Acesta a dat exemplul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, unde de trei săptămâni funcţionează Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife.

”Este un spital (n.r. Spitalul de Neurochirurgie) în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, laboratorul a fost început în timpul unei administraţii, continuat de cealaltă administraţie. Este un exemplu de continuitate.

Cred că el nu este dedicat unui scop politic, ci este dedicat oamenilor din acest judeţ şi din această ţară. Oamenii, în marea lor majoritate, au sau nu opţiuni politice, dar au nevoie de servicii medicale. Cred că datoria noastră este să-i servim indiferent din partea cărui partid politic şi să încercăm să rezolvăm problemele de sănătate ale oamenilor din România”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Centru de excelență în domeniu

Alexandru Rafila a lăudat totodată nu doar performanţa managerială a Spitalului de Neurochirurgie, ci şi intenţia de a transforma unitatea medicală într-un centru de excelenţă în domeniu.

"Aici în spital, dincolo de performanţa managerială, organizatorică, (...) este vorba de o vocaţie a construcţiei şi o vocaţie a comportamentului uman. Mă bucur că domnul profesor vrea să dezvolte în Iaşi un Centru de Excelenţă de Neurochirurgie. Este nevoie de o reţea naţională de astfel de centre în centrele universitare", a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătăţii şi-a exprimat speranţa că ”într-un orizont de timp rezonabil, de 5-7 ani pentru ţara noastră pentru a beneficia de o rețea de spitale regionale”, adăugând că nu trebuie uitată ”dezvoltarea unor servicii medicale ambulatorii, foarte puternice, atât la nivelul medicinei primare, cât și la nivelul centrelor specializate de medicină ambulatorie care trebuie să trateze marea majoritate a pacienților din România”. 

Vezi și: Vaccinul antigripal, disponibil din toamnă. Rafila: Anul precedent, din păcate, nu s-au folosit un milion de doze de vaccin

Vlad Ciurea, despre școala de neurochirurgie din România: S-a evoluat enorm. Este o competiție, în sensul bun. Nu-mi este deloc rușine să stau la masă cu ei

Invitat în emisiunea Academia de Sănătate de la DC Medical, prof. dr. Ciurea, profesor de neurochirurgie la UMF Carol Davila București și director științific la Spitalul Clinic SANADOR a vorbit despre evoluția școlii românești de neurochirurgie, dar și despre modul în care s-a creat o concurență bună între spitalele din străinătate și cele din România, precum și modul în care spitalelr private din țară au reușit să implementeze cu mai multă ușurință tehnologiile noi, dar mai ales, costisitoare.

”Progresele în neurochirurgia românească, ca în toată chirurgia, și în chirurgia hepatică, au fost în continuă creștere. Noi, și anul acesta, ne-am dus la schimburi de experiență, la specializare, la cursuri de training pe care le-am făcut în străinătate. Am învățat imens, am venit, am aplicat, iar ne-am dus samd. (...) 

Întrebat de către realizatorul emisiunii cum vede dotarea rețelelor din punctul de vedere al neurochirurgiei, în contextul în care această tehnologie, care este foarte avansată este în același timp și destul de costisitoare, prof. dr. Vlad Ciurea a subliniat că ”este o competiție, iar în competiție trebuie să ne aliniem”, adăugând că depinde foarte mult de managerul respectivei unități.

”Managerul de la Iași este neurochirurg, deci omul potrivit la locul potrivit. Îmi mențin părerea că dacă la biserică trebuie să fie un preot, la școală trebuie să fie un profesor, de ce în medicină managerii trebuie să fie economiști sau orice alte meserii? Deci managerul de spital, mai ales că avem profilul acesta, trebuie să fie un om care cunoaște medicina și știe exact ceea ce trebuie. Nu trebuie să îi explici prea mult, căci el face un pas înainte.

Plus, orice pas înainte este exact ca o gradație pentru el, uite ce a realizat persoana respectivă. Eu sunt foarte mândru, unde am fost manager sau director de spital s-a realizat un centru de excelență în neurologie sau neurochirurgie. Ministerul Sănătății este receptiv la asemenea soluții, din provincie și de peste tot, managerii știu ce să facă, a mai apărut un fenomen care înainte nu exista, acele ONG-uri care mai sprijină, și a mai apărut un concurent, spitalele private. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Robotica în neurochirurgie. Vlad Ciurea: Sunt FAN, dar tot omul coordonează. Omul este în spatele aparatului, rezultatele sunt formidabile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel